Basit yemek tarifleri

Mutfak tecrübesi çok olmayanlara evde kolayca yapabilecekleri basit yemek tarifleri hazırladık. Birbirinden lezzetli, kolay, pratik ve basit yemek tarifleri...

15 Ocak 2021, Cuma 12:23 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Basit yemek tarifleri

Basit yemek tarifleri

1- Tel şehriye çorbası tarifi

Tel şehriye çorbası malzemeleri

  • 1 çay bardağı tel şehriye + 1 çorba kaşığı daha tel şehriye
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1 adet et veya tavuk bulyonu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 litre sıcak su yaklaşık

Tel şehriye çorbası yapılışı

Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin. 1 dakika kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin. 2-3 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Şehriyeyi ilave edip 2 dakika daha kavurun, baharatını ekleyin. Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. 5 dakika kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın. Kapağı kapalı şekilde 5-10 dakika dinlendikten sonra servise hazır.


2- Tavuk sote tarifi

2- Tavuk sote tarifi

Tavuk sote malzemeleri

  • Yarım kg tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

Tavuk sote yapılışı

Tavuk göğsü kuşbaşı doğranır. Soğanları piyazlık, biberleri julyen, domatesleri küp küp doğrayın. Kısık ateşte tavukları arada karıştırarak kavurun. Suyunu çekince soğanları ve doğranmış sarımsakları ekleyin. 1 - 2 dakika kavurduktan sonra biberleri ilave edin. Biberler sotelenince domatesleri, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin. Üzerine 1 bardak su ekleyin ve tavuk pişene kadar kapağı kapalı pişirmeye devam edin. Sıcak servis edin.


3- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

3- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

Domatesli arpa şehriye pilavı malzemeleri

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Tuz

Domatesli arpa şehriye pilavı yapılışı

Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin. Üstüne arpa şehriyeyi ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın. Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir) Ocağın altını kapatın. 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın.


4- Patates yemeği tarifi

4- Patates yemeği tarifi

Patates yemeği malzemeleri

  • 1 adet soğan
  • 5 adet kıl biber
  • 4 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 - 3,5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Patates yemeği yapılışı

Patatesler soyulur ve orta büyüklükte küp halinde doğranır. Soğanı soyup yemeklik doğrayın ve tencereye ekleyip üzerine yağ koyup kavurun. Soğanlar renk değiştirdiğin de biberleri yemeklik doğrayıp tencereye ekleyin ve biberler yumuşayana kadar kavurun. Üzerine salçayı ekleyip rengi çıkana kadar kavurun. Ardından doğranan patatesleri ekleyin bir kaç dakika kavurduktan sonra üzerine suyu, tuzu ve karabiberi ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Patatesler yumuşayana kadar pişirin.


5- Mantar sote tarifi

5- Mantar sote tarifi

Mantar sote tarifi malzemeleri

  • Yarım kilo mantar
  • Zeytinyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş, suyu çıkarılmış domates
  • 1 tane kırmızı biber
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 tane kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kekik

Mantar sote yapılışı

Mantarların sapını çıkartıp kabuğunu soyun ve dışına limon sürün. Limon sayesinde mantarlar, mantarlar kararma yapmayacaktır. İnce uzun olarak doğrayıp bir kaba alın. Saplarını atmayın. Tavaya yağ alalım ve ısınınca üzerine ince doğranmış olan soğanı ekleyelim. Soğanları 1 dakika boyunca kavurup üzerine doğradığımız sarımsakları ilave edin. İnce doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri ekleyin. Biberler biraz kavrulunca üzerine mantarları ekleyin ve kapağı kapatın. Arada bir karıştırarak kavurmaya devam edin. Suyunu çekmeye başlayan mantarların üzerine kekik, pul biber ve tuz ekleyin. Rendelenmiş domatesleri de ilave edin. Mantar ile domates özleşince üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edin. Kısık ateşte mantarlar pişene kadar pişirin.


6- Mücver tarifi

6- Mücver tarifi

Mücver malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  •  3 adet kabak
  •  Yarım su bardağı un
  •  2-3 dal yeşil soğan
  •  Yarım demek maydanoz
  •  Bir tutam dereotu
  •  Tuz
  •  Karabiber
  •  Pul biber

Mücver yapılışı

Kabaklar soyulur ve rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu minik minik doğrayın. Karıştırma kabına yumurtayı ve unu aktarın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın. Baharatları, suyu iyice sıkılmış kabakları, dereotunu, maydanozu ve yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Teflon tavaya az miktar sıvı yağ ekleyip avuç içi kadar porsiyonları tavaya koyup mücverleri kızartın. Her iki tarafı da kızarttıktan sonra havlu kağıt serilmiş servis tabağına alın. Bütün hamur bitene kadar bu işlemi yapın. Sıcak servis edin.


