Bilim - Teknoloji Araştırmacılar, 2014'te Dünya'ya düşen göktaşı için okyanus tabanını tarayacak
Paylaş
Araştırmacılar, 2014'te Dünya'ya düşen göktaşı için okyanus tabanını tarayacak

2014 yılında, uzaydan gelen gizemli bir nesne, Papua Yeni Gine kıyılarında okyanusa düştü. Şimdiyse araştırmacılar, nesne hakkında daha fazla bilgi edinmek için okyanus tabanını tarayacak.

CNEOS 2014-01-08 isimli göktaşı, 2014 yılında Papua Yeni Gine kıyılarında okyanusa düşmüştü. Başlangıçta yıldızlararası olabileceği tahmin edilen nesnenin keşfedilmesinden sonra araştırmacılar, nesne için okyanus tabanını tarama planlarını yeni bir araştırma makalesinde açıkladı.

Haberin Devamı

Nesnenin yarım metre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar nesne hakkında bilgi edinmek için nesnenin yörüngesine ilişkin katalog verilerini kullandı. Cismin yüksek güneş merkezli hızına dikkat çektiler ve güneş sistemimizin ötesinde bir yere ait olabileceği sonucuna vardılar. Araştırmacılar, nesnenin Dünya üzerindeki etkisini ölçmek için ABD Savunma Bakanlığı casus uydusundan gelen verileri kullandı.

Uydu, dünyadaki askeri faaliyetlerini izlemek için kullanılıyor ve aldığı ölçümlerin kesin hata değerleri kamuya açık değil. Dolayısıyla bu, CNEOS 2014-01-08'i yıldızlararası bir nesne olarak güvenle ilan etmeyi zorlaştırıyor.

Siraj ve Loeb tarafından bulunan bulgular, 2019'da ABD Uzay Kuvvetleri'nin Uzay Operasyonları Komutanlığı Baş Bilim İnsanı Joel Mozer tarafından tekrarlandı. Nesne üzerindeki verileri analiz ettikten sonra Mozer, NASA'ya bildirilen hız tahmininin yıldızlararası bir yörüngeyi belirtmek için yeterince doğru olduğunu onayladı.

Haberin Devamı

Şimdi araştırmacılar, okyanus tabanına saçılabilecek göktaşı parçalarını aramayı hedefliyor. Bunun için uydudan gelen izleme verileri ile rüzgar ve okyanus akıntısı verileri, aramalarını daraltmaya yardımcı olabilir.