Ekonomi Bernanke, planından vazgeçmedi

Bernanke, planından vazgeçmedi

Paylaş
Bernanke, planından vazgeçmedi

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Bernanke, Senato'da katıldığı oturumda, faiz oranlarını düşük seviyede tutma planını yineledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, bankanın en erken 2014 yılı sonuna kadar faiz oranlarını düşük seviyede tutma planını yineledi.

Haberin Devamı

Senato Bütçe Komitesi’nde katıldığı oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan Bernanke, Amerikan ekonomisinin yavaş bir hızda ilerlediğini belirterek, düşük faiz oranlarının, büyümeyi desteklemek için gerekli olduğunu savundu.

Cumhuriyetçi senatörlerin, faiz oranlarını düşük tutmanın enflasyon riskini artırdığı yolundaki endişelerini dile getirdiği oturumda Bernanke, risklerin farkında olduklarını ve enflasyonu yakından izlediklerini söyledi.

Enflasyonun şu anda düşük seviyede seyrettiğini ve düşmekte olduğunu kaydeden Bernanke, "Enflasyon oranının hedefe yakın olduğu göz önüne alınırsa, bu aşamada radikal düzeyde farklı şeyler yapacağımızı sanmıyorum" ifadesini kullandı.

ABD’deki yüksek bütçe açığının geniş biçimde gündeme geldiği oturumda Bernanke, senatörleri, bu ay ve yıl sonunda süresi dolacak olan vergi indirimleriyle ilgili tartışmaları çözüme kavuşturmaya çağırarak, belirsizliğin ekonomiyi yavaşlatabileceği uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Bernanke, Kongre Bütçe Ofisi’nin, bir önceki ABD Başkanı George W.Bush döneminden kalma vergi indirimlerinin sona ermesi halinde büyümenin gelecek yıl yüzde 1,1’e yavaşlayabileceği yönündeki analizine katıldığını kaydederken, ayrıca, sosyal güvenlik vergi indiriminin bu ay sonunda sona ermesi halinde ekonominin zarar görebileceğini belirtti.

Oturumda, Avrupa’daki finansal krizin ABD ekonomisine zarar vermesini engelleme yönündeki kararlılığını da tekrarlayan Bernanke, "Avrupalı yetkililerle sürekli temas halindeyiz. Durumu yakından izlemeye ve ABD finansal sistemi ve ekonomisini korumak için gereken her türlü adımı atmaya devam ediyoruz" dedi.

Bernanke oturumda, geçen hafta açıklanan pozitif istihdam raporuna sürpriz şekilde hiç değinmeyerek, "işgücü piyasasının normal düzeyde işlediğini söyleyebilmek için daha hala katetmemiz gereken çok mesafe var" diye konuştu.