Demre Biber fiyatları üreticileri mutlu etti

Biber fiyatları üreticileri mutlu etti

Paylaş
Biber fiyatları üreticileri mutlu etti

Biber fiyatları üreticileri mutlu etti

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre ilçesindeki kapya, kırmızı Şili ve California türü biber fiyatları üreticileri mutlu etti.
Demre'nin Çevreli, Kapaklı, Gürses, Beymelek, Köşkerler, Küçükkum ve Yaylakaya mahallelerinde yaklaşık 4 bin dekar sera alanında üretimi yapılan kapya biber şu günlerde Demre Toptancı Hali'nde uzun süredir olduğu gibi 12 lira ve üzerindeki fiyatlara satılıyor. Hale gelen malın hemen satıldığı kapya bibere ihracatta büyük talep olurken, iç piyasada da son yıllarda tüketim artınca talep de yükseldi.
Demre'nin kırmızı toprak yapısına sahip, nem oranı az olan mahallerinde yoğun olarak üretimi yapılan kapya biber, limondan daha fazla C vitamini sayesinde çok önemli bir antioksidan olarak biliniyor. Kapya biber sofralık olarak tüketiliyor, mangalda kullanılıyor, soyularak salamurası yapılıyor aynı zamanda yoğun olarak salça üretiminde de kullanılıyor.
Yine kırmızı biber çeşitleri içinde bulunan kırmızı Şili biberinin kilosu şu günlerde Demre Toptancı Hali'nde 20 liradan toptan alıcı buluyor. Demre'de yaklaşık 150 dekar alanda Şili biberi üretimi yapılıyor. Bunların yanında diğer kırmızı biberlerden California kırmızı biberin kilosu ise 8.5 liradan toptan alıcı buluyor.
'ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ'
Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, "Kırmızı renk biberlerin bu yıl fiyatları altın gibi. Kırmızı biber türleri olan kapya, Şili ve California bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Son yıllarda üretici için en güzel sezon. Bunun nedeni hava koşulları ve buna bağlı düşen üretim miktarı. Hava uzun süredir çok serin ve yağmurlu geçti. Bu nedenle biberler olgunlaşıp kızaramadı. Buna ek olarak ihracatta ve iç piyasada artan talep eklenince fiyatlar çok yükseldi. Üreticinin yüzü güldü. Bu fiyatların bir süre daha böyle gideceğini düşünüyorum. Çünkü hava halen serin gidiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı