Sağlık Bebeğinizle tanışın! Ayrıntılı ultrason kaçıncı haftada yapılır? 4D Ultrason nedir?

Bebeğinizle tanışın! Ayrıntılı ultrason kaçıncı haftada yapılır? 4D Ultrason nedir?

Paylaş
Bebeğinizle tanışın! Ayrıntılı ultrason kaçıncı haftada yapılır? 4D Ultrason nedir?

Ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason gebeliğin 11-13 haftasında sıklıkla tercih edilen görüntüleme tekniğidir. Yüksek frekanstaki ses dalgalarıyla ekrana yansıtılan bir diğer görüntüleme tekniği olan 4D ultrason bebek bekleyenlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Peki “4D Ultrason nedir?” “Ayrıntılı (detaylı) ultrason kaçıncı haftada yapılır?” işte merak edilen soruların cevapları…

Bebeğin ultrason ile izlenebilecek tüm sistem ve organlarının ayrıntılı muayenesi anlamına gelen ayrıntılı ultrason anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konuların başında geliyor. 4D ultrason ile anne karnında ve doğum sonu yüz görüntülerini görebilir, herhangi bir anormallik olup olmadığı uzmanlarca tespit edilebilir. Bebek bekleyenler “4D Ultrason nedir?” “Ayrıntılı (detaylı) ultrason kaçıncı haftada yapılır?” sorularını merak ediyor. İşte detaylar…

Haberin Devamı

Gebelik ilk defa tespit edildiğinde yani erken gebelik dönemindeki ilk ultrason muayenesi vazgeçilmezdir. Çünkü bu dönemde gebeliğin kesin teşhisi, gebeliğin rahim içerisinde olduğu, bebeğin kalp atışlarının gözlenmesi, bebeğin boyu ölçülerek gebelik haftasının netleştirilmesi, bebek sayısı saptanarak ikiz, üçüz gibi çoğul gebelikler tespiti sağlanır. Yine gebeliğin ilk üç ayı sonunda (11-13 haftada) bebeğin boyu, ense kalınlığı ölçümü, burun kemiği varlığı, doppler ile kalp kapakçık fonksiyonu ve bebeğin toplar damar doppler ölçümü ile ikili tarama testi yapılmasına olanak sağlaması açısından ultrason muayenesi gerekmektedir. Gerekli hallerde erken gebelik dönemlerinde bebeğin kafa, beyin, kalp, karın iç organları, elleri ve ayakları da değerlendirilebilmektedir.

Haberin Devamı

4D ULTRASON İLE AYRINTILI ULTRASON AYNI DEĞİL

Ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason veya ileri düzey ultrason aynı anlamdadır. Aslında bu tanımların tümü bebeğin ultrason ile incelenebilecek tüm sistem ve organlarının ayrıntılı muayenesidir. Bunun dışında 3 veya 4 boyutlu ultrason denilen inceleme yöntemi ise bunlarla aynı anlama gelmez ancak halk arasında çoğunlukla aynı sanılır. Bebeğin ayrıntılı ultrason muayenesi 2 boyutlu yapılmaktadır.

BEBEĞİNİZLE TANIŞIN!

3 ve 4 boyutlu ultrason kullanılarak aileye, bebeğin yüzü, elleri, ayakları 4 boyutlu olarak gösterilebilir. 3 veya 4 boyutlu ultrasonografi aileler için oldukça heyecan veren bir teknolojidir. Bebeğin her türlü hareketi bu yöntemle görülebilir. Dijital olarak da saklanabilen görüntüler bebek bekleyen anne babalar için bebekleri ile ilk tanışma anı olarak değerlendirilir. Yüksek riskli gebelikler için bebekte bir anormallik olup olmadığını da tespit edebilen bir yöntem olarak uzmanlara ayrıntılı inceleme olanağı sağlar. Bebeğin gerinme, esneme, el ve kol hareketlerini izleyebilir, bebeğin kime benzediğini de bu yöntemle görebilirsiniz.