Egzersiz - Diyet Beyaz çayın saymakla bitmeyen faydaları

Beyaz çayın saymakla bitmeyen faydaları

Paylaş
Beyaz çayın saymakla bitmeyen faydaları

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, saymakla bitmeyen faydaları olduğu söylenen beyaz çay hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Gelin bu faydalı ama az tanınan çayla ilgili önemli gerçekleri birlikte öğrenelim...

Günümüzde hala pek bilinmeyen ve az tüketilen çay türü olan beyaz çay Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının tam olgunlaşmadan toplanması sonucu ortaya çıkar. Yapraklar tam olarak olgunlaşmadığı için beyaz tüysü bir görüntüsü olur. Beyaz çay adını bu görüntüsünden almıştır. Beyaz çayın birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler aromaya, tomurcuk sayısına, yapraklarına göre değişiklik gösterir.

Haberin Devamı

Beyaz çayın popüler hale gelmesindeki en büyük etken kilo verme konusunda oldukça etkili olması. Fakat kilo verme sürecine etki etmesinin dışında birçok faydası daha var.

BEYAZ ÇAYIN YARARLARI

  • Beyaz çay hafızanızı geliştirir. Unutkanlık için birebirdir!
  • Sizi daha enerjik yapar. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu alır.
  • Kalp sağlığınızı korur. Ayıca cinsel sağlık açısından pek çok yarara sahiptir.
  • Antioksidan içerdiğinden dolayı cilt yıpranmalarını önlemeye destek verir. Cilt sağlığı konusunda oldukça etkili bir bitkidir.
  • Tansiyon ve kolestrolün düşürülmesine destek verir.
  • Diş sağlığı için oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.
  • Beyaz çayın yeşil ve siyah çaya göre antioksidan özelliği daha fazladır. Güçlü antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklardan koruyucu etki gösterir.
  • Kafein oranı yeşil ve siyah çaya göre çok düşüktür.
  • Kemik yapısını güçlendirir. Romatoid artrit ve romatizmal hastalıklarda olumlu etki gösterir.
  • Beyaz çayın yağ hücrelerini yok ettiği ve yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engellediği biliniyor. Diğer çay türlerine göre yağ yakmaya yarayan maddeleri daha yoğun bir şekilde barındırıyor. Buna olanak sağlayan ise beyaz çayın içinde bulunan kateşin adlı madde.
  • Beyaz çay daha az işlem gördüğünden kateşin adı verilen antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Kateşinler kanserli hücrelerin oluşumunun engellenmesinde, beyin gelişiminin sağlanması gibi birçok etkileri vardır.

Bu kadar faydasını saydığımız beyaz çayın hiç mi yan etkisi yok? Tabi ki her şeyin fazlası zarardır. Beyaz çayın da fazla tüketimi bazı riskler taşıyor.

BEYAZ ÇAYIN OLASI ZARARLARI

Beyaz çayın siyah ve yeşil çaya oranla kafein miktarının düşük olduğunu biliyoruz. Ancak düşük de olsa kafein içeriyor. Kafeinin ise çarpıntı, anksiyete, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Bu nedenle beyaz çayı gün içerisinde fazla kaçırmamanızda dozunda tüketmenizde fayda var. Uzmanlar günde maksimum 2 bardak beyaz çayın tüketilebileceğini bunun bir zararı olmadığı belirtiyor.

Haberin Devamı

Beyaz çayın içinde bulunan flavonoid adlı madde vücuttaki demir miktarını artırabilir. Bu nedenle beyaz çayı yemeklerden önce almaya özen gösterin. Ayrıca hekiminiz demir eksikliğini nedeniyle ilaç verdiyse bu ilaçlarla beyaz çay içmemeye dikkat edin.

Kaynak: Mahmure