Gündem Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan'dan önemli açıklamalar

Paylaş
Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Davutoğlu, Show TV ekranlarında Vatan gatezetesi Ankara temsilcisi Murat Çelik, Alican Türkoğlu ve Nihal Bengisu Karaca'nın sorularını yanıtladı

Yüzde 41 buçuk oy vardı en son yerel seçimlerde. Bu şu anlama da gelmiyor... Biz bardağın dolu tarafına bakıp da eksik tarafını ihmal edemeyiz. Hedefimiz yüzde 50'ye doğru başarı yakalayabilir miyiz? İl bazında, bütün illeri tek tek ele aldık geçen hafta. Yeni olan şey, tutum ve davranışlarımızda öze dönüş tazelenme olacak.

BABACAN'IN ADAYLIĞI

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer36787","36787","201509","36787-364888.jpg","1", "0","Babacan'ın milletvekilliği adaylığı");

3 dönemlik arkadaşlarının hepsi çok hizmet yapmıştır. Hiç birisi bir diğerini gölgelemez. 3 dönemi doldurmuş arkadaylar, müracat etmeselerdi bile, müracat etmiş gibi gördük. Etmemiş olanları etmi gibi gördük. Cemil Çiçek gibi. Müracat etmemişti. Sayın Ali Babacan'ın bu tarz ifadeleri olmadı. Zayıf ve bir takım kaygılarla bu iş olmaz. Ortak aklın üretilmesi için bunun devreye girmesi gerekir. Babacan çok ciddi katkı yapabileceği kanaatine vardım. Kendisi de bana"sizin tarafınzdan gelen tekligi red edemem" diyerek sağolsun kabul etti.



ERDOĞAN-DAVUTOĞLU İLİŞKİSİ
İlişkimiz iyi. Hayat boyu en çok önem verdiğim ilişkilerden biridir ve çok kıymetlidir. Sayın cumhurbaşkanı Erdoğan ile şimdi tanışmadık. Pınarhisar cezaevinde ziyaret ettim. En önemli dostluklarndan biridir.
Bunun zedelenmemesi için elimden geleni yapacağım. Çocukları Sümeyya, Esra, Burak derslerime katılmıştır. Torunların severiz. Geride kalan dostluk ilişkisidir. 13 yıllık siyaset ilişkisinde, beni başbakan danışmanı olarak, önce Abdullah beyin danışmanı olarak, burada hem Abdullah beye, hem de sayın cumhurbaşkanıma takdir ve şukranlarımı sunuyorum. Siyasi perspektif çizerek Ankara'ya gelmedim. Irak savaşı sırasında ortaya çıkan durumda katkıda bulunmak için geldim.
Geçen sana ne ben ona teklifte bunuldum, ne de o. Doğal seyri içinde buraya gelindi.
12 Eylül anayasası bunu engelliyor. Hiç bir zaman 12 Eylül yönetimi, Erdoğan veya Özal gibi cumhurbaşkanı gelecek diye düşünmedi. Hep general gelecek diye düşündü. Bunun doğurduğu sıkıntılar daha önce yaşandı. Hesap soruldu. Evren özal, Demirel - Çiller örneği var. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunları biliyor. Daha önce bunu yaşadı. Zorluklarla karşılaşıyoruz. Farklı kanaatlerimiz oluyor. Emanetçi başbakan istemiyorum demişti. Bazen farklı kanatler olabilir. Önemli olan, devletin çarkının yürümesi. Hocacı, Reisçi ifadeleri oluyor. Benim ekibim diye bir şey tanımıyorum, Hocacı diye bir şey tanımıyorum. Bütün AK Parti benim ekibim. Ben böyle yaparsam, AK Parti freaksiyonlara bölünür.

