Sağlık Besinlerdeki antioksidanlarla iltihabı atın

Besinlerdeki antioksidanlarla iltihabı atın

Paylaş
Besinlerdeki antioksidanlarla iltihabı atın

Yediğimiz besinlerde bulunan antioksidanlar, vücudumuzdaki toksinleri atmaya ve iltihapların azalmasına yardımcı oluyor. İşte size iltihaplara karşı etkili besinler…

Sağlıklı yaşamın sırrı sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bunu yapabilmek içinde yediğimiz besinlerin insan sağlığına olan etkilerini de bilmek önemli. Özellikle besinlerden alınan antioksidanlar, vücuttaki toksinlerin ve iltihapların atılmasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, besinlerdeki antioksidanların hücreleri serbest radikallere karşı koruduğunu belirterek vücutta iltihabın azaltılmasına yardımcı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

FAZLA İLTİHAP VÜCUTTA HASARA NEDEN OLUYOR

“İnflamasyon (iltihaplanma) vücudun bağışıklık yanıtının önemli bir işlevi olup vücudun strese karşı verdiği tepkidir. Belli düzeyde sorun oluşturmaz ancak kontrolden çıktığı zaman ciddi hasara neden olabilir. Birçok besin doğal olarak anti inflamatuardır. Besinlerdeki antioksidanlar hücreleri serbest radikallere karşı korur ve vücutta iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. İnflamasyon Alzheimer hastalığı, artirit, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve yaşlanma belirtileri ile ilişkilidir.”

Haberin Devamı

PEKİ NELER YEMELİYİZ?

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, doğal anti inflamatuar besinler hakkında da bilgi vererek, hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:

“Kıpkırmızı rengi ile güçlü bir antioksidan ve anti inflamatuar besin olan pancar, enerjinizi arttırıp kan basıncınızı düşürebilir. Yaban mersininin hayvanlar üzerinde yapılan çoğu çalışmada inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda beyin sağlığı için iyi bir besin olduğu belirtilmiştir. Brokoli de detoksifiye edici antioksidanlar ile doludur. Brokoli belirgin miktarda iyi bilinen bir antiinflamatuar olan omega-3 yağ asidi de içermektedir.”

KANSERE KARŞI ETKİLİ

Keten tohumu yağı da omega-3 ve omega- 6 yağ asidi dengesini içerir. Omega-3 yağ asidi inflamasyonu azaltır. Yeşil çayda da çok sayıda anti inflamatuar flavonoid vardır. Antioksidan içeriği olan yeşil çay, meme kanseri gelişme riskinde yüzde 22, prostat kanseri gelişme riskinde yüzde 48, kolorektal kanser gelişme riskinde ise yüzde 57 etkili oluyor.”

DOĞAL ANTİBİYOTİK SARIMSAK

“İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olan diğer bir besin de sarımsak. Yapılan bir çalışmada sarımsağın bağırsak hastalıklarının nedenlerinden olan Campylobacter bakterisi ile mücadele eden iki antibiyotikten 100 kat daha etkili olduğu bulunmuş. İnflamasyonu azaltan ve kan şekerini kontrol eden zencefil, aynı zamanda ağrıları azaltmaya da yarıyor. Sızma zeytinyağ, iltihapla mücadelede yardımcı oluyor. Soğan da vücudun inflamasyonlarla mücadelesine yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

İHA