Ekonomi Bayramda çalışan iki kat kazanır

Bayramda çalışan iki kat kazanır

Paylaş
Bayramda çalışan iki kat kazanır

Önümüzdeki hafta birçok çalışan bayram iznine ayrılacak. Kurban Bayramı tatili devlet memurları için 9 güne çıkartılırken özel sektör çalışanları için bu durum farklı

Bilal Emin TURAN

Bazı iş kolları ve işyerlerinde işin devamlılığı açısından çalışanların bayram süresince de çalışması gerekiyor. En çok merak edilen konu ise bayramda çalışanların mesai alıp alamayacağı. Peki bayramda çalışanların maaşları nasıl ödenecek?

Saatlik hesap da aynı

Bayramda çalışanlar her gün için 2 yevmiye alacak. Bu ücret arife günü öğleden sonra yapılan çalışmayı da kapsıyor. Aylık ücret üzerinden örnek vermek gerekirse, bayramın 2 günü tatil yapmayarak çalışan bir işçiye, aylık 2100 TL ücret ödendiği varsayalım.

İşçinin tatil yapmayarak çalışması halinde günlük ücreti (2100/30) 70 TL olacak. Böylece iki gün çalışan işçiye ek 140 TL daha ödenecek. Saatlik ücret alanlar da 2 kat ücret alacak.

Faiziyle alma imkanı var

Bayramda çalışanlarla ilgili düzenleme ‘4857 Sayılı İş Kanunu’da yer alıyor. Buna göre; mesai ücreti ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı doğuruyor.

Bu durumda ödenmeyen mesai tutarları faiziyle alınabiliyor. 9 günlük idari izin kararı özel sektör çalışanlarını bağlamıyor. Özel sektör çalışanları için mesai sadece 4.5 günlük bayram ve arife gününü kapsayacak. Buna dikkat edilmeli.

Aman işinden olma

Bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak istemeyen işçiler işverenleri tarafından çalışmaya zorlanamaz. Zorlanan işçiler haklı sebeple kendi istekleriyle ayrılıp tazminatlarını alabilirler.

Eğer çalışanın hizmet sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya izin veren bir hüküm varsa, bu sefer bayram günü de gelip çalışmak zorunda. Hatta bayram günü ‘Çalışmıyorum’ deyip üst üste iki gün işe gelmezse, işveren kıdem tazminatı ödemeden çalışanı işten çıkarır.

Haberin Devamı