Gündem Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar: Terörün hayatı durdurmasına asla müsaade etmeyeceğiz

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar: Terörün hayatı durdurmasına asla müsaade etmeyeceğiz

Paylaş
Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar: Terörün hayatı durdurmasına asla müsaade etmeyeceğiz

Beşiktaş’taki hain saldırının ardından konuşan CHP’li Başkan Murat Hazinedar, “Terörün yaşam kalitemize tecavüz etmesine, bizi korkutmasına, evlerimize hapsetmesine izin vermeyelim. Terörden korkmayacağız” dedi


RÖPORTAJ: ŞEBNEM BER
sebnem.ber@posta.com.tr


■ Terör Beşiktaş’ı vurdu. Çok sayıda şehit ve yaralımız var. Neden Beşiktaş?

Acımız büyük. Kaybettiğimiz canlarımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifa, yakınlarına da büyük sabır diliyorum. Neden Beşiktaş dersek? Dünyada artık hiçbir yer güvenli değil. Terör hain yüzünü her yerde gösterebilir. Önemli olan teröre karşı dimdik durabilmek ve teslim olmamak.

Biz de teslim olmayacağız. Beşiktaş, Türkiye’nin yükselen değeri. Burada ne yaparsanız yapın ses getirir. Terör örgütleri de eylemlerinin ses getirmesini ister. Beşiktaş son dönemde artan cazibesiyle toplumun ve ülkenin gündeminde çok fazla yer tuttu.

Burada ortaya koyduğumuz özgürlükçü demokrasiye dair farklılıkların da ortaya çıkmasıyla ön plana çıktı. Terör tehdidi Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi içeride sahip olduğu potansiyelden dolayı Beşiktaş’ta daha fazla vardı.

‘TEK YÜREK OLMA ZAMANI’

■ Burada yapılacak bir eylem çok fazla ses getireceği için Beşiktaş’ın tercih edildiğini söylüyorsunuz yani?

Evet. Üstelik bir spor karşılamasının ardından yapmaları da bunu ortaya koyuyor. Bu olay hainlerin bir uyarısıydı. ‘Sizi koruyan emniyet güçlerini bile bu hale düşürebiliyoruz’ demek istediler.

Olayın altını iyi okumak lazım. İstanbul’un kalbi Beşiktaş’ta birkaç noktada bu terör saldırısını yapabiliyorlar. Üstelik kalabalık kitlelerin olduğu bir anı değil, onların alanı terk ettiği bir anı seçiyor ve polisimizi odak alarak mesaj veriyorlar.

Terör örgütleri Türkiye’ye zarar verse de, bunların başarılı olması mümkün değil. Mücadelemiz tüm kararlılığıyla devam edecek.



Biz siyasiler ve yerel yöneticiler olarak teröre karşı nasıl bir pozisyon almamız gerektiğini bilmeliyiz. Bizlere büyük iş düşüyor. Çünkü topluma ve ülkemize karşı sorumluluklarımız var. Toplumu doğru bilgilendirmeli ve yönetmeliyiz. Ülkemizde ve dünyada birçok terör eylemi gerçekleşti.

Bir örnek vermek istiyorum. Paris’teki Charlie Hebdo olayını biliyoruz. Dünya tek yürek olup, oradaki terörü kınamıştı. Milyonların katıldığı o yürüyüşe Türkiye’den katılan tek belediye başkanıydım. O yürüyüşü hiç unutamıyorum. Türkiye’nin de teröre karşı tek yürek olduğuna inanıyorum. Asıl şimdi birleşme, bütünleşme ve var gücümüzle teröre dur deme zamanı.

■ Yerel yöneticilere büyük iş düştüğünü söylediniz. Neler yapacaksınız?

Öncelikle Chalie Hedbo’daki o ruhu yaşamalıyız. Orası özel bir ruhtu. Çünkü tüm dünya liderleri oraya geldi. Dünya yüreğini koydu, terörü lanetledi. Burada da böyle olmalı. Bu hain saldırının ardından sinmemek, korkmamak ve en önemlisi alışmamak lazım.

Terör kader değildir. İki temel denklem var. Birincisi, bu olayı normal bir olay gibi göremeyiz. İkincisi de terörün asıl amacını elimizin tersiyle itmeliyiz. Terörün toplundelik hayatımızı durdurmak değil mi?

