Sağlık Bebeklerde kafatası şekil bozukluklarına "kask"lı çözüm

Bebeklerde kafatası şekil bozukluklarına "kask"lı çözüm

Paylaş
Bebeklerde kafatası şekil bozukluklarına "kask"lı çözüm

Bebeklerdeki kafatası şekil bozuklukları, son dönemde uygulanmaya başlanan "kask tedavisi" ile 3-4 ayda giderilebiliyor. Kafatası şekil bozukluğu tedavi edilmezse ileriki yaşlarda estetik açıdan kötü bir görüntü oluşuyor. Şekil bozukluğu ömür boyu devam ediyor

Bebeklerdeki kafatası şekil bozukluğu, anne karnında ya da doğum sonrası değişik nedenlerle oluşabiliyor. Kafatası şekil bozukluklarının büyük bir kısmı, yatış pozisyonundan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, araştırmalara göre, şekil bozukluğunun ikizlerde ve erkek bebeklerde görülme ihtimalinin fazla olduğununu belirtiyor.

KUZEY BEBEK DE AYNI YÖNTEMLE ŞİFA BULDU

İstanbul’da yaşayan Damla Dizdar ve Alparslan Kılıçarslan çifti, yaklaşık 3 ay önce 10 aylık ikizleri Kuzey ve Koza’nın kafatasında şekil bozukluğu fark etti. Koza’nın kafatasındaki şekil bozukluğu, kaska gerek kalmadan yüzüstü aktiviteleriyle düzeldi. Kuzey’e ise İstanbul’da özel bir hastanede kask tedavisi yöntemi uygulandı. Bu tedavi yöntemini doktorların önerdiğini belirten anne Damla Kılıçarslan, Kuzey’e kask takıldıktan 20 gün sonra kafatasında gözle görülür düzelme olduğunu ifade etti.

Kaskın kullanımına ilişkin bilgi veren Kılıçarslan "Kask çocuğun 23 saat kafasında kalıyor, sadece banyo için çıkarıyoruz. En fazla 1 saat kafasında olmaması isteniyor. Kaskın içini yüzde 70 saf alkolle temizliyoruz. Her gün kafasını şampuanlıyoruz yoksa kafasını kaşıyor. Alıştı, hiç zorluk çekmedi" diye konuştu. Baba Alparslan Kılıçarslan ise ikiz bebeklerinin ömür boyu kafasındaki yamuklukla yaşamasını istemedikleri için böyle bir yöntemi tercih ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

ÖLÇÜYE GÖRE KASK ÜRETİLİYOR

Kuzey Kılıçarslan’ın tedavisini yürüten çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller de bebeklerin anne karnında duruş şekli, sezaryenle ya da zor ve uzun doğumların kafadaki şekil bozukluğunu artırdığını söyledi. Bu durumun bazı nedenleri olduğunu belirten Gözlükgiller "Beşikte bebeklerin kafasının tek tarafa uzun süre yatması, uzun süreli araba koltuğunda duruş, yine uzun süreli sallanan beşik ve çocuk arabası kullanımı gibi diğer faktörler de şekil bozukluğunun ilerlemesine neden oluyor. Diğer bir çeşit kafatası bozukluğu da kraniosinostoza bağlı olarak meydana gelmekte. Kraniosinostoz hastalarında kafatasının düzelmesi sadece ameliyatla mümkün olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Gözlükgiller, şunları söyledi: "Çocuğa tepeden bakıldığında arkadan sanki kafası yokmuş gibi görünüyorsa bu durum kafasında şekil bozukluğu olduğunu gösterir. Çocuklarda kafa şekil bozukluğunu üçüncü aydan sonra ultrasonla tespit ediyoruz. Kafa şekil bozukluğunun ne olduğunu belirleyip, ona göre tedaviye yönlendiriyoruz. Çocuk doktorunun çocuğun baş çevresini sık aralıklarla takip etmesi lazım. Bunu aileler de yapabilir. İlk 3 ayda baş çevresi 1 santimetre, 3 aydan 6 aya 0,5 santimetre, 1 yaşına kadar 3 santimetre büyümeli. Büyümüyorsa çocukta sıkıntı olduğu düşünülmeli.

Haberin Devamı

Kafatası şekil bozukluğu tedavi edilmezse ileriki yaşlarda estetik açıdan kötü bir görüntü oluşuyor. Şekil bozukluğu ömür boyu devam ediyor." Ailelere kask tedavisi yöntemini önerdiklerini belirten Gözlükgiller, 3D veri toplama sistemiyle alınan ölçülere göre ABD’de bebekler için kask üretildiğini ifade ederek, "Kasklar Türkiye’ye yollanıyor. Kasklar, kafatası şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir bebeğe özel dizayn ediliyor. Bebeğin hızla büyüyen kafasının olması gerektiği gibi şekillenmesini sağlıyor. Tedavi genellikle 3-4 ay sürüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA