Gündem Başsavcılıktan 'Ferhat ve Berna' açıklaması

Başsavcılıktan 'Ferhat ve Berna' açıklaması

Paylaş
Başsavcılıktan 'Ferhat ve Berna' açıklaması

İstanbul'daki Roman Buluşması'da 'parasız eğitim istiyoruz' pankartı açan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz, 'terör örgütü üyeliğinden' 8 yıl 5 ay 20'şer gün hapse mahkum edilmişti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından basında çıkan " "bir pankarta 8 yıl hapis", "bir kelimeye 2 yıl hapis" haberleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Saçan imzalı açıklamada şöyle denildi :

" İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Roman Sanıklar Ferhat TÜZER, Berna YILMAZ ve Utku AYKAR haklarında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 2010/233 esas sayılı dosyasında verilen karar sonrasında, bazı basın yayın organlarında yer alan "bir pankarta 8 yıl hapis", "bir kelimeye 2 yıl hapis" şeklinde gerçekdışı haberler ve değerlendirmelerin yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının (CMK’nın 250. Maddesi İle Yetkili Bölümü) 2010/558 sor. sayılı dosyasında şüpheliler Ferhat TÜZER, Berna YILMAZ ve Utku AYKAR haklarında tahkikat başlatıldığı, silahlı terör örgütü DHKP/C’nin alt yapılanması olan Halk Cephesi ve Gençlik Federasyonu isimli oluşumların düzenlemiş olduğu 13 eyleme Ferhat TÜZER’in, 5 eyleme Utku AYKAR’ın, 16 eyleme Berna YILMAZ’ın katıldığının tespit edildiği, ayrıca terör örgütü DHKP/C’den ayrılarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ifade veren A.O.Ç’nin şüphelilerden Ferhat TÜZER ve Berna YILMAZ’ın anılan terör örgütünün üyesi olduğu yönündeki beyanlarıda değerlendirilerek, adı geçenler hakkında "terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açıldığı, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 2010/233 esas sayılı dosyasında yargılamanın devamı sırasında, başka bir mahkemede örgüt üyeliğinden tanık A.O.Ç hakkında TCK. 221/2 maddesinde belirtilen etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı, tanık A.O.Ç’nin bu mahkemedeki beyanlarında sanıklar Ferhat TÜZER ve Berna YILMAZ’ın terör örgütü adına faaliyette bulunduklarına dair bilgiler verdiği, anılan mahkemece yapılan yargılama sonucunda sanık Utku AYKAR hakkında "örgüt üyesi olmak suçundan" beraat, sanıklar Ferhat TÜZER ve Berna YILMAZ haklarında ise, tanık A.O.Ç’nin beyanları, sanık Ferhat’ın evinde ele geçirilen deliller ve örgütün talimatıyla gerçekleştirildiği tespit edilen eylemler değerlendirilmek suretiyle "örgüt üyesi olmak" ve ayrıca tüm sanıklar hakkında "örgüt propagandası yapmak" suçlarından mahkumiyet kararı verildiği, bu aşamada hükmün esasını oluşturan gerekçeli kararın yazılmadığı ve yargılamanın temyiz aşaması dahil sona ermediği anlaşılmıştır.

Basında yer alan değerlendirmelerin aksine, DHKP/C terör örgütünün talimatları ve çağrısıyla gerçekleştirilen eylemlerin söz konusu
olduğu görülmüştür. Tüm bu açıklamalar ışığında, delillerin takdiri ve değerlendirilmesi sonucunda varılan hükmün gerekçesinin açıklanmadığı ve yargılama sürecinin henüz tamamlanmadığı bilindiği halde, bazı basın yayın organlarında yer alan gerçekdışı haber ve yorumların, kamuouyunu bilinçli olarak olumsuz yönlendirmeye matuf ve adil yargılamayı etkilemeye yönelik olarak yapıldığı değerlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

08.06.2012
Fikret SEÇEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili "

Selahattin GÜNDAY-İSTANBUL,(DHA)