Yaşam Bilgisayarlar “halden anlayacak”

Bilgisayarlar “halden anlayacak”

Paylaş
Bilgisayarlar “halden anlayacak”

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde geliştirilen yazılım sayesinde yüz anatomisine dayalı ifade tanımak mümkün. Bu sayede artık ruh halimize göre hareket eden sadece akıllı değil aynı zamanda anlayışlı cihazlarımız olacak

Işık Üniversitesi ev sahipliği yaptığı bilimsel araştırmalarla dikkat çekiyor. Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Taner Eskil tarafından sürdürülen ‘Yüz Anatomisine Dayalı İfade Tanıma’ projesiyle günlük yaşamı kolaylaştıran buluşların önü açılırken, geleceğin yaratıcı çözümleri için işaret fişekleri yakılıyor.

‘Yüz Anatomisine Dayalı İfade Tanıma’ çalışması insan yüzünün bir haritasını çıkararak bilinen duygu ifadelerinin yeniden tanımlanmasını sağlıyor. İnsan yüzünün kas yapısı temel alınarak oluşturulan model ile insan yüzünün bütün ifadeleri noktalar halinde bilgisayar ortamına aktarılıyor. Oluşturulan modelle yüzün kas hareketlerine odaklanılarak yüz ifadeleri görüntülendikten sonra çok hafif ifade değişikliklerinin yakalanması ile duygu durumlarının tespit edilmesi sağlanıyor.

Hızlı ve otomatik biçimde ifade tanımayı sağlayan teknoloji birçok alanda yeni ufuklar açacak türden. Sinemadan 3 boyutlu oyunlara, güvenlik sistemlerinden estetik cerrahiye kadar birçok alanda çığır açacak olan çalışma, insan makine etkileşimini de üst düzeye çıkartacak, duygusal tepkilerimizi anlayabilen ve yanıt verebilen sistemlerin gelişmesine katkı sağlayacak.

Araştırmanın hayata uygulanabilir çözümlerin kapısını açıyor oluşu bir diğer önemli özelliği. Çalışma, insan tepkilerini algılayan ve uygun tepkiler veren bilgisayarların, yorgunluğu algılayan otomobilleri, biyometri alanında yeniliklerin önünü açarken, sinema endüstrisinin de çözüm ortağı olacak hedefleri kapsıyor.

“Hızlı ve otomatik ifade tanıma teknolojisi geliştiriyoruz”

‘Yüz Anatomisine Dayalı İfade Tanıma’ çalışmasının sürdüren Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Taner Eskil, araştırmalarında kapsamlı bir şekilde yüz ifadelerinin analizinin ardından projenin daha da genişleyebileceğini
belirtiyor. Eskil, bu projenin pratik uygulamalarını ise şu şekilde anlatıyor, “Araştırmamızın pratik uygulamalarından bir tanesi sıkıntı, yorgunluk ve stres gibi psikolojik durumların otomatik saptanması olacaktır. Bu özellikle pilotluk, şoförlük, sistem güvenliği gibi kritik görevlere sahip personelin çalışmaya elverişli olmadığı durumların belirlenmesi ve kazaların önlenmesinde önemli rol oynayacaktır. “

Çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Eskil, “Sistem kullanıcılarının yüz ifadelerinin doğru analizi ile insan ve bilgisayar etkileşimi daha hızlı ve tatminkâr olacaktır. Geliştirdiğimiz bu algoritma, kriminal alanda şüphelilerin farklı açılardan çekilmiş ‘fotoğraflarının’ üretilmesinde kullanılabilecektir.” dedi.



Haberin Devamı