İzmir Belçika ve Hollanda'ya meyve sebze mamul ihracatını Ege Bölgesi sırtlıyor

Belçika ve Hollanda'ya meyve sebze mamul ihracatını Ege Bölgesi sırtlıyor

Paylaş
Belçika ve Hollanda'ya meyve sebze mamul ihracatını Ege Bölgesi sırtlıyor

Belçika ve Hollanda'ya meyve sebze mamul ihracatını Ege Bölgesi sırtlıyor

İZMİR'in Seferihisar ilçesinde gerçekleşen toplantıda Ocak-Eylül dönemi ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Hollanda ve Belçika'ya sektörel ticaret heyeti düzenleyeceklerini açıkladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir'in Seferihisar ilçesinde düzenlenen basın toplantısında, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektöründeki güncel gelişmeleri ve Ocak - Eylül dönemi ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Birliğin 28 Kasım-02 Aralık tarihlerinde Hollanda ve Belçika'ya sektörel ticaret heyeti düzenleyeceğini dile getiren Hayrettin Uçak, "Dünya genelinde ve ülkemizde aşılanma oranının hızla artması sonucunda, biz de birlik olarak fiziki faaliyetlerimize yeniden başlamaya karar verdik. İlk fiziki faaliyetimizde Kasım ayının sonunda Hollanda ve Belçika'ya yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerine yönelik Ticaret Heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz ve orada ikili iş görüşmeleri düzenleyeceğiz. Şu anda 15 üyemizin katılım başvurusunu aldık" dedi.

"13 MİLYON DOLARLIK KISMI EGE'YE AİT"

Ocak-Eylül döneminde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin ihracatının yüzde 14 artışla 813 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Uçak, Hollanda'nın hem Türkiye'nin hem Ege'nin meyve sebze mamulleri ihracatında dördüncü sırada yer aldığını ve geleneksel pazarı olduğunu açıkladı. Uçak, "Hollanda'ya Türkiye geneli Ocak-Eylül döneminde yüzde 24 artışla 103 milyon dolar meyve sebze mamul ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 34'lük artışla 50 milyon dolarlık kısmını bizim bölgemizden yaptık. Hollanda'ya Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 10 yükselişle 44 milyon dolar civarında. Belçika'ya ise 9 aylık dönemde Türkiye geneli mamul ihracatımız yüzde 23 artışla 22 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 14 yükselişle 8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Belçika'ya meyve sebze mamul ihracatının 13 milyon dolarlık kısmı Ege'ye ait" ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR İHRACAT REKORU GELECEK"

Hollanda ve Belçika'nın yaş meyve sebze ve meyve sebze mamul ürünleri açısından önemli bir potansiyeli olduğunu dile getiren Hayrettin Uçak, "Hollanda, yıllık 10 milyar dolar taze meyve sebze ithalatı ve 7 milyar dolar meyve sebze mamulleri ithalatı ile dünyanın en önemli ithalatçılarından biri durumunda. Lojistik açıdan da Avrupa'nın birçok bölgesine ulaşmak amacıyla Hollanda önemli bir dağıtım merkezi olarak ön plana çıkıyor. Belçika da aynı şekilde yıllık 3,5 milyar doları geçen yaş meyve sebze ve 4,5 milyar dolar meyve sebze mamulleri ithalatı ile Avrupa'nın önemli alıcı ülkelerinden biri. Hollanda'ya göre daha küçük bir pazar olsa da bir reeksport merkezi olması ve Avrupa iç ticaretindeki etkinliği nedeniyle ihracat için cazip bir ülke. İhracatımızdaki artış yıl sonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız. Biraz daha artırmayı başarabilirsek yılbaşında koyduğumuz 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışacağız. Ama her şekilde yıl sonunda Birliğimiz adına yeni bir ihracat rekorunun geleceğini şimdiden söyleyebilirim" diye konuştu.


Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ise Ege İhracatçı Birlikleri'nin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını belirterek, 2 tanesi Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olmak üzere 7 tane URGE Projesi yürüttüklerini dile getirdi. AB Yeşil Mutabakata uyum için ihracatçı sektörlerin uyum sağlama sürecine destek olmak için Sürdürülebilirlik Departmanı kurduklarını söyleyen İşbırakmaz, bu anlamda Türkiye'de öncü ihracatçı birliği olduklarını, yoğunlaştıkları bir diğer başlığın ise dijitalleşme olduğunu ifade etti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı