Siyaset Başdenetçi Ömeroğlu'na soruşturma başlatıldı
Paylaş
Başdenetçi Ömeroğlu'na soruşturma başlatıldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Zekeriya Öz ile görüştüğü öne sürülen Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu hakkında inceleme başlattığını belirterek, kendisinin de aynı yönde talebi olduğunu söyledi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret eden Çiçek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu hakkında gazetecilerde çıkan hususlar olduğunu, ilgili savcı ile görüştüğü yönünde ifadelerin olduğunu anımsatan Çiçek, konuyla ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı



"Bunları okuduktan sonra, Meclis’e bağlı görev yaptığı için bir inceleme başlattım. Kamu Başdenetçisi kendisi de talep etti. İlk defa böyle bir durum söz konusu olduğu için incelemeyi kim yapacak, nasıl yapacak, hangi usule göre yapacağız. Kanuna baktık, inceledik, incelettik. Kanun hazırlığında rol almış öğretim üyeleriyle görüştük. Başkaca hukukçular ve hukuk makamları var görüştüğümüz. Bir şeyi unutmuşuz veya unutmamışız da bunu öngörmemişiz. Kamu Başdenetçisi ve denetçiler, suç teşkil ettiğinde bir fiili işlediklerinde bunun nasıl soruşturulacağı belli ama disiplin soruşturması kanunda yok. Ya öngörmemişiz ya unutmuşuz ya da böyle bir görevi yapacak birinin disiplin suçu işleyeceği konusunda inancımız yok. Böyle bir suç işlemez diye düşünmüş olabiliriz ama baktığımızda böyle bir durum var. Demek ki bazen ihtiyaçları yeteri kadar öngöremiyoruz veya eksik kalıyor. Değişik sebeplerden dolayı kanunlarda değişiklik yapmak gerekiyor."

Çiçek, inceleme sürecinin nasıl işleyeceği sorusuna, "Evvela incelemeyi başlattık biz. Bunun usulüyle ilgili de araştırma yapıyoruz. Süreç başlamış oldu. Yanlış bir şey yapmamaya çalışıyoruz" karşılığını verdi.

Ömeroğlu’nun da kendisinin de aynı yönde talebi olduğunu bildiren Çiçek, "Çarşamba gece geldim, Perşembe gazetelere baktım, bu arada kendisinin de talebi geldi" dedi.

İnceleme gerekçesinin sorulması üzerine Çiçek, Kamu Başdenetçisi’nin TBMM adına faaliyet yaptığını hatırlatarak, "Kendisinin ’Meclis’in yıpranmasını istemem, bu işi inceleyip, iddiaların hiçbiri doğru değil, yanımda şahitlerim var.’ Dilekçesinde yazdığı hususlar var. ’Ben iddia edildiği gibi görüşmem, konuşmam yok ne kendim adıma ne başkası adına yapmadım. Meclis ile ilgili bundan dolayı bir bıkıntı olmasın, inceleyin, araştırın’ diyor. Bu da medeni bir taleptir" ifadelerini kullandı.

Çiçek "Bursa’ya gidip Öz ile aynı ortamda bulunmuş mu?" sorusuna, gazetede yazılanlar dışında bir şey bilmediklerini belirterek, "İncelemeyi yaparsak onu dinler arkadaşlarımız, öbür taraftan Sayın Öz veya başkaca bilgisi olanların bilgisine başvurur, dedi mi, demedi mi, görüştü mü, görüşmedi mi, bu olayı araştırır ve gündemimizden çıkarırız. Yoksa ’dedim ki, dedi’ ile 3-5 ay uğraşırız, sonra yine sorarsınız. Siz sormadan ön almış olduk" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı