Bilim - Teknoloji Bilim insanları şeffaf güneş panelleri geliştirdi
Paylaş
Bilim insanları şeffaf güneş panelleri geliştirdi

Bilim insanları, opak silikon güneş panellerinin aksine pencere olarak kullanılabilecek organik plastik yapılı bir şeffaf güneş paneli geliştirdi.

Bir grup araştırmacı, şeffaf güneş paneli üretmeyi başardıklarını açıkladı. Şeffaf güneş panelleri, minimum yer kaplarken temiz ve yeşil enerji üretmeye devam edebilir. Araştırmacılar, seri üretim için kolayca ölçeklenebilir yeni bir yöntemle organik güneş panelleri geliştirmeyi başardı.

Haberin Devamı

Elektrik Mühendisliği Profesörü Stephen Forrest konu hakkında, "Prensip olarak, artık yarı saydam organik güneş pillerini iki metreye iki metreye ölçeklendirebiliyoruz, bu da pencerelerimizi gerçeğe çok daha yakınlaştırıyor" dedi.

Organik güneş panellerinin yaygın olarak benimsenmesinin önündeki en önemli engel, şimdiye kadar bunun için üretimi ölçeklendirmenin imkansız olmasıydı. Silikon ölçeklerdeki mikron ölçekli elektrik bağlantılarını kazımak için kullanılan lazerler, plastik ışık emicilere kolayca zarar verebileceğinden organik hücrelerde kullanılamıyor.

Çözüm arayan Forrest ekibi, mikron ölçekli bağlantılar yapabilen çok adımlı bir soyma desenleme yöntemi geliştirdi. Organik ve metal katmanlar arasına ince desenli plastik parçalar yerleştirildi ve daha sonra hücreler arasında son derece ince elektrik bağlantıları oluşturmak için soyuldu. Sonuç olarak Forrest'in araştırma ekibi, yüzde 10'luk rekor verimliliğe ve 30 yıllık bir ömre sahip güneş pilleri geliştirmeyi başardı.

Haberin Devamı