Bilim - Teknoloji Bilim insanları vücudunuzu pile dönüştürmenin bir yolunu buldu
Paylaş
Bilim insanları vücudunuzu pile dönüştürmenin bir yolunu buldu

Bilim insanları, kıyafetlerinizi bir pile dönüştürmenin yolunu buldu. Araştırmadan çıkan prototip kumaş, metrekare başına 2,34 watt elektrik üretecek şekilde ayarlandı.

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kıyafetleri bir güç kaynağına dönüştürmenin yolunu keşfetti. Buradaki amaç  insanların doğal olarak ürettiği enerjiyi kullanmak ve dijital ya da giyilebilir cihazların şarj olmasını sağlamak. Kumaşın beş aya kadar dayanıklı olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

3 santimetreye 4 santimetre boyutlarındaki bir kumaş parçası ile gerçekleştirilen çalışma sonucunda kumaştan 100 lede kadar güç veren ve sıkıştırıldığında ya da gerildiğinde mekanik stresi elektriğe dönüştürebilen bir polimer sayesinde enerji üretildi. Bu sayede işteyken ya da  evdeyken vücudunuzun hareketini ve teninizin kıyafetinize sürtünmesiyle oluşan enerjiyi cihazlarınıza güç verecek elektriğe dönüştürebileceksiniz. Bu da telefonunuzu şarj edecek.

Pil kısmı için bilim insanları, gümüş ve köpük benzeri maddeden oluşan hibrit bir malzeme üzerine bir elektrot deseni tasarladı. Bu prototip, metrekare başına 2,34 watt elektrik üreterek dijital ve giyilebilir cihazlarınızı gün boyunca şarj etmeyi başardı.

Haberin Devamı