Spor Başpehlivanın adı değişmedi

Başpehlivanın adı değişmedi

Paylaş
Başpehlivanın adı değişmedi

651. Edirne Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin finalinde Ali Gürbüz, üst üste ikinci kez başpehlivan oldu

Yaklaşık 10 dakika peşrev çekerek protokolü ve güreşseverleri selamlayan geçen yılın başpehlivanı Gürbüz ile 2004, 2007, 2008 yıllarının başpehlivanı Kara, daha sonra başpehlivanlık final güreşlerine başladı.

Bir anlamda geçen yılın rövanşına çıkan pehlivanlar, güreşin ilk dakikalarında bir süre birbirini tarttı. Recep Kara'nın müsabakayı hareketlendirmesiyle, pehlivanlar birbirini yenmek amacıyla çeşitli güreş oyunlarını denedi. Bu süreçte Recep Kara'nın bir süre daha baskın güreştiği gözlendi.

Normal sürede birbirini yenemeyen iki pehlivan için 10 dakikalık puanlama süresine geçildi. Bu bölümde de üstünlük sağlanamayınca güreşe altın puan bölümüyle devam edildi.

Rakipler birbirini açığa düşürmek amacıyla bu bölümde bir süre atak yapmadan bekledi. Gürbüz'ün atağıyla hareketlenen güreş, tribünleri de coşturdu.

Atağını puana çeviren Ali Gürbüz, 651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı oldu.

Ali Gürbüz, gelecek yıl, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde de başpehlivan olursa altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanacak.

Final güreşini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, FILA Başkanı Raphael Martinetti de izledi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA ALTIN KEMER


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için geldiği Edirne'de, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi tarafından altın kemer armağan edildi.

Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'dan karayolu ile Edirne'ye geldi. TEM otoyolu Edirne gişelerinde Edirne milletvekilleri Recep Gürkan, Kemal Değirmendereli, Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi ve çok sayıda partili tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu yüzlerce araç konvoyu ile Kırkpıhar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'ne geldi. Kılıçdaroğlu, Kırkpınar Başpehlivanlık güreşlerinin final karşılaşmasından önce saat 16.30'da Sarayiçi'ne gelişinde adı anons edilince tribünleri dolduran binlerce güreş sever tarafından alkışlandı. Tribünlerden açılan, 'Biz üç bej değiliz, hepiniz seninleyiz', 'Ermeydanı'na hoş geldiniz' pankartlarını gören Kılıçdaroğlu ayağa kalkarak selamladı.

ALKIŞI YANLIŞ ANLADI

Kırkpınar Başpehlivanlık yarı final güreşinde mücadele eden Ali Gürbüz ile Mehmet Yeşil Yeşil arasındaki mücadele ettiği sırada İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, Ermeydanı'na girdiği anons edildi. Tam bu sırada başpehlivanlık mücadelesi veren Ali Gürbüz hamle yaparak rakibi Mehmet Yeşil Yeşil'den puan alınca güreş severler çoşku ile alkışlamaya ve tezahürat yapmaya başladı. Güreş severlerin alkış ve tezahüratını kendisi için olduğunu sanan İçişleri Bakanı Şahin, tribündeki yerine oturmadan podyuma çıkıp seyircilere el salladı.

ÖZEL SERİNLETME

Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçindeki kavurucu sıcak altında binlerce seyirce tribünden mücadeleyi izledi. Güreşleri şeref tribünüden izleyen konukların ise sıcaktan etkilenmemesi için özel serinletme sistemi kuruldu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu güreşleri sol yanında Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, diğer tarafında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte izledi. Son olarak Sarayiçine gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin zaman zaman Bakan Suat Kılıç ile sohbet etti.



AĞA YENİDEN SEYFETTİN SELİM

Kırkpınar Ağalığı için Sarayiçi Ermaydanı'nda düzenlenen açık arttırmaya 2 işadamı katıldı. Yapılan açık attırmada ağalık koçunu son 200 bin liraya beşinci Seyfettin Selim aldı.

İhaleyi yeniden kazanan Kırkpınar Ağası olan Seyfettin Selim koç ile birlikte Sarayiçi'nde tur attı.

FILA BAŞKANINDAN MADALYA

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği Başkanı Raphael Martinetti Sarayiçi Er Meydanı'nda Kırkpınar Güreşleri'ni izledi. Martinetti, güreşleri birlikte izlediği CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Edirne Valisi Gökhan Sözer ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye üstün hizmet madalyası verdi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'de bu yıl ilk kez Kırkpınar'a gelen Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği Başkanı Raphael Martinetti'ye zembil içinde özel yapılmış bir kıspet ve altın kemer armağan etti.

Ayrıca Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Mahmut Demir'e de zembil içinde kıspet, ve Edirne ibriği armağan etti. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim tüm konuklara ağalık tespiği armağan etti.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi daha sonra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a UNESCO Kültür Mirası listeseni alınan Selimiye Camii'nin kabartma bir tablosunu armağan etti.

