Gündem Bedelli askerlik başvuru tarihi uzayacak mı? 4. celp dönemi ne zaman?

Bedelli askerlik başvuru tarihi uzayacak mı? 4. celp dönemi ne zaman?

Paylaş
Bedelli askerlik başvuru tarihi uzayacak mı? 4. celp dönemi ne zaman?

Bedelli askerlik başvurularının bitmesine 2 gün kaldı. 3 Kasım'da işlemler biterken vatandaşlar sürenin uzayıp uzamayacağını merak ediyor. Öte yandan başvurularını tamamlayıp bedelini ödeyenler ise 4. celp tarihini araştırıyor.

Bedelli askerlik başvuru süreci 3 Kasım'da sona eriyor. Talep öyle yoğun ki askerlik şubelerinin önünde kilometrelerce kuyruk oluşuyor. Başvurularını tamamlayamayanlar ise sürenin uzatılmasını bekliyor. Vatandaşların akıllarındaki soru ise "Bedelli askerlik başvuru tarihi uzayacak mı?" şeklinde... Öte yandan başvurularını tamamlayıp 15 bin TL yatıranlar ise 4. celp dönemi için sabırsızlanıyor.

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU SÜRESİ UZATILACAK MI?

Sivil Memurlar Sendikası (SİME- SEN) Genel Başkanı Serdar Dursun, bedelli askerlik başvuru süresiyle ilgili "3 Ağustos’tan bugüne kadar bedelli askerlikte toplam 380 bin kişinin sevki yapıldı. Şimdi 1 haftada 300 bin kişinin daha sevkinin yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. İstatistiklere göre bu imkansız görünüyor. Bedelli askerlik başvuru süresi makul bir kısa zaman daha uzatılmalı" dedi.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU TARİHLERİ

Bedelli askerlikte başvurular 3 Ağustos'ta başlamıştı. Adaylara üç ay süre tanınırken son gün olarak 3 Kasım 2018 tarihi verilmişti. Bedelli askerlikte ilk dönem 15 Eylül, ikinci dönem 6 Eylül ve üçüncü dönem 27 Ekim'de başladı. 4. celp döneminin tarihinin ise 3 Kasım'da açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün temel askerlik eğitimi alacak.

Yurt dışında yaşayanlar ile resmi olarak yurt dışında 3 yıldan daha fazla süreyle çalışanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanuna göre, bedelli askerlikten faydalanmak isteyen hak sahipleri, 3 aylık başvuru süresi içinde işlemlerini gerçekleştirecekler. Başvurular, askerlik şubeleri ya da e-Devlet'ten yapılacak. Yurt dışında yaşayanlar da benzer şekilde başvurularını e-Devlet'ten ve konsolosluklardan yapabilecekler.

Hak sahibi olduğu belirlenerek müracaatı kabul edilen yükümlüler, başvuru belgesini aldıktan sonra bankaya 15 bin lira yatıracak. Yükümlüler, bedeli yatırdığını gösteren dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecekler.

Asker alma Genel Müdürlüğünün planlaması sonrasında celp duyurusu yapılacak ve duyurunun ardından yoklama işlemine geçilecek. Celp duyurusunda yükümlülere fiili olarak askerlik yapacakları birlikler ile tarihleri bildirilecek.

Bedelli askerlik uygulamasına, hazırlıkların tamamlanmasının ardından 3 aylık süre beklenmeden başlanacak.

Haberin Devamı

BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILIYOR?

Uygulamadan yararlanacaklar bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TL’yi Ziraat Bankası ve Halkbank’a yatıracak. Yurtdışında yaşayıp uygulamadan yararlanacakların temel askerlik eğitimi ise internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uzaktan eğitimde ‘devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve TSK’yı tanıma’ içerikleri yer alacak. Uzaktan verilecek bu eğitimde sınav koşulu ise yer almayacak.

PTT ASKERLİK BAŞVURU ÖDEMELERİNİ ALMAYA BAŞLADI

ŞİRKETTEN yapılan açıklamaya göre, PTT AŞ ile Muhasebat Genel Müdürlüğü arasında bedelli askerlik protokolü imzalandı.

Bu kapsamda PTT, bedelli askerlik ödemeleri tahsilat işlemlerine başladı. 15 bin lira olarak belirlenen bedelli askerlik tutarı tek seferde tahsil ediliyor.

Bedelli askerlikle ilgili ödemeler, Türkiye'nin dört bir yanındaki PTT iş yerlerinden "e-Tahsilat" uygulaması aracılığıyla online olarak gerçekleştirilebiliyor.

Haberin Devamı