Gündem Basri Aktepe kimdir?

Basri Aktepe kimdir?

Paylaş
Basri Aktepe kimdir?

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kurucuları arasında yer alan ve MİT’e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaparken 'FETÖ' üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Basri Aktepe hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarıldı. Bu gelişme sonrası Basri Aktepe hakkındaki bilgiler araştırılmaya başlandı.

MOBESE'nin 'B'si Basri Aktepe, 7 Kasım'da FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 7 Kasım adli kontrol şartı ile tahliye edilmişti. Bugün Basri Aktepe hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Bu flaş gelişme sonrası "Basri Aktepe kimdir?" sorusu sorulmaya başlandı.

Haberin Devamı

BASRİ AKTEPE KİMDİR?

Emniyet teşkilatında teknik istihbarat konularında öne çıkan isimler arasında yer alan Basri Aktepe, uzun yıllar Emniyet İstihbarat kadrosunda görev yaptı.

EGM İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun’la bir dönem birlikte görev yapan Aktepe, daha sonra TİB’in kuruluşunda görev aldı.

Türkiye’deki istihbarat birimleri ile adli kolluk olarak görev yapan birimlerin suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla tespit edilen hedef isimlerin telefonlarının mahkeme kararıyla dinlenmesini sağlamak amacıyla kurulan TİB’te dönemin TİB Başkanı Fethi Şimşek’le birlikte görev yaptı.

17-25 Aralık süreci sonrasında hükümetin kapatılması kararı aldığı TİB’teki görevinden sonra MİT’e geçti.

Haberin Devamı

Aktepe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde makamı başta olmak üzere Erdoğan’ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan “Böcek” adı verilen cihazları bulan ekibin başında yer aldı.

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten ve çok geniş elektronik istihbarat olanakları bulunan Gölbaşı’ndaki Bayrak Garnizonu’ndaki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın MİT’e devredilmesi üzerine Aktepe, bu birimin başına getirildi.

MİT Müsteşar yardımcısı konumunda görev yapan Aktepe, GES Komutanlığı’nın devredilmesiyle birlikte MİT’in elektronik istihbarat sistemlerinin modernizasyonunu sağladı.

17-25 Aralık sürecinin ardından bir süre sonra bu görevinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın talimatıyla pasif göreve alındı.