Dünya Batasuna liderine 'ETA hapsi'

Batasuna liderine 'ETA hapsi'

Paylaş
Batasuna liderine 'ETA hapsi'

İspanya'da yasa dışı Batasuna partisinin eski liderlerine ve Bask bölgesindeki LAB adlı bir işçi sendikasının eski Genel Sekreterine, AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın talimatlarını uyguladıkları gerekçesiyle onar yıl hapis cezası verdi

Madrid'de terörle ilgili davalara bakan Ulusal Mahkeme, yasa dışı Batasuna partisinin eski liderlerinden Arnaldo Otegi ve Bask bölgesindeki LAB adlı bir işçi sendikasının eski Genel Sekreteri Rafael Diaz Usabiaga'ya 10 yıl hapis cezası verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme, 2004 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yasa dışı ilan edilen Batasuna Partisi'ni yeniden kurma çalışmaları yapma ve ETA örgütüyle bağlantılı olma suçlarıyla yargılanan 8 kişi hakkındaki davayı bugün karara bağladı.

Otegi ve Usabiaga onar yıl hapis alırken, Bask bölgesinde faaliyet gösteren aşırı milliyetçi ve sol görüşlü siyasi akım olan İzquierda Abertzale'ye bağlı 3 kişiyi de (Miren Zabaleta, Arkaitz Rodriguez, Sonia Jacinto) sekizer yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, dava süresince savcılığın suçlamalarını geri çektiği diğer 3 sanık hakkında ise beraat kararı verdi.

Mahkeme, tutuklu olarak yargılanan Otegi ve Usabiaga'nın, ETA'nın talimatlarını yerine getirip, İzquierda Abertzale içinde üst düzey yönetici sıfatıyla sorumlu olduklarını ve ETA'nın stratejilerini koordine edip ve sekizer yıl hapis alan diğer yandaşlarını teşvik ettiğine kanaat getirdi.

Haberin Devamı

Batasuna partisini yeniden oluşturmak için toplantılar yaptığı gerekçesiyle 2009 Ekim ayında tutuklanan ve cezaevine konan Otegi hakkında terörizm suçuyla bağlantılı başka davalar da bulunuyor.

(A.A.)