7- Körili tavuklu pilav tarifi

7- Körili tavuklu pilav tarifi

Körili tavuklu pilav malzemeleri

  • 2 küp tavuk suyu bulyon
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 200 gram tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 2 adet havuç

Körili tavuklu pilav yapılışı

Geniş tabanlı bir pilav tenceresine ayçiçek yağını ekleyin. Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye alın. Şeritler halinde doğranmış tavuğu ekleyin. 1-2 dakika orta ateşte kavurun. Kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış havuçları da ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Köriyi ekleyin. 2 küp Tavuk Suyu Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.


8- Fırında baharatlı patates tarifi

8- Fırında baharatlı patates tarifi

Fırında baharatlı patates malzemeleri

  • 3 adet büyük boy patates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 dal biberiye
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fırında baharatlı patates yapılışı

Bir kabın içerisine tuz, kırmızı biber, sarımsak, kekik, taze biberiye, karabiber ve zeytinyağı alınır. Bütün malzemeler çırpıcıyla karıştırılır. Patatesler soyulur ve yıkanır. Elma dilimi şeklinde kesilir. Tepsiye pişirme kağıdı serilir ve hazırladığımız baharatlı karışım üzerine eklenir. Her yerine gelecek şekilde dağıtılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.


9- Havuç tarator tarifi

9- Havuç tarator tarifi

Havuç tarator malzemeleri

  • 6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

Havuç tarator yapılışı

Rendelenmiş havuçları bir tencereye alıp üzerine sıvı yağ dökülür. Yumuşayana kadar kısık ateşte kavrulur. Suyunu salıp tekrar çekmeye başlayan havuçların içine ince doğranmış sarımsaklar eklenir.

4 - 5 dakika daha kavrulan havuç ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Yoğurtun içerisine tuz eklenerek iyice çırpılır. Soğuyan havuçla yoğurt karıştırılır servis etmeye hazırdır.


10- Kabaklı patatesli yemek tarifi

10- Kabaklı patatesli yemek tarifi

Kabaklı patatesli yemek malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tutam dereotu
  • Tuz ve istenilen baharatlar

Kabaklı patatesli yemek yapılışı

2 yemek kaşığı zeytin yağını orta boy tencereye dökerek ocağın altını yakın. Yağ ısınınca küp küp doğranan 1 adet orta boy soğanı ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun. 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Küp küp doğranan patatesleri ve yarım ay şeklinde doğranan havuçları da ekleyip bir süre kavurun. Yarım ay şeklinde doğranan kabakları ve küp küp doğranan domatesi de ekleyip kavurma işlemini kısa bir süre devam ettirin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ve baharatlarını ekleyin. Tencerenin kapağını yarı açık bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın. Olmaya yakın dere otlarını ince ince kıyıp tencereye bırakın. Servis edebilirsiniz.


11- Zeytinyağlı patlıcan yemeği tarifi

11- Zeytinyağlı patlıcan yemeği tarifi

Zeytinyağlı patlıcan yemeği malzemeleri

  • 1 kg patlıcan
  • 8 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 domates
  • 3 çarliston biber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Üzeri için

  • Kıyılmış maydanoz

Zeytinyağlı patlıcan yemeği yapılışı

Patlıcanların saplarını kesin ve alacalı bir şekilde soyun. Kalın çubuklar şeklinde doğrayıp, tuzlu suda bekletin. Soğanları, domatesleri ve biberleri de küçük küçük doğrayın. Ardından kapaklı bir tavanın içinde zeytinyağını ısıtın ve soğanları ekleyin. Doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurup sarımsakları ekleyin ve 1-2 kez karıştırın. Salçayı sarımsakların üzerine ilave edin ve kavurmaya devam edin. Suyunu sıktığınız patlıcanları da karışımın içine ekleyin ve 1-2 dakika karıştırarak pişirin. Patlıcanların üzerine iri doğradığınız biber ve küp küp doğradığınız domatesleri ilave ederek karıştırın. Son olarak tuz, toz şeker ve suyunu ilave ederek kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (15 Ocak 2021)