Ekonomi Başkent Doğalgaz'a yeni model

Başkent Doğalgaz'a yeni model

Paylaş
Başkent Doğalgaz'a yeni model

Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu, "Başkent Doğalgaz için çıkacağımız yeni ihalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz" dedi

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için yeni ihaleye en kısa sürede çıkacaklarını belirterek, "İhalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ÖİB Başkanı Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de özelleştirme çalışmalarının 2003 öncesi ve sonrası olarak ayrıldığını ifade ederek, 2003 yılı sonrasının da 2009 yılı öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldığını söyledi.

2003’ten 2009’a kadar münferit şirket özelleştirmeleri yaptıklarını anımsatan Aksu, 2009’dan sonra şeker fabrikaları ve elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi gibi sektörel özelleştirmelerin gerçekleştiğini dile getirdi.

-Öncelik Van ve Dicle’de-

Özelleştirme Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle sektörel özelleştirmelerin yasal alt yapısının oluşturulduğunu vurgulayan Ahmet Aksu, şöyle konuştu:
"Bundan sonraki süreçte de sektörel özelleştirmeler devam edecek. Elektrik dağıtımı 20 bölgeye ayrılmış durumda. Bunların 12 tanesi özel sektöre devredildi. Bir kısım şirketlerde özelleştirme süreci devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bunlar da özel sektöre devredilecek. Diğer bir kısımda ise ihaleler yapıldı ama yatırımcılar taahhütlerini yerine getirmediği için iptal edildi. Buralarda yeniden ihaleye çıkacağız. Tabi önceliğimiz Vangölü ve Dicle elektrik dağıtım şirketleri olacak."

Haberin Devamı

-Üretim şirketleri de gündemde-

Elektrik dağıtımında olduğu gibi üretim kısmında da özelleştirilecek şirketlerin bulunduğunu belirten ÖİB Başkanı Aksu, Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısının Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait olduğunu, yap-işlet-devre sistemi dolayısıyla özel sektörün elinde olan bazı şirketlerin de zamanı geldiğinde kamuya geçeceğine dikkati çekti.

Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için ileri ki dönemde tekrar ihaleye çıkılacağını bildirerek, "Bizim öngörülerimizle yatırımcıların öngörüleri örtüşmediği için Başkent Doğalgaz’da amaca ulaşamadık. Çıkacağımız yeni ihalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile tekrar görüşmelerimiz olacak. İsteğimiz bu sefer özelleştirmenin olması" diye konuştu.

Haberin Devamı

-Hazineye 32 milyar dolar-

Mal ve hizmet üreten kurumların dışında ÖİB olarak kamuya ait gayrimenkullerin satışını da yaptıklarını anımsatan Aksu, hemen hemen her gün büyük küçük 2-3 gayrimenkul ihalesi düzenlediklerini vurguladı.

"Portföyümüzde 23 milyon metrekarelik gayrimenkul var. Yıl sonuna kadar İzmir, Derince ve Tekirdağ limanları ile Galataport’un da aralarında olduğu yerler için ihaleye çıkacağız" diyen Ahmet Aksu, İzmir Kruvazör Limanı ile 4-5 tane marinanın özelleştirmesini de yine bu dönemde yapmayı planladıklarını bildirdi.

Herkesin kar eden bir kuruma talip olabileceğini, önemli olanın ise zarar eden kurumu kara geçirebilmek olduğunu dile getiren Aksu, "Yatırımcı olsam karlı bir kuruluş yerine zarar eden bir kuruluşu tercih ederim. Çünkü kar eden kuruluşun özelleştirme bedeli de yüksek olur. Normalde kar eden kuruluşu geri dönüşünün 10 yıl olmasını beklersiniz ama zarar eden kurumu daha ucuza alıp kara geçirirseniz o sizin karınız olur" dedi.

Köprü ve otoyolların 25 yıllık işletme hakkının devrini de bu yıl sonuna kadar ihaleye çıkartacaklarını ve elde edilecek kaynağın yeni oto yol ve duble yolların yapımına harcanmasını beklediklerini dile getiren Aksu, özelleştirmeler sayesine 1984’ten bugüne kadar yaklaşık 32 milyar dolar kaynağın hazineye aktarıldığını, bununla da iç ve dış borç ödemesinin yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Özcan Yıldırım - AA