Ekonomi Best Buy Türkiye pazarından çıkıyor

Best Buy Türkiye pazarından çıkıyor

Paylaş
Best Buy Türkiye pazarından çıkıyor

Dünyanın önde gelen tüketici elektroniği perakendecilerinden Best Buy iki mağazayı da kapatarak Türkiye pazarından çıkıyor

Bloomberg'ün haberine göre, Best Buy, Türkiye ve Çin'de Best Buy markası ile açtığı mağazaları kapatarak, 2013 mali yılına kadar yılda 60-70 milyon dolar tasarruf sağlamayı hedefliyor. Şirket ayrıca ayrıca Şubat 2012'ye kadar sürecek mali yılda 150 Best Buy Mobile mağazası daha açarak mağaza sayısını 325'e çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Best Buy CEO'su Brian Dunn tarafından açıklanan ve hissedarların getirilerinin iyileştirilmesini hedefleyen strateji, Best Buy'ın test amaçlı olarak girdiği Türkiye piyasasından çıkmasını ve Çin'de açılan Best Buy markalı mağazaların kapatılmasını öngörüyor. Best Buy'ın Türkiye'den çıkışı ülkedeki tüm cari operasyonların kapatılmasını, büyük formattaki iki mağazanın kapatılmasını da içeriyor.

Yaklaşık 45 milyar dolar cirosu bulunan zincirin Türkiye'deki ilk halkasını İzmir'de açmıştı. Açılışta konuşan Best Buy'ın Uluslararası CEO'su Robert A. Willett, "Türkiye'ye geçici bir hevesle değil, bin yıllığına geldik." demişti. 2. mağazasını 2010 Nisan'da Ankara'da açan Best Buy, zarar edince Türkiye operasyonlarını durdurma kararı aldı.

Haberin Devamı

Best Buy, Çin'e 2006 yılında girmişti. O dönemde Çin'in dördüncü en büyük perakende elektronikçisi Jiangsu Five Star Appliance Co'yu 180 milyon dolara almıştı. Five Star o dönemde 136 mağazaya sahipti.

Şirket ayrıca, 2008 yılının ikinci çeyreğinde İngiliz firması The Carphone Warehouse Group PLC ile yeni projeye imza attı. 2.1 milyar dolar ödeyerek Avrupa'da Carphone Warehouse'un 9 ülkedeki 2 bin 400 mağazasını da kapsayacak yeni bir uluslararası perakende şirketinin İngiltere'de yapılandırılmasına başladı. Firma büyüme çerçevesinde Meksika'daki ilk mağazasını 2008'de hizmete soktu.