Gündem Beykoz Deri Kundura Fabrikası tarihçesi...

Beykoz Deri Kundura Fabrikası tarihçesi...

Paylaş
Beykoz Deri Kundura Fabrikası tarihçesi...

Eski kundura fabrikasında yangın çıktı. Yangın sonrası eskiden Beykoz Kundura Fabrikası olarak kullanılan mekanın tarihçesi merak edildi.

Beykoz'da korkutan yangın! Geçmişte eski kundura fabrikası olarak kullanılan mekanın yangın sonrası tarihçesi merak edildi. İşte Beykoz deri Kundura Fabrikası'nın tarihçesi...

Haberin Devamı

1810 yılında tabakhane olarak kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası İstanbul’un en eski fabrikalarından biridir. Fabrika Osmanlı ve Türk ordusuna ayakkabı deri ürünlerinin tedarikini sağlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu dönemine (II. Mahmut döneminden imparatorluğun yıkılışına kadar), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve birçok tarihi olaya şahitlik yapan fabrika 1933 yılında Sümerbank’a devredilmiştir. O zamandan bu yana hafızalarımızda asla eskimeyen sağlam Sümerbank ayakkabıları olarak yer edinen deri kunduralarının üretimini gerçekleştirmiştir. 80′li yıllarda zamanla sadece orduya üretim sağlayan fabrikada üretim 1999 yılında durdurulmuştur. 2004 yılında özelleştirme kapsamında ise Yıldırım Holding’e satılmıştır.

Haberin Devamı

Şirket yetkilileri bütün çabalarıma rağmen görüş bildirmek istemedikleri için burayı ne amaçla satın aldıklarını tam olarak bilemiyoruz. Semt sakinleri büyük bir otel projesinin hayata geçirilmek istendiğini söylüyorlar. Bir diğer yaygın yorum da projenin birtakım “kağıt meseleleri” yüzünden geciktiği… Şirket bu süreyi mekanı film şirketlerine kiralayarak değerlendiriyor.