Yaşam Bebeğe 28 günlükken anjiyo yapıldı

Bebeğe 28 günlükken anjiyo yapıldı

Paylaş
Bebeğe 28 günlükken anjiyo yapıldı

Konya'da morarma şikayetiyle gittiği hastanede, doğuştan akciğer atardamarı gelişmediği ortaya çıkan 28 günlük bebek, anjiyo ile sağlığına kavuşturuldu

Konya’da 28 günlük bebeğin gelişmeyen akciğer atardamarı, ameliyata gerek kalmadan balonla genişletildi. Bir yıllık evli Kevser-Mustafa Depreli çiftinin, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde dünyaya gelen bebekleri Kübra Nur’da morarma görülmeye başladı. Şikayetin giderek artması üzerine aynı hastanenin çocuk kardiyoloji bölümünde yapılan tetkikler sonrasında bebeğin akciğer atardamarının gelişmediği görüldü. Kübra Nur, 28 günlükken yapılan anjiyo ile sağlığına kavuşturuldu.

Haberin Devamı

Hastanenin Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, yaptığı açıklamada, 28 günlükken kendilerine getirilen bebeğin genel sağlık durumunun iyi olmadığını söyledi. Tetkikler sonrasında akciğer atardamarının gelişmemiş olduğunu, ayrıca sağ ve sol dalları ile kapağın da gelişmediğini belirlediklerini ifade eden Oran,

"Yaptığımız ölçümlerde çok ciddi bir darlık olduğunu gördük. Bir an önce düzeltilmesi gerekiyordu. Anjiyo için hazırlıklarımızı yaptıktan sonra operasyona başladık. Kalem ucu kadar ince olan bir kapakla karşılaştık ve onu balonla 8 milimetreye kadar genişlettik" dedi.

AĞIR BİR AMELİYATTAN KURTULDU

Operasyonun ardından kontrol sürecinde darlığın tamamen giderilmiş olduğunu gördüklerini dile getiren Oran, bebeğin akciğer atardamarındaki darlığın ameliyata gerek kalmadan, balon yapılarak giderildiğini, böylece ağır bir ameliyattan kurtarıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Dünyada akciğer atardamarındaki darlıkların artık ameliyatsız düzeltilebildiğine dikkati çeken Oran, "Yalnız 28 günlük bir bebeğe bugüne kadar anjiyo yaptığımızı hatırlamıyorum" diye konuştu. Akciğer atardamarının kirli kanı akciğerlere götürdüğünü ve orada temizlenmesini sağladığını anlatan Oran, şunları söyledi:

"Bu damarın kalınlığının bir kalem ucu kadar olduğu düşünüldüğünde, bu çocuğun yaşaması mümkün değildi. Bebekler ilk aylarda hızla kilo alır. Örneğin 3 kilo doğan çocuk, birkaç ay içinde 5-6 kilo olur. O darlık devam ederse giderek vücudun ihtiyacını karşılayamaz. O kadar dar olan bir arterle bebeğin hayatta kalması mümkün olmazdı. Çok hayati bir müdahaleydi. Başarıyla gerçekleştirmiş olduk."

AA