Pazar Postası Bayramın tadı sofralarda çıkar
Paylaş
Bayramın tadı sofralarda çıkar

Bayramın tadı sofralarda çıkar

Kayseri’nin yemekleri bir başka güzeldir. Özellikle de namı dünya çapına yayılmış mantısının tadına doyulmaz! Kayseri’nin unutulan yemeklerini hatırlatmak amacıyla Beğendik Kayseri Mutfağı, Kayseri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ‘Kayseri Yemek Kültürü Tokanadan Sofralara’ isimli bir yemek kitabı hazırladı. Beğendik firmasının sponsorluğunda hazırlanan kitapta Kayserili ev hanımlarının yemek tarifleri yer alıyor. Bayram sofrası için değişik ve lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız bu kitap iyi bir rehber olacaktır. Tatlılardan ana yemeklere, hamur işlerinden çorbalara kadar farklı çeşit yemekleri bulabileceğiniz kitaptaki tariflerle bayramda tadına doyulmaz sofralar hazırlayabilirsiniz...

Haberin Devamı

Bulgurlu kabak çiçeği dolması (Libas Özateş)

Malzemeler

-20 kabak çiçeği
-1 su bardağı bulgur
-2 soğan
-1 çay bardağı zeytinyağı
-2 rendelenmiş domates
-Maydanoz
-1 çay kaşığı yenibahar
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kuru nane
-Tuz

Hazırlanışı: Kabak çiçeklerini su dolu bir kaba batırıp çıkarın ve kurulayın. İçindeki tohumları kopartın. Soğanları kıyıp zeytinyağında kavurun. Yıkanmış bulgurun suyunu süzüp soğana ilave edin. Rendelenmiş domates ekleyin. Kısık ateşte 2-3 dakika pişirin. Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, yenibahar ve naneyi ekleyin. Hazırladığınız iç malzemeyi çiçeklerin içine doldurun. Ağzını kapatın. Yayvan bir tencerenin dibine maydanoz saplarını yerleştirin. Üzerine yatay bir şekilde yan yana kabak çiçeği dolmalarını dizin. Dağılmaması için dolmaların üzerine tabak kapatın. İki çay bardağı sıcak su ekleyip bir taşım hızlı sonra kısık ateşte pişirin. Ilınınca servis yapın.

Haberin Devamı

Kesme kadayıf (Gülistan Oka-İffet Feyza Oka Koçoğlu)

Malzemeler

-1 yumurta -
1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-1 çay bardağı su
-Alabildiği kadar un
-250 gram tereyağı
- İri kıyılmış ceviz Şerbet için
-1 kilo toz şeker
-6 su bardağı su
- 2 çay kaşığı limon suyu

Hazırlanışı: Şerbet için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyip soğutun. Yumurta, sıvıyağ, kabartma tozu, limon suyu ve alabildiği kadar unu bir kapta karıştırıp yoğurun. Yumurta büyüklüğünde yumaklar hazırlayın. Yumakların üzerine nişasta serpip beze haline getirin. Bezelerin üzerini bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin, bezeleri baklava hamuru inceliğinde açın. 10 santimlik şeritler halinde kesin ve kenarda dinlendirin. Şeritleri tekrar incecik kesin. Temiz bir bez üzerine sererek kurumasını sağlayın. Tereyağını eritin. Kadayıfların üzerine tereyağı gezdirerek dökün ve harmanlayın. Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yayın. Elinizle hafifçe bastırın. İri kıyılmış cevizi üzerine yayın. Kalan kadayıfı da cevizin üzerine yayıp elinizle hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesi için dinlendirin.

Haberin Devamı

Kayseri mantısı (Nurdan Kesimoğlu)

Malzemeler:

-2 yumurta
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı su
- Alabildiği kadar un İç harcı için
-500 gram kıyma
-2 orta boy soğan
-1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
-1 tatlı kaşığı tuz
- Bir miktar reyhan ve fesleğen Sos için
-2 domates
-2 sivri biber
-1.5 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
-1 su bardağı et suyu
-125 gram tereyağı Sunum için
- Sarımsaklı yoğurt
- Sumak

Hazırlanışı: Hamur için, yumurta, tuz, su ve alabildiği kadar unu ekleyip biraz sert bir hamur yoğurun. Üzerini bezle örtüp yarım saat bekletin. Hamuru iki bezeye ayırın. Hazır yufkadan biraz daha kalın iki yufka açın. Yufkaları 1.5 santimlik karelere kesin. İç malzeme için, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, kıyma ve baharatları bir kapta karıştırın. Kare hamurların içine biraz harç koyup çapraz şekilde kapatıp bükün. Hazırladığınız tüm mantıları bir tepside biriktirin. Sos için küp kesilmiş domates, sivri biber ve diğer malzemeleri tencerede karıştırıp pişirin. Büyük bir tencerede su kaynatın. Biraz tuz ilave edin. Hazırladığınız mantıları kaynamakta olan suya atıp 3-4 dakika pişirin. Tencereyi ateşten aldıktan sonra 1-2 bardak soğuk su ekleyin. Mantıları biraz dinlendirdikten sonra suyunu süzün. Hazırladığınız sosu ekleyip harmanlayın. Servis yaparken sarımsaklı yoğurt ve arzuya göre sumak ekleyip servis yapın.

Haberin Devamı

Yoğurtlu soğuk çorba (Hülya Çarşıbaşı)

-3 su bardağı et suyu
-Yarım su bardağı buğday veya pirinç
-3 su bardağı yoğurt
-Nane, tuz

Hazırlanışı: Pirinç veya buğdayı yıkayıp et suyuyla birlikte tencereye alıp pişirin. Karışım soğuyunca yoğurdu ilave edin. Tuzla tatlandırın. Üzerine nane serpip servis yapın.

İki kızartma (Saime Tarımcı)

Malzemeler

-500 gram un
-1 yumurta
-Tuz
- Alabildiği kadar su İç harcı için
-250 gram kıyma
-Karabiber
- Kırmızı toz biber

Haberin Devamı

Kızartmak için
-Ayçiçek yağı
Kıyma, karabiber ve kırmızı toz biberi bir kapta karıştırın. Un, tuz ve yumurtayı bir kapta karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri açıp iki parça hamurun arasına kıymalı harcı öbekler şeklinde paylaştırın. Kıyma öbeklerinin bulunduğu yerlerden puf böreği gibi kesin. Kızdırılmış yağda kızartıp servis yapın.