Gündem 'Bayatı getir' kampanyasına tepki

'Bayatı getir' kampanyasına tepki

Paylaş
'Bayatı getir' kampanyasına tepki

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası'nca başlatılan "Bayat ekmeği getir tazesini götür" kampanyasının uygulanamaz olduğunu savunarak, bu kampanyanın israfı daha da arttıracağını iddia etti

Özer, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Fırıncılar Odası olarak, 4 yılda doğalgaz, akaryakıt, un ve maya fiyatlarındaki artış nedeniyle zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

250 gram ekmeğin fiyatını geçen yıl kasım ayında 1 liraya çıkardıklarını belirten Özer, şunları kaydetti:

"Ancak biz ikinci ayın sonuna kadar uygulamayı durdurduk. Dolayısıyla bugün itibarıyla İstanbul’da 250 gram ekmek 1 liradır. Ekmek çeşitlerinin fiyatları serbesttir.

Bu konuda halkımızdan özür diliyoruz. Böyle bir zammı yapma gerekçelerimizden dolayı. Fakat bizim bu özrümüze karşı uncuların ve mayacıların da bu halktan özür dilemeleri lazım.

Undaki kepek oranı artışının un fiyatlarında gerileme yapması gerekirken aksine bugün belli markaların un fiyatları 43, 45, 47’lerden 58, 60’lara kadar dayanmıştır. Artık fırıncının dayanacak gücü kalmamıştır ve ekmek fiyatını 250 gram 1 lira olarak açıklamak zorunda kaldık. Halkımızdan özür diliyoruz."

Haberin Devamı

'BAYAT EKMEĞİ GETİR TAZESİNİ GÖTÜR'

Özer, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nca başlatılan "Bayat ekmeği getir tazesini götür" kampanyasının "tutarsız" olduğunu savundu. Kampanyayı başlatanların ortalıkta görünmediğini iddia eden Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmek israfını önleme kampanyasına bu şekilde destek olunamayacağını öne sürdü.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, bu şekilde ekmek israfının iki misli artacağını savunarak, bir gazetecinin bu yöndeki sorusuna şöyle cevap verdi:
"Bayat ekmeği değiştirme şansınız olursa bugün 2 ekmek ihtiyacınız varsa 3 ekmek alırsınız belki misafiriniz gelir diye. Tüketmezsiniz ve ertesi gün gelir onu fırında taze ile değiştirmeye kalkarsınız. Bu israfı artırır. Vatandaş daha duyarsız davranır. Elimizde kalan bayat ekmekleri annelerimiz, bacılarımız çeşitli şekillerde değerlendirirler.

Ekmeği kızartarak, ısıtarak, çorbaya doğrayarak değerlendirirler. Böyle bir imkan doğduğu zaman niye değerlendirsin ki nasıl olsa taze ve sıcak ekmek bayatla değiştiriliyor. O yüzden de israf iki misli artacak diye düşünüyorum."

İstanbul’da 2 bin fırıncının kampanyaya katılması halinde oda başkanlığını bırakacağını vadeden Özer, "Fırın sayısına aynı eczacılara tanınan 3 bin 500 kişiye bir eczane formülü gibi uygulama getirilsin. 7 bin nüfusa bir fırın olarak tahdit uygulamasına geçilsin. Bugün itibarıyla uygulamaya geçildiği gün biz ekmek israfının yüzde 90 önleneceğine inanıyoruz."dedi

Haberin Devamı

AA