EMANETÇİ BAŞBAKAN DEĞİLİM
Türkiye'nin kaderi AK Parti ile örtüştü. Bunu bir kibirle değil, biz olmazsak bir şoy olmaz diye demiyorum. Bizim özenle korumamız gereken, AK Parti'nin toplum katmanlarını temsil eden seviyeye çıkarmak.
Özetle, sayın cumhurbaşkanı ile ilişkimiz çok iyi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim emanetçi başbakan olmadığımı biliyo, zaten O da istemez.


3 DÖNEMLİKLERİN DÖNÜŞÜ
Beşir Atalay'ın Van'da aday olması, tam bu operasyonlar yürürken, bütün bu tecrübeyi aktaracak, siyasi aktörlere ihtiyaç vardı. Çözüm sürecinde üstlendiği pozisyon,. Van gibi kritik yerde etkili olacak. Böyle bir görevlendirme beklemiyordu, bilmiyordu.
Efkan Ala'nın Bursa'da çok tanıdığı var, Bursa'da çok Erzurumlu var.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer36786","36786","201509","36786-364900.jpg","1", "0","Davutoğlu'ndan Beşir Atalay açıklaması");

BARAJI KALKAN OLARAK GÖRMEDİK
Biz barajı kalkan olarak görmeyiz.CHP ile koalisyon görüşmesinde, barajı da konuşmuştuk. İstikşafi görüşmelerde bunu göremedik. Anlaştığımız maddelerden biri barajın düşmesiydi. Mutlak anlamda baraiın altında kalsın diye bir ifadem olmadı. Kimse Türkiye'yi bölemez. 30 yılın en etkin operasyonu yapıldı. Türkiye'yi tehdit eden ne varsa, onlar susuna kadar bu mücadele sürecek. Bunu sayın Barzine'ye de söyledim. Geçenlerde Karayılan'ın telsiz konuşması yayınlandı. Onların düşünmediği yeri de vurduk. Son şansı Mart ayında kaçırdılar.
Geçen sene kurban bayramını bize nasıl zehir ettillerini unutmadık. Kobani olayları. Şehrin etrafındaki yerleri temizleyeceğiz. Bazı yerlerde yapılanmalar gibi. Kurtarılmış yerler, Cizre gibi, bunlar olmaz.
Dersim olaylarındaki en büyük hata, devlete tehdit olarak görülmeleri. Cudi dağınde ne arıyor onlar, milletvekillerini ne işi var dağda. Birilerinin silahlarıyla konuşmasınlar. Canlı kalkan olmaya ne gerek var?
HDP için yol açık, ya Cudi dağına gidecek, ye Meclis'e.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
90'lı yıllarda karşılaştırıldığında şimdi durum daha zor. Burada terörle mücadele etmek yoktur. Cudi dağında kolay. Cizre'nin hangi sokağında sivil halkla birlikte ayrım zor. Hiç bir sivil kayıp güvenlik güçleri üzerinden olmadı.
Cizre'de neden uzun dönemli sokağa çıkma yasağı oldu, çünkü terörsitlerin yığınak yaptığı evleri bulmak için yapıldı. Noktasal operasyon yapıldı. Her gece rapor aldım. Fırınlar açık tutuldu. Birisi, burada kanton ilan ediliyordu diyorsa, gireriz. Cenazeleri almak belediyenin görevi. Hendek kazıp, ambülansların oraya girmesini engelleyen onlar. Niçin yapıyorlar, isyan! Muş Varto'da olaylar oluyor, dağdaki terörist, şehirde milis kıyafetiyle eylem yapıyor. Onu nasıl ayırt edeceğiz, önce sukunet, sonra kontrol altına alıyoruz. Varto'daki bütün alanlarını yıkacağız, şehitlik, bütün bu yapılar yıkılacak. Devletin kamu düzenini alternetaf ne varsa yıkılacak. Bunun arkasında da, komplo diye söylediğimi düşünmeyin, Türkiye'yi zaafa uğratmak için bazı ülkeler yapıyor. Türkiye'nin geleceği söz konusu olduğunda, yanıtı verilecek.
Bazen rastgele telefon açıyor soruyorum vatandaşımıza durumu.

