Gündem Beyoğlu esnafı: O esnafı tanıyan tek kişi yok

Beyoğlu esnafı: O esnafı tanıyan tek kişi yok

Paylaş
Beyoğlu esnafı: O esnafı tanıyan tek kişi yok

BEYDER başkanı Tarkan Konar, Taksim esnafına kimsenin sahip çıkmadığını belirterek 'Buradan esnaf adına söz söyleyenleri Beyoğlu'nda tanıyan bir esnafa bile rastlamadığımızı belirtmek isteriz' dedi

BEY-DER( Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği) tarafından Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması düzenlendi.

Haberin Devamı

Dün aynı yerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) yaptığı açıklamaya karşılık yapılan açıklamada, BEYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Konar, "Her şeyden önce tüm kurum, kuruluş ve şahıslara sesleniyoruz; ki diyerek sözlerine başladı.

>> ESNAF BİRLİĞİ NE AÇIKLAMA YAPMIŞTI?

'GERÇEK ESNAFIN PALAYLA, SOPAYLA İŞİ OLAMAZ'

Gezi olaylarını işaret ederek, "Tüm toplumda olduğu gibi esnaf içinde de fiziken veya fikren destekleyenler olduğu gibi karşı olanlar da vardır" diyen Konar, "Ve bu durum gayet normaldir, şiddete başvurulmadıkça olağandır. Gerçek esnafın silahla, palayla, bıçakla, sopayla işi olamaz. Sorunlarını diyalogla çözer. biz, dernek olarak bu süreçte hem Taksim Dayanışması’na 2 hafta önce bir basın açıklamasıya sorunlarımızı iletmiş, hem de Cumhurbaşkanlığından bakanlıklara, bankalardan belediyelere kadar toplam 29 kurum ve makama esnafın ticari ve ekonomik taleplerini ifade eden mektuplar ilettik.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer10353","10353","201307","10353-1.jpg");

Burada belirtmeliyiz ki, bu iadeli taahhütlü gönderdiğimiz mektuplardan sadece Beyoğlu Belediyesi’ne gönerilen evrağımız ’Muhatap bulunamadı’ denilerek, iade edilmiştir.

Evet, sorun yıllardır zaten budur. Esnaf muhatap bulamamaktadır belediyede. Böyle bir zamanda esnafın zararından söz eden Beyoğlu Belediyesi, esnaf derneğinin evrağını teslim almamaktadır. Talimhane otellerinde yaptığı davetiyeli sözde esnaf toplantılarına dernek ve üyelerimizi çağırma gereği bile duymamışlardır" diye konuştu.

'NE OLDU DA ESNAF DOSTU OLDUNUZ?'

Konar, dün yapılan açıklamaya atıfta bulunarak, şunları söyledi:

"Ayrıca, dün buradan esnaf adına söz söyleyenleri Beyoğlu tanıyan bir esnafa bile rastlamadığımızı belirtmek isteriz. Bununla beraber esnafımızın İstanbul Ticaret Odası (İTO), Lokantacılar Odası gibi te yıllardır neredeydiniz? Ne oldu da esnaf dostu oldunuz? Ve en önemlisi 19 Temmuz’da ikinci yılı dolacak olan masa-sandalye yasağı Türkiye Cumhuriyeti’nde tek bir ilçede uygulanan bu yasağa karşı neredeydiniz ve ne dediniz?

Haberin Devamı

Kurunun yanında yaşı yakmış oan Sayın Topbaş, bizimle tek bir görüşmeyi dahi kabul etmemiştir. Bu mu sivil toplumla istişare? Eğlence ve yeme-içme sektörü esnafı bitirilirken izleyenler çıkmış, mağduriyetimizden söz edip, bizi taraflaştırıp, ’eylemci ve karşıtları’ diye bölmenin peşinde olanlardır. Bu tuzağa düşmeyeceğiz. Eylemcilere tepki gösteren esnaf içindeki ideolojik nedenlerle hareket edenleri, gayri meşruya bulaşmış mekan ve kişileri biliyoruz. Esnafın mağduriyetine meraklı olanlara tek tek soruyoruz; Tarlabaşı Projesi içinde esnaf çıkarı mı vardır? Beyoğlu’nun yok edilen kozmopolit yapısı esnafa mı yaramaktadır? Yarın Galataport yapılınca, esnaf kalacak mıdır?

Yapılan Demirören AVM’nin yuttuğu esnaflardan bilginiz var mıdır? Yıkılan Emek Sineması ile Serkildoryan’a yapılmak istenen AVM esnaf lehine midir? Topçu Kışlası içinde AVM olsaydı esnaf mı yararlanacaktı? Peki, Taksim inşaatı başladığında Gezi Parkı altından zorla çıkarılan onlarca esnafın bugün doğmuş yasal haklarına dair tek kelime ettiniz mi?

Haberin Devamı

Ayrıca son olarak esnaftan bağımsız ama bir samimiyet sınavı olarak soruyoruz; Demirören AVM inşaatı sırasında inşaat firmasının tahrip ettiği tarihi Ağa Camii restorasyonu neden bir yıl önce bitmesi gerektiği halde bitirilmiyor? Neden yağmur, çamurda insanlar sokakta ibadetine mahkum edildi? Esnaf taraf değil, Türkiye ile bütündür."

'ESNAFA DESTEK OL TÜRKİYE' KAMPANYASI

Bugünden itibaren "Esnafa destek ol Türkiye" sloganıyla bir kampanya başlattıklarını da duyuran Konar, "Beyoğlu esnafı haklarını ve sokaktaki masa-sandalyesini geri alana kadar mücadele edecektir. Yasağın (masa-sandalye yasağı) 2’nci yılında Pazar günü saat 17.00’da yapacağımız etkinlğe tüm halkımızı şimdiden bekliyoruz" dedi.

Dilhun GENÇDAL - Mustafa ÖZDABAK - Uğur CAN / İSTANBUL, (DHA)