Gündem BDP'den toplu mezar protestosu

BDP'den toplu mezar protestosu

Paylaş
BDP'den toplu mezar protestosu

Beyoğlu'ndaki AK Parti İstanbul İl Başkanlığına yürüyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Örgütü üyesi bir grup, toplu mezarlar konusunda basın açıklaması yaptı

BDP İstanbul İl Eş Başkanı Mustafa Avcı, ""Toplu mezarlar savaşın karanlık ve çirkef yüzüdür. Son çeyrek yüzyılda toplum ve halk olarak bu savaşın karanlık yüzüyle karşı karşıya yaşadık." dedi.

Haberin Devamı

BDP İstanbul İl Teşkilatı’nın organizasyonunda toplanan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, saat 15.00 sıralarında İmrahor Caddesi üzerinde bir araya geldi.

Bölücübaşı Öcalan lehine sık sık slogan atan grup, "Toplu mezar açmak yetmez. Faillerini yargılayın" pankartı ve "Özel savaş ordusu değil barış istiyoruz","Tayyip sonun mübarek olsun. Kürt halkına müjdeler olsun" şeklinde dövizler taşıdılar. Yaklaşık 200 metre yürüyerek AK Parti İl Binası önüne gitmek istedi. Çevik Kuvvet polislerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte parti yetkilileri ile emniyet yetkilileri arasında kısa süreli bir görüşme oldu. Polis grubun il binası önüne gitmesine izin vermedi.

Haberin Devamı

TOPLU MEZARLARIN TÜMÜNÜN AÇILMASI GEREKİR

Aralarında BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın da bulunduğu grup adına basın açıklamasını BDP İl Eş Başkanı Mustafa Avcı, "Toplu mezarlar savaşın karanlık ve çirkef yüzüdür. Son çeyrek yüzyılda toplum ve halk olarak bu savaşın karanlık yüzüyle karşı karşıya yaşadık. Ölümü her an ensemizde hissederek yaşadık. Her sabah evimizden helallik alarak yaşadık. Her gün evden çıkarken eve dönebilir miyiz? kaygısıyla evden çıktık. Sokak ortasında baltalarla doğrandık. Silahlarla tarandık.

Gecenin bir vakti evlerimizden alınarak karakollara resmi bir şekilde çağırılarak kaldırımlarda zorla arabalara atılarak götürüldük ve bir daha geri dönemedik. Toplu mezarların tümünün açılması gerekir. İlgili kurumlarca yapılan araştırmalar sonucu 800 civarı toplu mezardan söz ediliyor. Bunların hepsinin açılması lazım. Geçmişte de asit kuyuları tarandı. Evlerin altından cesetler çıkarıldı. Ama her defasında toplumsal travmaların ötelenmesinden gerçek katliamların örtülmesinden başka bir amaca hizmet etmedi" diye konuştu.

SAYIN ÖCALAN BELİRTTİĞİ GİBİ

Söz alan BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız da TBMM’de toplu mezarların, faili meçhullerin ve kayıpların bulunması için araştırma önergeleri verdiklerini belirtti.

Yıldız, "Müslümanım diyor. Said-i Nursi , Şeyh Said, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarları nerededir, diye sorduk cevap yok. Türkiye bürokratik, İttihatçi bir cumhuriyettir. Bu cumhuriyeti eğer demokratik cumhuriyet yapacaksak ötekilerin Kürtlerin, Lazların, Ermenilerin, Alevilerin farklı inançlardakilerin Cumhuriyeti haline dönüştüreceksek bu toplu mezarlar faili meçhul cinayetler tarihinden kurtulmalıdır. Bunun için sayın Öcalan’ın belirttiği gibi bu parlamentonun AKP hükümetinin yapması gereken ilk şey, geçmişle yüzleşmek, geçmişle hesaplaşmak faillerini bulmaktır" dedi. Grup konuşmaların ardından dağıldı.

Haberin Devamı

Taner YENER/İSTANBUL, (DHA)