Gündem Bayram Otel'de kalitesiz malzeme kullanılmış

Bayram Otel'de kalitesiz malzeme kullanılmış

Paylaş
Bayram Otel'de kalitesiz malzeme kullanılmış

Van'da geçen yıl meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 27 kişinin hayatını kaybettiği Sefa apartmanı ile 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremde 25 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin bilirkişi raporları savcılığa gönderildi

Hazırlanan raporlara göre her iki binada da malzeme kalitesizliği ortaya çıkarken, Sefa Apartmanı’nda kolon boyutlarının uyumsuz olduğu tespit edildi. Ayrıca Bayram Oteli’nde de ilk depremin ardından hasar tespiti yapılmadığı anlaşıldı.

Geçen yıl Van’da 23 Ekim’de 7,2 ve 9 Kasım’da 5,6 büyüklüğündeki deprem felaketinde 644 kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan binalar arasında bulunan Bayram Oteli’nde DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in de aralarında bulunduğu 25 kişi öldü. Depremlerin ardından Van Cumhuriyet Başsavcılğı tarafından yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında alınan numeler bilirkişiler tarafından incelenerek, soruşturmanın yürütüldüğü Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

YAPIMINDA KALİTESİZ MALZEME KULLANILMIŞ

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın’ın hazırladığı Bayram Oteli Deprem Güvenlik Değerlendirme Raporu’na göre otelin yapımında kullanılan malzemenin kalitesiz olduğu vurgulanırken, binada ilk depremin ardından hasar tespiti yapılmadığı da kaydedildi.

BELEDİYE VE YAPI SAHİBİ SORUMLU

Bayram Oteli ile ilgili hazırlanan 24 sayfalık bilirkişi raporunda eksiklikler tek tek sıralanırken, son kısımda bu eksikliklerle ilgili sorumluluk değerlendirmesi de yapıldı. 4 aşamada yapılan değerlendirmede otelin zemin raporunun, statik hesap raporu, statik projesinin, kolon, kiriş, temel, ve döşeme projelerinin de olmadığı ortaya çıkarken bundan belediye ile yapı sahibi sorumlu tutuldu.

Raporda, binanın taşıyıcı sistemi ile yapı malzemeleri ile ilgili durumu anlatan ’röleve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu’ projesinin olmadığı ve bunlardan yapı sorumlusu (müteahhit/yapı sahibi), teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili birimin sorumlu olduğu ifade edildi. Otelin yapım aşaması bittikten sonra projeye uygunluğunu gösteren projenin de olmadığı belirtilirken, yapı sorumlusu (müteahhit/yapı sahibi), teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili birimi sorumlu tutuldu. Ayrıca İlk depremin ardından Bayram Oteli’nde herhangi bir hasar tespiti yapılmadığı ortaya çıkarken, bununla ilgilide yapı sahibi ve gerekli tedbirleri almayan ilgili birimler suçlandı.

SEFA APARTMANI’NIN KOLONLARINDA UYUMSUZLUK

İlk derpemde yıkılan ve 27 kişinin hayatını kaybettiği ve kolonların kesildiği iddia edilen, Kazım Karabekir Caddesi üzerindeki 6 katlı Sefa Apartmanı’yla ilgili de hazırlanan raporda da, apartmanın bazı kolon boyutlarında uyumsuzluk olduğu tespit edilirken yapı sorumlusu suçlandı. Sefa Apartmanı’nda bazı projelerin olmadığının vurgulandığı raporda, proje ve yapım aşamasındaki yetersizliklere dikkat çekildi. Bilirkişiler Bayram Otel’de olduğu gibi, Sefa Apartmanı’nda da kullanılan malzemenin kalitesiz olduğuna dikkat çekti.

Gülay ÖZEK/ VAN,(DHA)