7 HAZİRAN SONRASI ARTAN TERÖR OLAYLARI
Geçen sene Kobani bahanesi sonrası, biz tekrar elimizdeki kartları açarak, çözüm sürecine ivme kazandırmaya çalıştık. Bir taraftan da tedbir aldık. 23 Temmuz günü, şu karşı odada, genelkurmay başkanımızla konuştuk, artık gün gelmiştir, bunların tek hedefi, kardeş kavgası çıkarmak, bunlar gördükleri her sakallıyı vuruyor, hazırlıklarınız tamam mı dedim? DEAŞ - PKK - DHKP-C'ye karşı üçlü operasyon emri verdim. 452 hedef Kandil'de vuruldu.
Alternatif olan planı, yanin terörle mücadele planını koyduk. Eğer bu mücadeleyeyi vermemiş olsaydık, kanton ilan ettikleri yerlerde başka şeyler olacaktı.
Bir gecede olmadı o hazırlık. 6-7 Ekim olaylarından sonra bu kararı aldık. Dolmabahçe mutakabatı, sadece iyi niyetle şeyiyle yürümedi. Silah bırakma konusunda açık ve net tavır sergilenmiş olsaydı durum farklı olurdu. Seçimden sonra tam kibirle, kanton bölge ifadeleri sonrası cevaplarını aldılar. 90'lara dönen PKK. Devlet dönmedi. 23 Temmuz'dan bu yana bir tek faili meçhul göstersinler. Vatandaşın kılına zarar gelirse bunun hesabını sorarız. Küçücük çocuk cesetleriyle, barajları patlatan onlar.

ÖCALAN - PKK - HDP İÇİN DİYORSUNUZ?
Leninist yapıyla, dış irtibatlarla kurulan bir örgüt PKK. 2013'de çözüm süreci için atılan adımlarda, ortak ifade vardı. Biz silahları bırakacağız dendi. En önemlisi silah baronları bundan rahatsız oldular. Hangi istihbarat örütünü Kuzey Irak'ta ne yaptığını biliyoruz. Kimse demokrasi söylemi içine vakaları örtmeye çalışmamalıdır. Süleymaniye'den Musul'a, DEAŞ'ın nasıl çıkarıldığını, bu hatta neler yaşandığını çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin sınır güvenliğini en az 100-200 kilometre ileriye taşımak istedik. Türkiye'de barış olsaydı, Ortadoğu'ya güzel örnek göstermiş olacaktık. Birileri bundan rahatsız oldu.
Suriye'de barışçıl şekilde oratya çıkan eylem. Onun için Mısır ve Suriye'de terörü teşvik ettiler. Suriye'deki yöntemi tercih ettiler. Sanki, Türkiye'de Esad benzeri bir yapı varmş gibi davrandılar. Birilerinin de hırsları arttı. Suriye'deki krizi Türkiye'ye ihraç etmek istelyen çevreler oldu. Bundan rant sağlayan silah ve uyuşturucu baronları öne çıktı. HDP'nin misyonu, biz onları muhatap altık. Kandil ile kimse görüşmedi, onlar görüştü. Doğru misyonla göreşselerdi şu an başka noktada olunurdu. HDP'nin yaptığıı her açıklama Kandil tarafından yalanlandı. HDP dar boğaza girdi.6-7 Ekim'de kanla cevap verdiler, O ayaklana çağrnısın Demirtaş yaptı.
HDP 19 Temmuz'da, silahlanma çağrısı yapan sayın Yüksekdağ, silahları bırakın çağrısı yaptı. B:u iki yüzlü tavırdan HDP'nin çıkması lazım. Önce Kandil'e sorması lazım, siz niye iki masum polisi katlettiniz.
Edi Bese. Artık yeter demek. Ortak çığlığa yanıt vermek lazım. HDP tercih yapmak durumunda. Bunun seçimle alakası yok.