Cumartesi Postası Bebeğinizin süt alerjisi olabilir

Bebeğinizin süt alerjisi olabilir

Paylaş
Bebeğinizin süt alerjisi olabilir

Çocuklardaki süt alerjisi genellikle ilk yıl görülür, 3-5 yaşına kadar sürebilir

Bebeğinizi emziriyor ya da süt içiriyorsunuz... Yarım veya bir saat sonra yavrunuzda kızarıklık, deride döküntü, mide ve bağırsakta rahatsızlık hissi, kusma, ishal gibi belirtiler başlıyor...

Haberin Devamı

Bazen dışkısında kan görüyorsunuz. Sorun yok, bu durum çoğunlukla süt alerjisinden kaynaklanıyor. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Dr. Aylin Şimşek anlatıyor; “Süt alerjisi genellikle ilk yıl görülür. Bazı bebeklerde kronik burun tıkanıklığı, öksürük, hırıltılı solunum veya nefes almada güçlük şeklinde ortaya çıkar. İnek sütü veya süt ürünü alımını takiben ağız çevresinde şişlik, kaşıntı, ürtiker şeklinde döküntü olabilir. Egzama yapabilir. Bebeğiniz morarıyorsa, soluk ve halsizse, tüm vücudunda ürtiker şeklinde kabarık döküntüler varsa, boyun-baş bölgesinde ani şişlik oluşmuşsa, kanlı ishal başlamışsa doktorunuza veya acil servise başvurun”.

Tedavisi zor değil

Bebek sadece meme emiyorsa, annenin beslenmesinden süt ve süt ürünlerini çıkarın. Bebek anne sütü yerine mama ile besleniyorsa doktorun önerdiği mamayı kullanın. İnek sütü alerjisi bulguları gösteren bebeğinize, ek gıda alma döneminde, süt ve süt ürünlerini bir süre vermeyin, alerji bulgularının gerileyip gerilemediğini kontrol edin. Bir yaşın üstünde süt alerjisi olan çocukların peynir, yoğurt, dondurma ve sütlü yiyeceklerden kaçınması gerekir. Bu rahatsızlık iki-beş yaşa kadar sürebilir. İnek sütü alerjisini önlemek için yeni doğan bebek, en az 4 ay anne sütü almalı. Ek gıdalara geçerken de ailede yoğun bir alerjik hikaye varsa, yeni ek gıdalara adım adım ve 2 hafta aralarla başlanmalı.

Haberin Devamı

FERHAN KAYA POROY

(04.12.2010 Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)