Gündem Bedelli askerlikle ilgili merak edilen her şey

Bedelli askerlikle ilgili merak edilen her şey

Paylaş
Bedelli askerlikle ilgili merak edilen her şey

Bedelli askerlik şartları netleşmeye başladı. Peki, bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilecek mi? Terhisin ardından işe geri dönebilecek mi? Yıllık izin hakkı olmayanlar ve memurlar ne yapacak? İşte detayları...

31 ARALIK 1993

Milyonların uzun zamandır beklediği ve 24 Haziran seçimleri öncesinde de hükümetin vaatleri arasına giren bedelli askerlik şartları belli olmaya başladı. Meclis’teki görüşmelerin ardından son halini alacak torba yasada bir değişiklik olmazsa 31 Aralık 1993 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan yükümlüler, 15 bin lira ödeyip 28 günlük temel eğitime tabi tutularak askerlik görevini yapmış sayılacak.

EN AZ 6 MİLYAR LİRA GELİR

Bundan önceki bedelli düzenlemesine 200 bin kişi müracaat etmişti. Yeni düzenleme 1 milyon 324 bin civarında kişiyi kapsıyor. Bu sefer hem bedelli ödemesinin geçmiş yıllara göre ucuz olması hem de yaş şartı anlamında katılım daha yüksek, bir başka deyişle 400-500 bin kişi civarında olması bekleniyor. Bu da en az 6 milyar liralık gelir anlamını taşıyor.

ÜCRETSİZ İZİNLİ SAYILACAK

Bedelli konusunda dün en net bilgiyi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş verdi. Buna göre; yaş ve ücret dışında getirilen en önemli düzenleme kamuda ve özel sektörde çalışıp da bedelli hakkından yararlanacaklarla ilgili. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanları, ücretsiz izinli sayılacaklar. Yani iş akitleri feshedilmeyecek.

28 GÜNDEN MUAF OLANLAR

Ücretsiz izin döneminde çalışanlara ödeme yapılmayacak. Bu durumda işten ayrılma olmayacağı için işveren, çalışanlarına kıdem tazminatı, izin parası ödemeyecek. Ücretsiz izin süreleri sigortadan sayılmayacak. İsteyen daha sonra bu süreleri borçlanabilecek. Engelli olanlar da aynı bedeli ödeyerek düzenlemeden faydalanabilecek. Bu vatandaşlar 28 günlük eğitimden muaf tutulacak.

5.5 MİLYON KİŞİ SIRADA

Meclis Başkanlığı’na verilen metinde, bedelli askerlik teklifi hazırlanmasına gerekçe olarak, ‘son yıllarda artan yoklama kaçağı ve bakaya sayılarının önüne geçilmesi ile geniş toplumsal kesimlerden gelen talepler’ gösterildi. Türkiye’de askerlik çağında 5.5 milyon kişi var. Bunların 570 bini yoklama kaçağı, 57 bini bakaya, 5 bin 772’si firari.

GURBETÇİLERE 2000 EURO

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da dövizle askerlik düzenlemesi kapsamında 2 bin euro (11 bin 200 lira) ödeyecek ve uzaktan eğitim alacaklar. Yurtdışında oturma veya çalışma izni olup da en az 3 yıl yabancı ülkelerde bulunanlar bedelliden faydalanabilecek. Bedelliden yararlanmak isteyenlerin bu durumu ispatlaması ve konsolosluklar aracılığıyla başvuru yapması gerekecek.

BAŞVURU SÜRESİ 3 AY

Bedeli askerlikten sağlanacak gelirin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacağını belirten Mehmet Muş, “Bu gelirin savunma sanayi ve silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları kapsamında, Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği istihkaklara göre dağılım söz konusu olacaktır” diye konuştu. Daha önce yapılan iki bedelli askerlik düzenlemesinden, 274 bin 25 yükümlü yararlanmış ve yaklaşık 5.8 milyar lira gelir elde edilmişti.

ŞARTLAR DEĞİŞMEYECEK

Mehmet Muş, özellikle sosyal medya üzerinden, bedelli askerlik düzenlemesinde 28 gün olarak öngörülen eğitim süresinin kaldırılmasına ilişkin taleplerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Şu an bununla alakalı herhangi farklı bir düzenleme olmayacak” dedi. Bedelli askerlikten yararlanmak için yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde başvuru yapmak gerekecek.

EVİNİ, ARABASINI SATAN VAR

İLANLAR ARTTI

Askerlik bedelini ödemek için para toplama telaşına düşen gençler, ellerinde ne varsa satılığa çıkarıyor. Cep telefonundan bilgisayara, motosikletten arabaya kadar her türlü mal için ilanlar verilmeye başlandı. Hatta 2 oda ve bir salon evini satanlar bile var. Son günlerde yayınlanan ilanlarda, ‘Bedelli askerlikten dolayı satılık’ başlığı dikkat çekiyor.

KREDİ DE ÇEKİLEBİLİR

15 bin liralık ücret az gibi görünse de çoğu kişi için önemli bir tutar. Bu birikime sahip olmayanlar için kredi da fırsatı var. İhtiyaç kredi faizleri son dönemde yükselmiş olsa da piyasada araştırınca ucuzunu bulmak mümkün. Şu anda aylık faizler bankalara göre değişmekle birlikte yüzde 1.63-2.18 bandında. Yüzde 1.63’le 48 ay vadeli kredi çekenler ayda 484 lira taksit ödeyecek.