Pazar Postası Beyin kanamasını önleyen beslenme
Paylaş
Beyin kanamasını önleyen beslenme

Yapılan son araştırmalar beyin kanamasının kader olmadığını, önlemede ve yaşandığında en az hasarla atlatılmasında etkili en önemli silahın bilinçli beslenme olduğunu söylüyor

Beyin kanaması, kalp hastalığı ve kanserden sonra ölüme yol açan etkenler listesinde üçüncü sırada. Özellikle yaşınız 55 veya yukarısı ise, beyin kanamasının sizin yaş diliminizde önemli bir artış gösterdiğini bilmenizde, daha doğrusu bu gerçeği önemseyip ona göre hareket etmenizde fayda var... İnsan beyni fonksiyonlarını sağlam tutabilmek için düşündüğümüzden çok daha fazla efor sarf ediyor etmesine ama ya biz nasıl bir katkıda bulunabiliriz? Her ne kadar entelektüel beyin jimnastiği ve fiziksel sporun beyin sağlığımızı korumada etkili olduğu bilinse de, bilimsel araştırmalar beyni korumada sihirli anahtarın iyi beslenmede saklı olduğunu gösteriyor. Yüksek tansiyonun ve sigaranın beyin kanamasında en önemli risk faktörlerinden olması hiç şüphesiz beslenmenin önemine işaret ediyor. Beslenme tarzımız en basit şekliyle beyin hücrelerine giden kan miktarında belirleyici görev yapıyor. Hatta kimi durumlarda beyin sağlığı için gerekli besinleri içeren diyet beyin kanaması sırasında beyin hücrelerinin alacağı zararı azaltıyor.

Haberin Devamı

Beyin sağlığında kritik önem taşıyan besinlerin listesi:

MEYVE VE SEBZELERDE ÇEŞİTLİLİK

Sadece tek bir meyve veya sebze türüyle beyin kanamasını önlemek doğal olarak mümkün değil 8 ama çeşitli meyve ve sebze karışımının, düzenli olarak tüketildiğinde, beyin kanaması riskini azalttığını gösteriyor araştırmalar. Farklı besinlerden alınan farklı antioksidan tipleri biraraya geldiklerinde, tek başlarına yaptıkları etkiden çok daha farklı ve güçlü bir etki ortaya çıkarıyor. Çeşitlilik göz önünde bulundurularak tüketilen meyveler en önemli iki beyin kanaması risk faktörünü yani oksidativ stresi ve kan damarlarındaki enflamasyonu azaltıyor. İsveçli bilim adamlarının 36 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma, yüksek dozda antioksidan alanların almayanlara oranla yüzde 17 daha az beyin kanaması riski taşıdığını gösteriyor.

Haberin Devamı

BEYAZLAR

Açık renkli meyve ve sebzelerin antioksidan açısından zengin olduğu biliniyor. Antioksidan tüketimi ise beyin sağlığında altın anahtar. Armut, elma, muz, karnabahar ve salatalık gibi açık renkli sebze ve meyvelerin beyin kanaması riskini yüzde 52 oranında azalttığını gösteriyor araştırmalar. Günlük diyetinizde tükettiğiniz her 25 gramlık beyaz meyve veya sebze (ortalama bir elma 120 gram) beyin kanaması riskini yüzde 9 oranında azaltıyor.

ÇAY

Çay çok güçlü bir antioksidan. California Üniversitesi (UCLA) araştırmacılarına göre günde üç fincan çay tüketimi beyin kanaması riskini yüzde 21 oranında azaltıyor. Hem de çayın yeşil veya siyah olması bir fark yaratmıyor. Çay bitki olarak ‘epigallocatechin gallate’ denen antioksidanı ihtiva ediyor. Buna ek olarak çay ‘anine’ olarak bilinen aminoasit zengini. Anine aminoasiti ise beyin kanaması sonrası beyin sinir hücrelerine zarar veren ve glutamate olarak bilinen beyin salgısının etkisini azaltıyor, hatta engelliyor. Uzmanlar çayın beyni korumadaki etkisinin tüketilen miktarla oranlı olarak arttığını söylüyor. Yani ne kadar çok içerseniz o kadar iyi.

SÜT

Yaşam boyu normal kan basıncını muhafaza etmek, kardiyovasküler sağlığımızı korumada, kalp hastalığı ve beyin kanaması riskini azaltmada çok önemli. Süt ürünleri her yaşta ideal kan basıncı düzeyini sağlamada çok etkili. Az yağlı süt ürünlerindeki kalsiyum miktarları arterlerin kas yapısını koruyor. Örneğin, 8 ila 10 yaş arası çocuklardan bol miktarda süt ve süt ürünü tüketenlerin ideal kan basıncına sahip olduğunu gösteriyor yapılan araştırmalar.

Haberin Devamı

BALIK

Yağlı balık tüketimi kalp ve beyin sağlığı açısından da çok önemli. Balık yağı tüketimi günlük yaşamda maruz kaldığımız hava kirliliğinin, kardiyovasküler sistemimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıyor. Yine, balık yağı tüketimi kalp sağlığımızı kontrol eden sinir sistemimizdeki olumsuz değişmeleri engellerken, kalp sağlığının düşmanı olarak bilinen kanda trigliserid artışını engelliyor. Uzmanlar, “Yağlı balık tüketimini asla ihmal etmeyin, balık yemiyorsanız balık yağını destek kapsüllerle de alabilirsiniz” diyorlar. Beyin kanamasını önleyen beslenme Sıcaklar yavaş yavaş kendini hissettiriyor. Sıcak havanın çağrıştırdığı en önemli sağlık problemlerinden biri de kuşkusuz beyin kanaması. Yapılan son araştırmalar beyin kanamasının kader olmadığını, önlemede ve yaşandığında en az hasarla atlatılmasında etkili en önemli silahın bilinçli beslenme olduğunu söylüyor...

Haberin Devamı

( 03.06.2012 Tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır )