Siyaset Başbakan'a 'şımarık' deyince tansiyon yükseldi
Paylaş
Başbakan'a 'şımarık' deyince tansiyon yükseldi

Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde, CHP'li Kamer Genç, Başbakan'a 'şımarık' deyince tansiyon yükseldi

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç önerge üzerinde konuşurken, Meclis’in içtüzüğe uygun çalışmadığını, Türkiye’de hukukun gereğinin yerine getirilmediğini savundu. Genç, "Taner Yıldız’ın arabasını köpeklerle aradılar. Putin geldi, bir yemek bile yemedi, arabasını bile Rusya’dan getirdi. Bu sizlere bir şey anlatmıyor mu" dedi.

Haberin Devamı

Genç’in "Erdoğan şımarıklığını sizden alıyor" sözlerine Başkanvekili Yakut, "Şımarık diyemezsiniz, Başbakan’a şımarık diyemezsin. Lütfen sözlerinizi düzeltin" diyerek uyardı.

AK Parti milletvekillerinin kendisine tepki göstermesi üzerine Genç, "Ne diyorsunuz, şımarık değil mi? Kanun, hukuk tanıyor mu? Memlekette hukuk var mı? Memlekette Anayasa mı bıraktınız, hepsini ayaklar altına aldınız" dedi.

-Balbay'ın mektubu

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de, Genel Kurul'da görüşülen tasarının birinci bölümü üzerinde yaptığı konuşmada, tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın mektubunu okudu. Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, "Ergenekon davası" ile ilgili ifadeler nedeniyle Köse’ye "Anayasa net. Görülmekte olan dava hakkında konuşma yapmanız doğru değil" dedi.

Haberin Devamı

Köse, mektubu okumayı sürdürerek, "Tutsak bir milletvekilinin mektubunu okuyorum" karşılığını verdi.

-"Hükümet’in gerekçesi net değil"-

Tasarının ikinci bölümü üzerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Eylül döneminde hazırlanan ve sermaye piyasasına yön veren yasaların askeri anlayışla hazırlanmadığını belirterek, İMKB’nin kuruluşuna ilişkin düzenlemenin de o dönem yapıldığını anlattı.

"12 Eylül’ün sermaye piyasasına bakışı, bugünkü Hükümet’in bakışından çok daha ileridir. Şimdi 12 Eylül dönemi yargılanıyor ama bugün o dönemden daha geri düzenlemeler yapan bir Hükümet iktidardadır" diyen Hamzaçebi, Hükümet’in "İMKB’ye hakim olacağım" diyerek 2011 yılında düzenleme yaptığını ve 4 üyeyi belirleme hakkı aldığını, yönetimi tayin etme anlayışını tasarıda da sürdürdüğünü savundu.

Hamzaçebi, "İMKB’yi bu kadar piyasadan koparmak, Hükümet’in kontrolüne almak dünyanın gidişine, ekonomi bilimine terstir. Türkiye sermaye çekebiliyorsa, İstanbul kendiliğinden finans merkezi olacaktır" dedi.

Tasarıyla, İMKB’nin, "Borsa İstanbul A.Ş"ye dönüştürüldüğünü, ancak bunun yapılmasındaki gerekçenin net olmadığını ifade eden Hamzaçebi, Hükümet’in bunu yapmasında bir amaç ve felsefe olması gerektiğini savundu. Hamzaçebi, "İleride bunu özeleştireceğiz diyorsanız, A.Ş’ye dönüştürülmesi tek başına bunun gerekçesi ve hedefi olamaz. Özelleştirme gerekçesiyle yapıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Bu İMKB’nin bir başka şirketinin şemsiyesi altına girmesi demektir. Hedef; İMKB’yi A.Ş’ye dönüştürerek 2 Kasım 2011’de başlatılan operasyonu devam ettirmektir. Yönetim Kurulunu, Hükümet’in kontrolüne almış durumdasınız. Bu yanlış. Özelleştirmeye ilişkin süreç yok, sonsuza kadar İMKB Hükümet’in kontrolünde olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

İMKB’nin TBMM’nin denetimine tabi olduğunu, ancak tasarıya konan bir geçici maddeyle bu düzenlemenin de ortadan kaldırıldığı görüşünü ifade eden Hamzaçebi, "Bu yapıyla İMKB, Hükümet’in yeni çiftliğidir. Bu düzenleme odur. Bazı kontrol mekanizmaları koymuyorsanız, varolanları da yok ediyorsanız burası çiftlik olmaktan kurtulamaz. Hükümet buraya tasallut edecektir. Düzenleme eksiktir" dedi.

"Kocaman kumarhane istemiyoruz"

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de konuşmasında, Türkiye’de yaşayanların büyük çoğunluğunun borsayla ilgisi olmadığını ve sermaye üretim alanının tamamen dışında bulunduklarını ifade ederek, "sermaye kıtlığı" çeken burjuvaziyi finanse ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kürkçü, dünya kapitalizminin bugün içine girdiği buhranın kaynağı zenginleşme aracı gibi takdim edildiğini belirterek, "Kumarhaneyi ticari işmiş gibi gösteriyor. Biz buna karşıyız. Gerçek emek ve üretim süreçlerinin içinden ortaya çıkacak zenginliğin peşindeyiz. Türkiye’de büyük, geniş, kocaman kumarhane istemiyoruz, gerçek üretim istiyoruz" diye konuştu.

-"İMKB’nin fazla gayrimenkulü, eğitim amaçlı kullanılacak"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, tasarının yasalaşmasıyla SPK’nın gayrimenkullerinin SPK’ya, İMKB’nin gayrimenkullerinin İMKB’ye verileceğini, diğer mülklerin eğitim amaçlı kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edileceğini bildirdi. Babacan, önergeyle, tasarıda bu yönde bir düzenleme yapmak istediklerini ifade etti.

İMKB’nin nakit fazlasının şimdiye kadar eğitim amaçlı kullanıldığını belirten Babacan, yeni yapılanmada da fazla gayrimenkullerin yine eğitim amaçlı kullanılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Babacan, "borçlarını ödemeyenlerle" ilgili bir sicil kaydı oluşturulduğunu, burada pozitif ve negatif sicil tutulduğunu kaydetti. Bunun kapsamının da genişleyeceğini anlatan Babacan, her vatandaşın kredi sicilinin oluşturulacağını, bu bilginin, ancak vatandaşın kendi izniyle üçüncü şahıslara verilmesinin mümkün olacağını belirtti.

SGK’nın diş hekimlerinden hizmet satın alma yoluyla tedavi hizmeti vermesine ilişkin soru üzerine Babacan, dünyada sağlık sigorta sistemlerinde diş sağlığı hizmetine ilişkin harcamaların genellikle sigorta dışında tutulduğunu, dünyada uygulanmayan bir sistemin Türkiye’de uygulanmasının mali hesabının iyi yapılması gerektiğini söyledi. Babacan, bu konuda beklentileri yükseltmek istemediklerini ifade etti.

Babacan, hayvancılık sektöründe özellikle son yıllarda desteklerin ciddi oranda arttığını, kredi imkanlarının sunulduğunu, bunun yanında doğrudan destek metodu uygulandığını belirtti.