Siyaset Baykal ve Erdoğan'ın görüşmesi ne anlama geliyor?
Paylaş
Baykal ve Erdoğan'ın görüşmesi ne anlama geliyor?

Ankara bugün hareketli bir güne uyandı. Gazeteci Murat Yetkin'in CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Dışişleri Konutu'nda bir araya geleceği haberi gündeme bomba gibi düştü. Peki Deniz Baykal ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi ne anlama geliyor?

7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyon arayışlarının başlaması beklenirken, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'li Deniz Baykal'la süpriz bir görüşme talebinde bulunmasını Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Habertürk TV canlı yayınında değerlendirdi.

Haberin Devamı

Yetkin'in açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

"ALIŞILMADIK BİR DURUM"

Cumhurbaşkanlığı'nın Deniz Baykal'la görüşme talebinin gelmesi alışmadık bir durum. Çünkü bugüne kadar Cumhurbaşkanları koalisyon görüşmeleri henüz başlamadan Davutoğlu henüz hükümet kurma çalışmalarına başlamış değil, bu tür Meclis oluşumu üzerine görüşmeler yapmazlardı.

ERDOĞAN İLE BAYKAL'IN 2003'E UZANAN İLİŞKİSİ...

Erdoğan ile Baykal'ın çok özel bir ilişkisi var. Çünkü 2003 yılında Erdoğan siyasetteyken yasaklıyken yasağın kaldırılmasına Erdoğan'ın önce TBMM'ye sonra da Başbakanlığa çıkmasına Baykal ve CHP vesile olmuştu. Şimdi bunu ikinci Erdoğan-Baykal görüşmesi olarak nitelemek mümkün. Daha sonra da siyasetin ayrı bir yola akmasına o görüşme vesile olduysa belki de o görüşme de olacaktır. Bunu henüz bilmiyoruz. Bu, görüşmenin sonunda ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı

"ERDOĞAN-BAYKAL GÖRÜŞMESİ YENİ DÖNEM SİYASETİNİN İLK SİYASİ HAMLESİ"

Ama neresinden bakarsanız bakın, henüz Başbakan resmi hükümet kurma çalışmalarına başlamamış olduğu halde, bu görüşmenin yapılıyor olması, yeni dönem siyasetinin ilk siyasi hamlesi olması bakımından çok önemli bir gelişmedir. Meclis Başkanı olacak kişi, Cumhurbaşkanı'na vekalet edecek kişidir yokluğunda. Bu bakımdan önemli bir makamdır. Görüşmenin sonunda Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'na da danıştıktan sonra Meclis Başkanlığı'na dahil olacak olursa, bu muhtemel bir AK PArti ve CHP koalisyonunun en azından siyaset gündemine dahil olmasının işareti sayılacak.

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU NE KADAR MÜMKÜN?

Ak Parti-CHP koalisyonu şu anda gündemde yok. Çünkü CHP'ye baktığınızda öncelik MHP koalisyon ortağı, HDP dışarıdan destekle koalisyon ortağı olabilir mi? sorusunun yanıtı üzerinde daha çok duruyorlar. Dakat orada MHP'nin özellikle İmralı ile görüşmeler konusunda çok kesin bir tutumu var. Diğer taraftan HDP'nin hiçbir koalisyona girmeme, belki bazı konularda dışarıdan destek olma ihtimali var. AK Parti'nin önceliği ise bir azınlık hükümeti sonra da MHP ile koalisyon... Dolayısıyla akışkan bir siyaset durumu var.

Haberin Devamı

AZINLIK HÜKÜMETİ Mİ, ÇOK PARTİLİ KOALİSYON MU?

Ak Parti iktidardan çekilmek istemeyecektir. Azınlık hükümeti kurmayı tabiiki birinci tercihine alacaktır. Fakat bunun bir imkanı görünmüyor. Hiçbir partinin azınlık hükümetine dışarıdan destek olması çok imkanı görünmüyor. Çünkü buna kim dışarıdan ortak olursa, bir dahaki seçimlerde bitecektir. Bir intihar olur kendi açılarından seçmenleri açısından. Onu çok yüksek bir ihtimal olarak göremiyorum. Ama Koalisyon ihtimalleri olarak AK Parti'nin özellik Davutoğlu ve çevresindeki şu anda ağır basan senaryonun MHP ile bir arayış olduğu anlaşılıyor. Bu tabi Kürt sorununu dışlayan bir çözüm bulacaksa eğer, Davutoğlu'nun keza Erdoğan'ın seçim süreci boyunca verdiği çözüm süreci devam edecektir sözüyle bir çelişki ortaya çıkaracaktır. Çözüm sürecinin rafa kalkacağını sanmıyorum. Ama MHP ile bir koalisyon kurmanın şartı da bu gibi görünüyor. Dolayısıyla bunu biraz bekleyip görmek gerekecek. İş koalisyon görüşmelerine gelince kırmızı çizgiler çok rahat pembelere dönebilir. Daha önce de olmamış değildir.

Haberin Devamı