Siyaset BDP'den özerklik kampı
Paylaş
BDP'den özerklik kampı

Demokratik Toplum Kongresi'nin 'demokratik özerklik ilanı'nın ardından, BDP'li ve blok milletvekilleri Van'da 5 günlük kampa girecek

Yarın başlayacak kampta, milletvekillerine demokratik özerkliğin nasıl yaşama geçirileceği anlatılacak. Ayrıca özerklik ilanını ‘zamansız’ bulan vekiller de ‘ikna’ edilmeye çalışılacak.

KCK ise bildiri yayımlayarak, kararın ‘acilen’ yaşama geçirilmesini istedi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ayşe Sayın'ın haberine göre, BDP grubu ve partiye katılmayan blok milletvekilleri 21-25 Temmuz tarihlerinde Van’da bir araya gelerek, hem demokratik özerklik hem de bundan sonraki sürece ilişkin “yol haritası”nı belirleyecek.

DTK’nin özerklik ilanının zamanlamasına Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Şerafettin Elçi, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da karşı çıktı. Zana’nın DTK’nin demokratik özerklik ilan ettiği toplantısını terk ederek tavrını koyduğu belirtiliyor.

Van’daki toplantıda, bir süredir çalışmaları yürütülen “blok partisi”yle ilgili süreç ve TBMM’yi “boykot” kararıyla ilgili strateji de masaya yatırılacak. Basına kapalı olarak gerçekleştirilecek kampta milletvekillerinin “kaynaşması ve ortak söylem oluşturulması” da amaçlanıyor.

Öte yandan BDP’nin kongre sürecinin de netleştirilmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre BDP olağanüstü kongresini 21 Ağustos’ta yapmayı planlıyor. BDP’nin Van kampında da ele alınacak olan “blok partisi” çalışmalarına hız verilerek, Meclis’in açılacağı ekim ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

ÇATI PARTİSİ OLACAK

Daha önce “çatı partisi” olarak daha geniş kesimleri kapsaması planlanan ve Öcalan’ın önerdiği projenin kapsamı daraltılarak, sadece son seçimlerde BDP ile işbirliği yapan veya destek veren siyasi partileri kapsayacak “blok partisi” yapılanmasına gidilmesi kararlaştırıldı.

Blok partisi çalışmalarıyla ilgili komisyonda yer alan Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “blok partisi” formülü üzerinde çok yönlü tartışmaların yürütüldüğünü söyledi. Tüzel, henüz isimlendirilmemekle birlikte “blok partisi” içinde genel seçimde “Emek Demokrasi ve Özgürlük” bloku içinde yer alan partilerin yer alacağını ifade etti.

Blok partisinin daha geniş kesimleri temsil olanağı sağlayacağını ifade eden Tüzel, BDP, EMEP, KADEP’in bu blok çatısı altında buluşacağını ifade etti.

İsteyenlerin kendi partilerinde kalabileceğini ya da isteyen partilerin kendini feshedip yeni oluşuma katılabileceğini belirten Tüzel, “Ancak blok adayı olarak seçilen 36 milletvekili blok partisi içinde yer alacak” dedi.

Haberin Devamı