Siyaset BDP'den 'sosyal patlama' uyarısı
Paylaş
BDP'den 'sosyal patlama' uyarısı

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, 'Talepler görmezden gelinirse sosyal patlamalar yaşanabilir' dedi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Nevruz kutlamalarını değerlendiren Demirtaş, halkın kutlama alanlarından sivil anayasa taleplerini ilettiğini belirtirken, hükümetin bu talepleri görmezden gelmesi durumda toplumda sosyal patlamalar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Demirtaş, “Hükümet bunları görmezden gelir üstüne bir de hakaret etmeye devam ederse, korkumuz odur ki, BDP’de artık bu selin önünde duramayacaktır” diye konuştu.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, halkın Nevruz kutlanan alanlarda sivil anayasa taleplerini dile getirdiklerini söyledi. Hükümetin bu taleplere kulak vermesi gerektiğini savunan Demirtaş, taleplerin görmezden gelinmesi durumunda toplumda sosyal patlamaların yaşanabileceğini söyledi. Demirtaş şöyle konuştu:

'TOP HÜKÜMETTE'

“Demokratik, çoğulcu, sivil bir anayasa, Nevruz’un kutlandığı her meydanda ısrarla vurgulanmış, ifade edilmiştir. Bu saatten sonra, terörle mücadele yasası, Türk ceza yasası, seçim kanunu, seçim barajı gibi konularında sıkça ifade edildiği Nevruz meydanlarını görmeyen hükümet, ‘Ben Kürt sorununa açılım yapıyorum, Ben Kürt sorununu çözüyorum, bu yolda ilerliyorum’ diyemez artık. Bu noktada top hükümettedir. Halkın yapabileceği, halkın ortaya koyabileceği ancak bu kadar olabilir. Bir siyasi irade ancak bu kadar net ve talepler ancak bu kadar ısrarlı bir şekilde dile getirilebilir. Hükümetin bu meşru talepleri, haklı talepleri ve Türkiye’nin yararına olan talepleri görmezden gelmesi, bunları baskılayarak, terörize ederek, hakaret ederek ötelemesi toplumsal, sosyal patlamalara yol açabilir. Bu konuda uyarmak dikkat çekmek istiyoruz. Eğer milyonlarca insan, barışçıl yöntemlerle son derece meşru talepleri dile getirdikten sonra, hükümet bunları görmezden gelir üstüne bide hakaret etmeye devam ederse, korkumuz odur ki, BDP’de artık bu selin önünde duramayacaktır.”

Haberin Devamı

'KUŞKU YARATIYOR'

Hükümetin hazırladığı ve dün açıkladığı anayasa paketi hakkında konuşan Demirtaş, değişiklik paketinin anti demokratik maddelerinden öte sadece yüksek yargıyı hedefleyen maddelerinin değiştirilmek istendiğini savundu. Demirtaş, tasarının olduğu gibi kabul edilmesi durumunda AKP’nin tasarısı olmaktan ileriye geçemeyeceğini savundu. Demirtaş şunları söyledi:

“Şimdi yeni bir anayasa yapmanızın önünde nasıl bir engel olabilir. Halk istiyorsa, siz de, biz de halkın seçilmiş temsilcileriysek yeni bir anayasanın önünde nasıl bir engel olabilir?

Niye 20 madde, 60 madde değil? Neden anayasanın anti demokratik tüm maddeleri değiştirilmiyor da, neden anayasanın 12 Eylül zihniyeti kokan ruhu değiştirilmiyor da, sadece özellikle yüksek yargıyı hedefleyen bir paketle toplumun karşısına çıkılıyor, Elbette bu kuşku yaratıyor.

Haberin Devamı

ANKARA - DHA