Siyaset Baykal yüzünü bağışladı
Paylaş
Baykal yüzünü bağışladı

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ı ziyaret etti. Organ bağışı işlemlerini yenileyen Baykal, yüzünü de bağışladı

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türkiye'nin yüz nakli yapılan ilk hastası Uğur Acar ve operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özkan, ziyarette yaptığı konuşmada, operasyon boyunca her kesimden destek gördüklerini ifade etti. Ameliyatın başından itibaren toplumu doğru bilgilendirme gayreti içinde olduklarını belirten Özkan, ''Biz olayın başlangıcından itibaren her konuda yanlışlarımızla doğrularımızla sizi bilgilendirmeye çalıştık'' dedi.

Bazı eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Özkan, operasyonun Türkiye'de ilk olduğunu hatırlattı ve bu konudaki kuralların da yeni şekillenmeye başladığını kaydetti. İleride vakalar arttıkça kuralların da şekilleneceğini söyleyen Özkan, şöyle devam etti:

''Hiç bir şekilde hasta haklarını asla çiğnemek gibi ya da geride tutmak gibi gayemiz olamaz, geri teper zaten. Bize yanlış olur. Biz ameliyatın başlangıcından itibaren başlamadan önce hastadan aldığımız izinlerle ve bittikten sonra da hasta ve ailesinin izin verdiği ölçüde sizleri her aşamada bilgilendirmek zorundaydık ve bilgilendirdik. Çok yeni bir konu. Ameliyatın ilk aşamasından itibaren haberdar oldunuz. Neler yapıldığını tüm ayrıntılarını size anlattık.''

Haberin Devamı

Dünyada 20 yüz nakli yapıldığını ama tam yüz nakli sayısının 5 ya da 6 olduğunu ifade eden Özkan, sayı arttıkça mevzuatın da netleşeceğini, Akdeniz Üniversitesi'nin de buna katkı vereceğini söyledi.

Toplumun operasyonla ilgili bilmesi gerekenleri detaylarıyla paylaştıklarını dile getiren Özkan, toplumun da bu operasyonu kabul ettiğini kaydetti. Türkiye'de son 3 ayda 3 yüz nakli gerçekleştiğini hatırlatan Özkan, ''Biz 2 yıldır bir tane yüz nakil yapalım diye uğraşırken, bizim ilk vakamızdan sonra bir anda 3 ayda iki yüz nakli daha yapıldı. Bu, Türk toplumunun da ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Yaptığımız bilgilendirmelerle organ naklinin fark edilebilirliğini artırıyoruz. Sizlerin yayınlarınız da inşallah hayat kurtarıcı organ nakillerinin artmasına vesile olacak'' diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ekibin başarılı bir operasyona imza attığını söyledi.

Ameliyatın başından bugüne kadar hastane yönetiminin profesyonelce bir duruş sergilediğini ifade eden Baykal, Akdeniz Üniversitesi'nin bu operasyonla başarısını bir kez daha kanıtladığını belirtti.

Haberin Devamı

Telaş sergilemeden, soğukkanlı bir davranış ve güven içinde bir operasyonun gerçekleştirildiğini dile getiren Baykal, ''Bu işi yapan arkadaşlarımız ilk kez böyle bir başarı gerçekleştirmiş olmalarına rağmen sergiledikleri olağanüstü özen, tıbbi etiği gözetme konusundaki duyarlılıkları, konuyu gerçek çerçevesinde, soğukkanlılıkla özenli şekilde hem kamuoyumuza anlatma yükümlülüğü getirip onların haklı meraklarına cevap verip hem de işin gereğini yapabilme olgunluğunu göstermişlerdir'' diye konuştu.

Yüz naklinin henüz Türkiye'de daha oturmamış, etikle ilgili mevzuatları belirlenmemiş bir konu olduğuna işaret eden Baykal, Akdeniz Üniversitesi'ndeki genç ekibin bu konuda tıbbi, etik ve ahlaki boyutlara gereken hassasiyeti gösterdiklerini kaydetti. Deniz Baykal, ''Genç ekibimiz, bu konuda da çok büyük bir başarı sergilemiştir'' dedi.

Haberin Devamı

Baykal, son dönemde gerçekleştirilen nakillerin organ bağışı konusunda pozitif bir ortamın oluşmasına katkı sağladığını da vurguladı.

'KARİZMATİK BİR DURUŞUN VAR'

Kontrol için hastaneye gelen Uğur Acar da ziyarete sonradan katıldı. Uğur Acar ile sohbet eden Baykal, Acar'ı çok iyi gördüğünü söyledi. Deniz Baykal, ''Açıklamalarını can kulağıyla dinliyoruz. Senin başarın herkesi yüreklendirdi, hayırlı olsun, kutluyoruz. İnşallah çok daha iyi olacaksın'' dedi.

Uğur Acar'ın yüzündeki mimikleri de görebildiğini kaydeden Baykal, Prof. Dr. Ömer Özkan'a sinirlerin nasıl bağlantı kurulduğunu sordu.

Özkan da asıl önemli olan konunun sinirlerin birleşmesi olduğunu ifade etti.

Uğur Acar'ın yüzünün artık oturduğunu, eskisinden daha iyi göründüğünü belirten Baykal, ''Karizma bir duruşu var. Gençler 'cool' tabirini kullanıyorlar. 'Cool' bir duruşun var. Basında görüntülerden izlediğimden çok daha iyi gördüm. Böyle bir nakil yaşadığını düşünmek zorunda değiliz. Şu anda pekala nakil yaşamamış, soğuk kanlı davranan, her şeye fazla yüz vermeyen, karizmatik şahsiyet duruşu içerisinde. Müthiş başarı'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Deniz Baykal, Acar'a günlük yaşamını nasıl geçtiğini sordu. Acar da, ''Dolaşıyorum, geziyorum. Önceki hayatım nasılsa şimdiki hayatım da aynı. Sadece yüzüm değişti. Bu değişiklikten de memnunum'' dedi.

Baykal da, Acar'a sakallarının yakıştığını söyledi.

BAYKAL YÜZÜNÜ BAĞIŞLADI

Deniz Baykal daha sonra, çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ı da ziyaret etti.

CHP Antalya Milletvekili Baykal'ın, daha sonra Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi'ne giderek organ bağışı işlemlerini yenilediği belirtildi.

Kendi ifadesiyle "nikah tazeleyen" Baykal, o dönem bağışlanmayan yüz, kol ve bacak gibi uzuvlarını da bağışladı.

Deniz Baykal, "Ben ilk bağışladığımda, yüz söz konusu değildi. Ona göre bağışlamıştım. Bu defa tamamı denmiş. Tamamını imzaladım ben. Ne varsa hepsini alabilirler diye" dedi.

(A.A)