İnsanlar etkinlik yapmasa da olur. Amaçları da eğlenmemizi ve yaşam kalitemizi durdurmak. Peki biz ne yapacağız? Elbette eğlence düzenlemeyeceğiz ama onların da hayatımızı durdurmasına izin vermeyeceğiz. Burada bize düşen şey, sokaklara daha fazla çıkmak. Bu dengeyi iyi kurmak için atacağımız adımlar çok önemli.

‘GÜNDELİK HAYATIMIZI TESLİM ALAMAYACAKLAR’



■ Nasıl adımlar bunlar?

Mesela Türkiye yeni yıla hazırlanıyor, umutlarımız var. Biz o umutları, yeni bir yılın o başlangıç gününü daha anlamlı ve özel bir hale getirmeye çalışıyoruz. Toplumda kaybolan heyecanı, ülkemizdeki negatif psikolojiyi ortadan kaldırmak istiyoruz.

Dünyaya Türkiye’nin umudunun, bağlılığının ve yaşam tutkusunun devam ettiği mesajını veriyoruz. Yılbaşı, çok önemli bir tarih. Wellington’tan başlıyor, Sidney’de devam ediyor, sonra Avrupa’ya doğru başkentlerden görüntü gidiyor ve Türkiye bunun içinde yok. Bir Müslüman ülke olarak Dubai var ama biz yokuz. Sayemizde 2 yıldır bu görüntüler içinde Türkiye de var.

‘TERÖR BİZDEN KORKSUN’

■ Bu olaydan sonra etkinliklerinizi durduracak mısınız?

Biz terörden korkmayacağız. Terör bizden korkacak. Sosyal yaşamı ve sokağı iyi yönetebilmeliyiz. Siyasetteki negatif tartışmalardan kurtularak, terörle mücadeleyi birlikte yapmalıyız.

Ortada bir gerçek var. Cumhuriyet Halk Partisi olmadan, Türkiye’nin temel meseleleri çözülemez. CHP’nin de şapkayı önüne koyması gerekiyor. Terör konusunda ortak noktada buluşmalıyız. Yenikapı dediğimiz ruh asıl şimdi lazım.


‘KENDiMiZi DÜNYAYA DAHA iYi ANLATACAĞIZ’

■ Yaşanan her saldırı turizme de darbe vuruyor. Bu saldırı Beşiktaş’ı nasıl etkiler?

Uzun zamandır zaten sorun yaşıyoruz. Sadece Beşiktaş değil, tatil bölgeleri de kan ağlıyor. Korkmaz ve kendimizi dünyaya iyi anlatırsak bu sorun ortadan kalkar. Saldırı Beşiktaş’taki canlılığı belki birkaç gün düşürür ama sonrasında insanlar yine bölgemizi doldurur. Yeter ki, dünyaya Türkiye’nin gerçeklerini doğru anlatalım.

■ Saldırı anında neredeydiniz?

Etiler’deki belediye binamızda toplantıdaydım. Gürültüyle irkildik. Hemen arkadaşlardan bilgi istedim. İkinci patlama duyuldu. Derhal olay yerine gittik. Sayın Valimiz, Kaymakamımız ve ardından İBB Başkanımız geldi.

Sonrasında da bakanlarımız. Korkunç bir tablo vardı. Sabaha kadar oradaydım. Üzerimize düşen her şeyi yaptık. Patlamadan sonra büyük bir yürüyüşe katıldık. Bugün de belediye meclisimizi olağanüstü topladım. Saat 11.30’da yine olay yerinde olacağız. Bu yürüyüşe çok sayıda ülkenin başkansoloslarından dini liderlerine kadar herkes katılacak.



‘BEŞİKTAŞ’TA PERDE İNMEYECEK’

■ Vatandaş ve esnaf tedirgin. Onlara önerileriniz var mı?

Bugünden itibaren daha fazla çarşıda olacağım. Her gün çarşıdan görüntü vererek mesaj yayınlayacağız. Özellikle medyamızı Beşiktaş’ın yaşamına ilişkin çok fazla şey paylaşmaya davet ediyoruz.

Yasımız var, acımız büyük. 30’u aşkın polis kardeşimizi şehit verdik. Onların acısını paylaşıyoruz. Ama öte yandan Beşiktaş’ın teröre karşı dik duruşunu göstereceğiz, buradaki canlı yaşamın devam etmesini sağlayacağız.

Beşiktaş ‘evladını’ uğurladı



Bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de Kartal Yuvası çalışanı Tunç Uncu’ydu. Uncu’nun cenazesinde gözyaşları sel oldu.