Sağlık Bayramda dişler şeker kurbanı olmasın

Bayramda dişler şeker kurbanı olmasın

Paylaş
Bayramda dişler şeker kurbanı olmasın

Adı üstünde; Şeker Bayramı... Sofralarımız baklavalar, böreklerle dolacak, çocuklar gün boyu şeker ve çikolatayla bayram kutlaması yapacak… 3 günde tüketilen şeker ve tatlı miktarı, elbette en çok dişleri etkileyecek. 'Dişleriniz şeker kurbanı olmasın' diyen Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, Şeker Bayramı'nda dişleri korumanın yöntemlerini anlattı

POSTA.COM.TR
Ramazan ayı genellikle vücutta bir alışkanlığın değişmesi ile sonuçlanır. Vücut 30 gün boyunca gündüzleri susuz kalmaya ve yemek yememeye alışır. Üç olan öğün sayısının ikiye hatta bazen sahur yapılmaması nedeniyle bire düşmesi nedeniyle de, vücut 30 günlük yeni bir alışkanlık kazanır, metabolizmanın çalışma biçimi değişir. Oruç tutulması nedeniyle değişen metabolizmanın dengesini korumak için, bayramda yemek konusunda abartmadan, daha yumuşak bir geçişin sağlanması gerekir.

ŞEKER ASİDİNİN ZARARLARI

Ağır gıdalar, baklavalar, börekler, şekerlemeler elbette bayramın olmazsa olmazı, hatta tadı tuzu… Ama bir o kadar da diş sağlığı için tehdit unsuru. Bayramda bolca tüketilen tatlı ve hamurlu gıdaların en önemli dezavantajı, ağızda çürük yapıcı mikroorganizmaların beslenmeleri için uygun bir alan oluşturması ve diş eti hastalığına zemin hazırlayan bir oluşum yaratması…

Bayramda aşırı şeker tüketilmesi ağzın içinde asidik bir ortam yaratır. Daha doğrusu şekerli gıdalar dişlerin yüzeyine, özellikle de mine tabakası üstüne yapışarak, karbonhidrat moleküllerinin birikmesine yol açar. Diş üstüne biriken şekerli kalıntılar, kolaylıkla asitlenmeye sebep olduğu için de, dişlerde hızlı bir çürümeye yol açar…

TATLI SONRASI BOL BOL SU İÇİN

Bayram ziyaretlerinde özellikle şekerli gıdalar ara öğünlerde daha sık yer alıyor. Dolayısıyla, dişleri fırçalamak her yerde mümkün olmayabiliyor. Haliyle bu durum da şekerli atıkların tüm dişlerde kalmasına neden oluyor. Ve tabii ardından da hızlı diş çürükleri ve diş eti problemleri…

Gün içinde tatlı yedikten sonra diş fırçalama şansınızın bulunmadığı yerlerde, en azından ağzımızı su ile çalkalamak, en azından büyük bir bardak su içmek çok doğru bir davranış olacaktır. Ağızdaki yoğun şekerli içeriğin seyreltilmesi için su tüketimi, diş yüzeyindeki yiyecek artıklarını temizleyeceği için koruma konusunda avantaj sağlar.

Suyun bir diğer faydası da, ağız kokusunu temizlemeye yardımcı olmasıdır. Ramazan ayı boyunca ağız kokusu artar. Dişlerin üstündeki plaklar uzun süre biriktiğinden dolayı kokuya sebebiyet verir. Ağızda tükürük salgılanması yavaşladığı için sıkıntılar meydana gelir. O yüzden su tüketimi, ağız sağlığı bakımından önemlidir.

BAYRAM KONUKLARINA DİŞ FIRÇASI ARMAĞANI

Su elbette sağlıktır, temizliktir, nihayetinde hayatın kendisidir. Tatlı sonrası ağzı çalkalamak, büyük bir bardak su içmek şekerin zararlarını azaltmak için çok doğru bir hareket olacak dedik. Fakat bunu bir adım öteye taşıyıp, bayram ziyaretine gelen konuklarınız için, evde yeni diş fırçaları bulundurmak çok daha sağlıklı bir çözüm olmaz mı?

Bayram konuklarımız için eczaneden ya da marketten renkli ve neşeli diş fırçaları almak ve tatlı ikramından hemen sonra da onlara diş fırçalarını sunmak…

Küçük bir fırça hem sevdiklerinizin diş sağlığını koruyacak hem de bu konuya dikkat çekmenin en keyifli yollarından biri olacaktır.

DİŞLERİ KORUMANIN PRATİK YOLLARI

- Şeker ve tatlıdan hemen sonra büyük bir bardak su için.

- Tatlı yedikten sonra mümkünse dişlerinizi fırçalayın.

- Fırçalamak mümkün olmazsa ağzınızı bol su ile çalkalayın.

- Tatlıdan sonra bir parça havuç ve salatalık yemek de faydalı. Havuç fazla çiğneme gerektirdiği için, ağızdaki şeker kalıntılarını temizleye yardım ediyor.

- Yapılan araştırmalar peynirin diş ve diş eti sağlığında ciddi olumlu etkisi olduğunu gösterdi. Dolayısıyla tatlıdan sonra bir parça peynir yemek de faydalı.

- Şekersiz ciklet çiğnemek, diş üstündeki artıkları temizlediği için faydalı.

ÇOCUKLAR İÇİN TATLININ YANINDA SÜT

Süt ürünleri ağızdaki bakterilerin ürettiği asitler için tampon görevi görür ve böylece çürük oluşumunu azaltır. Bu yüzden çocuğunuz bayramda şeker ve tatlı yerken, yanında mutlaka bir bardak süt içmesini sağlayın. Tatlı sonrasında bir ona yedireceğiniz bir parça peynir, dişlerinde oluşacak asitlenmenin etkisini en aza indirecektir. Ayrıca tüm bunlarla beraber, her zamankinden çok daha fazla su içmeye yönlendirin. Uzmanlara göre florürlü su, çocukların süt dişlerinde görünen çürümeyi azaltıyor.



Haberin Devamı