ÇOK SEVİNÇLİYİM


Kırkpınar’da Altın kemer’in sahibi olamn Ali Gürbüz, güreşi kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Çok sevinçliyim. ikinci defa altın kemeri aldım. Amacım önümüzdeki sene de başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olmak istiyorum. Çok zorlu müsabakalar yaptım, final maçı da çok zorlu geçti. Babam da eski başpehlivanlardan onun izinden yürüyüp altın kemeri almak istiyorum" dedi.

BAŞPEHLİVAN KIZIYDIM, EŞİ OLDUM, ŞİMDİ BAŞPEHLİVAN ANNESİYİM


Anne Hatice Gürbüz ise, oğlunun galip gelmesine çok sevindiğini belirterek, "Bugün babamızın da yanında olduğunu hissettik. Oğlumun güreşi kazanıp başpehlivan olacağından emindim. Çok mutluyum, oğlumla gurur duyuyorum. Ali’nin babası bu er meydanında başpehlivan olduğunda oğlum 1,5 yaşındaydı. Şimdi burada oğlum başpehlivan. Başpehlivan kızıydım, eşi oldum. Artık baypehlivan annesiyim" dedi.

DEV TÜRK BAYRAĞI AÇILDI



651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nda dev Türk bayrağı açıldı. Saha görevlileri, cazgırlar ve hakemlerce açılan dev Türk bayrağı, Kırkpınar Başcazgırı Şükrü Kayabaş'ın sunumuyla 10. Yıl Marşı eşliğinde dolaştırıldı. Türk bayrağı protokol üyeleri ve güreşseverler tarafından ayakta selamlandı.


BAŞPEHLİVAN GÜRBÜZ’E YOĞUN İLGİ

651’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde Recep Kara’yı yenerek ikinci kez başpehlivan olan Ali Gürbüz, doping kontrolünden sonra çıktığı Edirne sokaklarında yoğun ilgiyle karşılandı. Güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Ermeydanı’ndan altın kemeriyle çıkan 650 ve 651’nci Kırkpınar Güreşleri’nin başpehlivanı Ali Gürbüz, davul zurna eşliğinde yürüdüğü Talatpaşa Caddesi’nde kendisini bekleyen yaklaşık bin kişiyi selamladı.

Sokakta toplananlar başpehlivan Ali Gürbüz’ü görebilmek için izdihama neden oldu. Çok sayıda güreşsever, başpehlivan Gürbüz’ü cep telefonları ile fotoğraflamaya çalıştı. İlgiden çok memnun olduğunu ifade eden başpehlivan Ali Gürbüz, kendisini destekleyenlere teşekkür ederek önce hamama daha sonrada oteline döndü.

BAŞPEHLİVAN:

1. Ali Gürbüz
2. Recep Kara
3. Mehmet Yeşilyeşil
3. Süleyman Aykırı

BAŞALTI

1. Osman Okulu
2. Onur Balcı
3. İsmail Balaban
3. Fatih Koyuncu

BÜYÜKORTA

1.İsmail Erkal
2.İsmail Koç
3.Oktay Sancak
3.Sinan Kaya

KÜÇÜKORTA BÜYÜKBOY

1. Hamza Köseoğlu
2. Hüseyin Kalaycı
3. Nedim Gürel
3.Bilal Kıvrak

KÜÇÜKORTA KÜÇÜK BOY

1. Hasan Borucu
2. Kazım San
3. Osman Karakaş
3. Asil Çelik

DESTEK BÜYÜKBOY

1.Kürşat Şevki Korkmaz
2.Mustafa Batu
3.Gürbüz Seçil
3.Yusuf Minta

DESTE ORTABOY

1.Yusuf Can Zeyrek
2.Öskan Yılmaz
3.Abdullah Açıkgöz
3. Osman Manavoğlu

DESTE KÜÇÜKBOY

1.Sinan Bozkurt
2.Bekir Kündü
3.Abdülrefik Öner
3.Şevket Can

AYAK BOYU

1.Rıdvan Kaya
2.Hasan Kuru
3.Metin Alpaslan Temizce
3.İsmail Enis Eyice

TOZKOPORAN

1.Alparslan Tekmen
2.Sedat Keskin
3.Fehim Nalbant
3.Yusuf Yıldırım

TEŞVİK-2

1.Özkan Şahin
2.Serkan Aslan
3.Sefa Öztürk
3.Nail Seyyar

TEŞVİK-1

1.Süleyman Çetin
2.Mert Çıkmaz
3.Eyüp Özçakır
3.Bayram Kara


MİNİK-2

1.Yusuf Bulut
2.Turgut Aybey
3.Muhammed Yıldırım
3.Adem Emiroğlu

MİNİK-1

1.Taha Sağbilge
2.Yılmaz Yasak
3.Ersar Bıyık
3.Osman Kan

EN İYİ PEŞREV ÇEKENLER

1.Umut Vardar
2.Şener Sar
3.Serkan Üğdüler

EN CENTİLMEN

Serkan Makas

EN TEKNİK

Bayram Ertan

3

Haberin Devamı