Ekonomi Bedelli askerlik için kredi rehberi

Bedelli askerlik için kredi rehberi

Paylaş
Bedelli askerlik için kredi rehberi

Bankalar, bedelli askerlik kredisi için hazırlık yapıyor. Yasanın çıkmasıyla birlikte düşük faizle kredi vermeye başlayacaklar. Bu sürede bankanın takibe aldığı yükümlülerin de borcunu yapılandırıp düzenli ödeme yapması yararına olacak

MECLİS'E SUNULMUŞTU

Milyonlarca kişinin merakla beklediği bedelli askerlik yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Teklife göre, 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanlar, 15 bin lira ödeyip 28 gün temel eğitim alarak askerlik görevini yapmış sayılacak. Düzenleme 1 milyon 324 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bankalar da nakit parası olmayanlar için kredi hazırlıklarına başladı.

YASAYI BEKLİYORUZ

Bankalarda ihtiyaç kredisi faizi yüzde 1.63-2.18 bandında. Ancak Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın dün daha cazip faizle kredi verileceğini açıkladı. Aydın, “Bankalarımız kredilendirme koşullarını kendileri açıklayacaktır. Örneğin; Ziraat olarak bütün hazırlıkları tamamladık ve yasanın çıkmasını takiben cazip koşullarla bir kredi ürününü uygulamaya alacağız” dedi.

3 AY SÜRE VAR

Bankaların kredi verirken belli kriterleri var. Her isteyen bedelli askerlik kredisi çekemeyebilir. Kredi çekerken sıkıntı yaşanabilir. O nedenle önümüzdeki 3 aylık sürede yapılabilecekler konusunda uzmanlar öneri ve uyarılarda bulundu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, öncelikle kredi geçmişinin araştırılması, varsa takibe düşen kredi borcunun kapatılarak yapılandırılmasını tavsiye etti.

KARTLA ÖDEME YAP

Faturaların da kredi kartıyla ödenmesini isteyen Nacar, “Bu kredi skorunu yükseltir. Acil nakit için aynı anda birden çok bankaya başvuru yapma” dedi. Nakit için gayrimenkulünü satmak isteyenlere de sakin olmaları tavsiyesinde bulunan Nacar, “Şu an kredi çekmek ya da gayrimenkul satışı için doğru zaman olmayabilir” diyerek, yasanın beklenmesi önerisinde bulundu.

ÇARŞI HAREKETLENDİ

Bedelli askerlik yasa teklifinin Meclis’e sunulması esnafta da beklenti oluşturdu. Askeri malzeme satan işyerleri, teklifin yasalaşmasıyla işlerin daha da hareketlenmesini bekliyor. İstanbul Maltepe Anadolu Kapalı Çarşısı’nda asker malzemeleri satan Semra Kınalı, fiyatların 100 ile 200 lira arasında değiştiğini söyledi. Çarşı esnafı Arzu Bal da bedelli askerliğin işleri canlandıracağını belirtti.

YENİ BAŞVURAN DA YARARLANACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Ağustos celbi için başvuru yapan vatandaşların bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabileceklerini söyledi. Muş, “Evraklarını alıp, kışladan ayağını içeri atmayanlar bu düzenlemeden istifade edebilecekler” dedi. Bedelli askerlikten en az 400 bin kişinin yararlanması ve 6 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı