Bilim - Teknoloji Dünyanın ilk uluslararası holografik ışınlanması gerçekleştirildi
Paylaş
Dünyanın ilk uluslararası holografik ışınlanması gerçekleştirildi

Western Ontario Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, dünyanın ilk holografik ışınlanmasını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Onur Binay/posta.com.tr

Holografik ışınlanma, esasında holoport olarak adlandırılıyor. Hologram ve teleportun kısaltması ile oluşturulan holoport, bir kişinin hologramının Star Trek evreninde olduğu gibi anında başka bir yere ışınlanmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Microsoft, iş ve oyun uygulamaları için HoloLens üzerinde çalışıyor. HoloLens, holografik ışınlanma sonucunda oluşan hologramın görünmesini sağlıyor.

Houston merkezli Aexa Aerospace, HoloLens kullanılarak görülebilen öznenin ve çevresinin holografik görüntülerini oluşturmak için özel bir kamera ve yazılımlar geliştiriyor. Geçen yıl NASA, Aexa'nın teknolojisini kullanarak uçuş cerrahı Dr. Josef Schmid'i sanal ortama taşıdı.

Western'deki araştırmacılar, Kanadalı bir şirket olan Leap Biosystems ile işbirliği yaptı. İkili  bu teknolojinin tıbbi uygulamalarda nasıl kullanılacağını çözmek var. Hem özne hem de kullanıcı HoloLens'i takarsa, fiziksel olarak aynı odadalarmış gibi ortamlarında etkileşime girebilirler. Bunu göstermek araştırmacılar, ilk uluslararası holografik ışınlamayı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Teknoloji ile şimdilik görüntü ve ses iletilebiliyor. Büyük ölçüde tıp öğrencilerinden oluşan ekip, uzak bölgelerde tıbbi muayeneleri kolaylaştırmak için bu teknolojiyi kullanmaya hevesli ve bunun kırsal alandaki sağlık hizmetlerini daha kolaylaştıracağına inanıyorlar. Ancak doktorlar tam bir muayene için kan basıncı, kalp ritmi ve tansiyon gibi çeşitli parametrelere güveniyor. Fiziksel temas da tıbbi muayenenin büyük bir parçası ve hologramlar bunu kopyalayamıyor.