Bilim - Teknoloji ABD'nin çip teknolojisi yasağı Çin'e zarar verebilir
Paylaş
ABD'nin çip teknolojisi yasağı Çin'e zarar verebilir

ABD kısa süre önce Çin'e karşı yeni ihracat kontrol kuralları getirerek Çinli şirketlere gelişmiş çipler (GAAFET transistörlü) geliştirmek için kullanılabilecek yazılım satışını yasakladı. TrendForce bu hamlenin, Çin yarı iletken endüstrisini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor.

Söz konusu transistörlerin, iletişim ve savunma uyduları da dahil olmak üzere askeri teçhizatta kullanılan mikro devrelerin geliştirilmesinde kilit rol oynadığını belirtelim. GAAFET, birçok ticari ve askeri uygulamada kullanılabilen daha hızlı, daha enerji verimli ve radyasyona daha dayanıklı entegre devreler üretilmesini sağlıyor. Dolayısı ile elektronik tasarım otomasyonu (EDA) yazılımına yönelik ihracat yasağı Çinli yonga üreticilerini zor durumda bırakacak.

Haberin Devamı

TrendForce'a göre Çinli çip tasarımcıları ve üreticilerinin ellerinde Amerikan yazılımlarına yönelik büyük bir lisans stoğu olsa bile güncellemeler için yine bu şirketlere bağlılar.

Çin'in en büyük EDA yazılım sağlayıcısı Empyrean Technology, teknoloji geliştirme ve gelir ölçeği açısından ABD'li rakiplerinin oldukça gerisinde. Dünyanın en büyük iki EDA araç tedarikçisi Synopsys Inc ve Cadence Design Systems Inc küresel pazarda toplam %62 paya sahip.

Çinli geliştiricilerin kısa vadede GAAFET çip geliştirme yazılımına ihtiyaç duymaları beklenmese de önümüzdeki 3-5 yıl içinde 3 nm sürecine uygun çip geliştirmeleri gerekecek.