Bilim - Teknoloji Bilim insanları uzay araştırmaları için mıknatıslardan oksijen üretiyor
Paylaş
Bilim insanları uzay araştırmaları için mıknatıslardan oksijen üretiyor

Bilim insanları, mıknatıs kullanarak astronotlar için oksijen üretmenin yeni bir yolunu buldu. Araştırmacılar bu çalışmanın uzun vadeli uzay görevleri için muazzam sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

NASA, hali hazırda uzayda oksijen üretmek için özel santrifüjler kullanıyor fakat bu makineler hem büyük hem de ağırlar. Ancak yeni bir araştırmaya göre mıknatıslar kullanarak aynı sonuçlar, çok daha pratik bir şekilde elde edilebilecek.

Haberin Devamı

Almanya'daki Uygulamalı Uzay Teknolojisi ve Mikro Yerçekimi Merkezi (ZARM)'da bulunan düşme kulesinde gerçekleştirilen simülasyon testleri başarıyla sonuçlandı. Çalışma oksijen üretmek için ortaya çıkan gaz kabarcıklarının, mikro yerçekiminde basit bir neodimyum mıknatıs tarafından farklı türdeki sulu bir çözeltiye daldırılarak toplanabileceğini ortaya çıkardı. 

Colorado Boulder Üniversitesi'nden Profesör Hanspeter Schaub, "Yıllarca süren analitik ve hesaplamalı araştırmalardan sonra, bu şaşırtıcı düşme kulesini Almanya'da kullanabilmek, bu kavramın sıfır-g uzay ortamında çalışacağına dair somut kanıt sağladı" dedi.