Siyaset Baykal: Tasarı, AKP prodüksiyonu
Paylaş
Baykal: Tasarı, AKP prodüksiyonu

Baykal: Tasarı, AKP prodüksiyonu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişiklik taslağını, "AKP prodüksiyonu, made by AKP" diye eleştirerek, "Böyle anayasa değişikliği olmaz. Olursa, millet tarafından benimsenmez" dedi.

Haberin Devamı

Baykal, partisinin TBMM Grubunda, anayasa değişiklik taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin, ağzındaki baklayı çıkardığını ifade eden Baykal, uzun süreden beri, kenarından köşesinden toplumda konuşulan konunun, artık resmiyet kazanmaya başladığını kaydetti.

Bu noktaya gelinmesinin, kendileri için sürpriz olmadığını belirten Baykal, Hükümetin niyetinin, yargıyı ele geçirmek olduğunu, bu yönde hazırlık yaptığını daha önce ifade ettiklerini söyledi. Baykal, AK Parti çevrelerinin ise "Daha ortada tasarı yok, ne yapacağımızı bilmiyorsunuz, niye karşı çıkıyorsunuz, inceleyin, bu işi peşin fikirle reddetmek nedir?" dediklerine işaret ederek, "Çarşambanın gelişi, salıdan bellidir" dedi.
İktidarın, yargıyla, anayasanın temel ilkeleriyle, cumhuriyetin temel anlayışıyla uyumsuzluğu ve sıkıntısının bulunduğunu savunan Baykal, önlerine gelen tablonun, bu sıkıntının her aşamada yansıması şeklinde ortaya çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

Baykal, iktidarın, "Bu anayasaya göre görevimi yapacağım, yetkimi halka hizmet için değerlendireceğim, ülkenin gündemine sahip çıkacağım, bu konuda üzerime düşenleri yerine getireceğim" yerine, "İktidarı, devleti, Cumhuriyeti yeniden kendi zihniyetime göre yapılandırmak için, devlet olanaklarını, gücünü de kullanarak, bir fırsat olarak değerlendireceğim. Devleti yeniden tanımlayacağım, oluşturacağım" dediğini ileri sürdü.
Baykal, devletin yeniden oluşturulması ihtiyacı varsa, bunun nasıl yapılacağının belli olduğunu, bunun bir parti işi olmadığını vurguladı. Baykal, el birliğiyle, müzakere edilerek, halkın desteğini alarak, devletin yeniden şekillendirilebileceğini belirtti.

"HÜKÜMET, EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLAR ALTINDA EZİLDİ

Deniz Baykal, "Yüzde 47 ile geldim, oyum yüzde 30’ların altına düştü, Parlamentoda rahat çoğunluğum var, iktidarı kaybedeceğim görünüyor, gitmeden devleti kendi hesabıma, partisel çıkarıma göre şekillendiriversem" anlayışıyla bu işe girildiğini öne sürdü.

CHP Lideri Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"(Anayasa Mahkemesini, HSYK’yı kendi kafana göre şekillendir, parti kapatma konusunu işlemez noktaya getir, benim derdim bu) diyen, bir toplumsal talebin muhatabı değiliz. AKP bunları yapacağım diye gelmedi, bunları yapmak için yetki istemedi. Yargı bağımsızlığı konusunda taahhütleri var. AKP gelirken, ’işsizlik, yoksuzluk bitecek’ diyordu, arttı. Başbakan, ’Yasaklar kalkacak’ dedi, Türkiye korku imparatorluğuna döndü. Herkes, işini yaparken korku içinde. ’Acaba yazdığım bu cümle bana ya da gazeteme bir zarar verir mi?’ Yüreğinde bu korkuyu hissetmeyen bir yazar, gazeteci yoktur Türkiye’de. Yolsuzluklar bitecekti, Türkiye, iktidarın himayesinde, öncülüğünde yolsuzluklar cenneti oldu. En büyük yolsuzlukların arkasında iktidarın parmağı var. Emeklilere en büyük darbeyi vurdu, esnaf siftah yapamaz hale geldi.

Haberin Devamı

’Anayasayı değiştireceğim’ diye mi milletten oy istedin; ’bunları yapacağım’ diye istedin. Yaptın mı? Tam tersini yaptın. Verdiğin sözleri tutmadın, halk bu noktalarda sana tepki içinde. Sen onun hesabını ver. Hükümet, ekonomik ve sosyal sorunlar altında ezildi."

Haberin Devamı

"KORKU BACAYI SARDI"

Baykal, her 3 ayda bir toplanması gereken Ekonomik ve Sosyal Konseyin, en son 9 Şubat 2009’da toplandığına işaret etti.
TEKEL işçisinin, çiftçinin sorununun çözülmediğini, hakim ve savcılarla uğraşıldığını ileri süren Baykal, "Bu iktidarın işi gücü, mahkeme kapısıdır. Daha dur, mahkemeyi senin düşünmen gereken günler gelecek de... Şimdi iktidardasın sen. Şimdiden korku bacayı sardı" dedi.

Yaşanan olayların arkasında bunun olduğunu ifade eden Baykal, "Anayasa değişikliği tasarısı, bir AKP prodüksiyonudur, hiç kuşku yok. Bir made by AKP. AKP tarafından yapılmıştır. AKP üretimiyle karşı karşıyayız" görüşünü savundu.

Baykal, anayasanın, henüz doğmamış çocukları, oy veren, vermeyen herkesi, 70 milyonu ilgilendirdiğini vurgulayarak, "Bu kadar geniş bir anlamı olan anayasal düzenlemeyi, siz nasıl olur da kendi parti mutfağınızın iç işi diye düşünebilirsiniz?" diye sordu.

AK Parti’nin, kararların tümünü kendisinin aldığını, kimseyle istişare etmediğini, danışmadığını savunan Baykal, "Ne üniversitelerin ne yargı kurumlarının ne hukuk ne siyaset camiasının ne sendikaların ne esnafın ne işadamının bilgisi var. Kimse bilmiyor, kim biliyor; Başbakan ve yanındakiler. İmza atanlar da bilmiyor. Bunu hazırlamış, ’Size 3 gün süre. Evet, hayır, bildirin, gereğini yapıyoruz’ Başka bir emrin. Hayırlı olsun. Böyle anayasa değişikliği olmaz. Olursa bu, anayasa olarak, millet tarafından benimsenmez" diye konuştu.

Haberin Devamı