Gündem Başbakan Yıldırım ve İbadi'den ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım ve İbadi'den ortak basın toplantısı

Paylaş
Başbakan Yıldırım ve İbadi'den ortak basın toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım ile Irak Başbakanı Haydar İbadi ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım'ın sözlerinden satır başları:

Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen, IKBY'nin gerçekleştirdiği gayrımeşru referandum asla tanınmamıştır, kabul edilmemiştir. Sorunların dayatmalar ve tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat'tan, Ankara'dan, Tahran'dan dönmüştür. Federeal hükümetin attığı kararlı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarda Irak hükümetiyle beraberiz.

Kerkük'ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren, çok etnikli yapısına uygun yönetim mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada değişik etnik grupların barış içerisinde bir arada yaşaması en büyük arzumuz, dileğimizdir.

Bu gayrımeşru referandum sonrasında, Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çaresine uyarak aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. Bunu yaparken şuna çok dikkat ettik. Masum insanlar bu referandumun sorumlusu değildir. Dolayısıyla burada yaşayan insanların bedel ödememesine dikkat ediyoruz. Bizim amacımız referandum kararı alan idarecilerin aklı selime dönmesidir.

İbadi'nin sözlerinden satır başları...

Buraya Türkiye ile ikili ilişkilerimizi en üst düzeye ulaştırmak için geldik. Geliştirmeyi arzuladığımz alanlar petrol, ekonomik gibi alanların olmasının yanısıra siyasi işbirliğimizin gelişmesini de istemekteyiz. Türkiye ve diğer ülkelerin desteğiyle Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması Anyasal ve hukukun üstünlüğünün sağlanması ve parçalanmasının önüne geçilmiş oldu. Bizler aynı coğrafyada yaşayan ülkeleriz. Bziler her iki ülkenin çıkarları temelinde bir ülkenin çıkarının öbür ülkenin önüne geçmeyecek şekilde bölgemizdeki güvenlik ve istikrarının daha iyi düzeylere gelmesi için çalışmalıyız. Terör bizi hep geriye doğru götürürken daha çok işbirliğiyle istenilen düzeye ulaşmalıyız. Iraklılar birlik olarak kendilerini bölüp parçalamak isteyen teröre karşı durma kararı aldı. Federal yönetimin yetkilerinin tüm Irak topraklarını kapsamasıyla birlikte Irak'ta yeni bir dönem başlamış olacak.