Ekonomi 'Bekara ve dula ev yok' diyene ceza

'Bekara ve dula ev yok' diyene ceza

Paylaş
'Bekara ve dula ev yok' diyene ceza

Ev sahibi, artık ‘bekara ve dula ev yok’ diyemeyecek. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, emsal bir kararla dula ev verilmemesini insan haklarına aykırı buldu. Kurum, evini dula kiralamayan ev sahibine 2000, emlakçıya 1000 lira ceza kesti

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Ev sahipleri artık ‘bekara ve dula ev yok’ diyerek rahat hareket edemeyecek. Hatta böyle diyerek ev vermediğinde ceza yiyecek. Bu kararın alınmasına neden olan olay, Eskişehir’de yaşandı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), dul olduğu gerekçesiyle bir kadına evini kiralamayan ev sahibine 2000 lira, emlakçıya 1000 lira ayrımcılık yasağını ihlalden para cezası verdi.

HAKKINIZI ARAYIN

Olay şöyle gelişti: Eskişehir’de yaşayan bir kadın, dul olduğu için kendisine ev kiralanmaması üzerine, medeni halinin sorun edilmesinden rahatsız olarak Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurdu. BİMER, başvuruyu Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Başsavcılık ise şikayeti Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na sevk etti.

'AİLE' BAHANESİ

Başvuruyu esastan incelemeye alan TİHEK, emlakçı ve ev sahibinden yazılı görüş talep etti. Emlak işletmecisi gönderdiği yazıda, ev sahibinin bekar kişilere evinin verilmesini istemediğini, başvurana ilettiğini bildirdi. Ev sahibi ise yedi dairesinin yer aldığını, apartmandaki aile ortamına zarar vermemek adına evinin bekar birine kiralanmamasını istediğini ifade etti.

BAŞVURMAK KOLAY

TİHEK, inceleme ve görüşmelerin ardından emsal bir karar verdi. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, “Bir insan, evli, bekar veya dul diye ayrımcılığa tabi tutulamaz. Bu insani bir durumdur. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verdiğimiz ilk karardır” dedi. Vatandaş, Ankara’da bulunan kuruma doğrudan ya da kaymakamlık ve valilik Süleyman Arslan aracılığıyla başvurabilir.

15 BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLİR

TİHEK, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Başbakanlığa bağlı olarak 2016’da kuruldu. İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi için cezaevi ve nezarethanelerde haberli, habersiz ziyaretler yapan TİHEK, 2018’den itibaren de ayrımcılık yasağına (cinsiyet, ırk, renk, dil, din vb) ilişkin şikayetleri alıyor. Kurumun 1000 liradan 15 bin liraya kadar para cezası verme yetkisi var.

Haberin Devamı