Gündem Berat kandili ne zaman? Hangi güne denk geliyor?

Berat kandili ne zaman? Hangi güne denk geliyor?

Paylaş
Berat kandili ne zaman? Hangi güne denk geliyor?

"Berat Kandili ne zaman?" sorusu son günlerin en çok aratılan konusu oldu. Vatandaşlar internet aracılığıyla Berat Kandili'nin tam zamanını merak ediyorlar. "Kaç gün kaldı?" sorusu da sorulmaya başlandı.

"Berat Kandili ne zaman?" sorusu kandile sayılı günler kala en çok aratılan konu haline geldi. İslam alemi için en hayırlı günlerden biri olan Berat Kandili için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Müslümanlar, sabırsızlık Berat Kandili'nin gelmesini beklerken hangi ibadetlerin yapılacağını da merak ediyorlar.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Mübarek üç aylarda Regaib Kandili'ni ve Miraç Kandili'ni geride bıraktık. Şaban ayının ikinci kandili olan Berat Kandili'ne ise çok az bir süre kaldı. 30 Nisan'ı 1 Mayıs'a bağlayan gece Berat Kandili'ni idrak edeceğiz. Bugün itibariyle kandile 5 gün kaldı.

Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır.

Recebin ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Perşembeyi cumaya bağlayan gece, Regaib gecesidir. Her cuma gecesi de kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevablar verilir.

Şa'bân-ı şerîfin 15'inci gecesi "Berâet gecesi"dir. Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Bu yıl Berat Kandili 30 Nisan 2018 tarihine denk gelmektedir. Berat Kandili'ne saylı günler kala Berat Kandili'nin anlam ve önemine, yapılması gerekenlerle ilgili ayet ve hadislerde belirtilen hususlar şu şekildedir.

Berat gecesinde tesbih namazı kılınabilir. Berâet gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur.

Namaza şöyle niyet edilir:

"Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip süedâ defterine kaydeyle, Allâhü Ekber"

Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır. Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.

Namazdan sonra, (Hz. Allâh'ın HÛ ism-i şerîfinin ebced hesâbına göre adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ'nın ebced hesâbıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TÂHÂ Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)

Okunacak olanlar

İstiğfâr-ı şerîf: 14 kere


Salevât-ı şerîfe: 14 kere


Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere


Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere


"Lekad câeküm..." (besmeleyle): 14 kere


14 kere "Yâsîn" dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf


İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere


"Kul eûzu birabbil-felak..." (besmeleyle): 14 kere


"Kul eûzu birabbin-nâs..." (besmeleyle): 14 kere

14 kere:


سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere

Bunlardan sonra duâ yapılır.