Bilim - Teknoloji Huawei ofis ve eğitim odaklı dizüstü bilgisayarını duyurdu
Paylaş
Huawei ofis ve eğitim odaklı dizüstü bilgisayarını duyurdu

Huawei, ofis, ders ve günlük kullanım için AMD Ryzen 5 5500U işlemcili MateBook D15 R5 dizüstü bilgisayarını kullanıcılara sundu. Onur Binay/posta.com.tr

Gövdesinde alüminyum malzemenin kullanılan MateBook D15 R5, hafif ve şık bir bilgisayar. 1,63 kg olduğundan onu evde veya ofis içinde taşırken yorgunluk hissi yaratmıyor. Cihazın sol tarafında USB-C, USB-A ve HDMI; sağ tarafında ise iki adet USB-A ve 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Bilgisayar bağlantı noktaları açısından zengin ama SD kart okuyucusu ne yazık ki yok. Bilgisayarın güç tuşunda parmak izi sensörü de var. Bu sayede bilgisayarın kilidi şifreye ihtiyaç duyulmadan parmak iziyle açılabiliyor. Klavye ve touchpad’in sunduğu deneyim iyi. İnternette gezinirken ya da yazı yazarken hem hoş bir his veriyor hem de rahat etmeyi sağlıyor. Tuş basma mesafesi yeterli, alttan aydınlatması yok. Touchpad harici bir fareye ihtiyaç duymadan bilgisayarın kullanılmasını sağlıyor. Ekranda ince çerçeveler kullanıldığından web kamerası burada değil. F6 ve F7 tuşlarının arasındaki tuşa yerleştirilen web kamerası 720p çözünürlük sunuyor. Kamera normal ışık koşullarında iyi performans sağlasa da düşük ışık koşullarında grenlenme görülebiliyor.

Haberin Devamı

MateBook D15 R5’te 15.6 inç ekran var. Bu ekran 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlüğe ve 178 derecelik geniş görüş açısına sahip. 250 nitlik tipik parlaklık değeri iç ve dışta kullanım için yeterli. Merak edenler için ekran kasa oranı yüzde 87. Ekrandaki mat kaplaması ise yansımaları engelliyor. Bu, profesyonel bir monitör değil ama aile fotoğraflarınızı düzenlerken, sunum hazırlarken ya da videolar üzerinde çalışırken sorun yaratmıyor. Dizi ya da film izlerken buradaki çift hoparlörün ses çıkış şiddeti de çok yüksek olmamakla birlikte makul seviyelerde.

Cihaz performans anlamında AMD Ryzen 5 5500U işlemci yine AMD’nin Radeon grafik işlemcisinden güç alıyor. Bunlara 8 GB DDR4 RAM ve 512 GB NVMe PCIe SSD de eşlik ediyor. Cihaz kutudan Windows 11 yüklü çıkıyor. İşlemcinin benchmark testlerinde elde ettiği sonuçlar Core i5 işlemcili seçeneklerle benzer seviyelerde.  Geekbench 5’in tek çekirdek performansından 1041, çok çekirdek performansından ise 4429 puan aldı. MateBook D15 R5 bu sistemle internette gezinme, dizi izleme, Word, Excel, PowerPoint gibi ofis yazılımlarını kullanma gibi senaryolarda yeterli performansı sağlıyor. Aynı anda birden fazla uygulama açma ya da çoklu Chrome sekmelerinde çalışma gibi işlemlerde de bilgisayar iyi çalışıyor. Şunu da belirtelim bu bir oyun cihazı değil. Ancak Fortnite ve benzeri bazı oyunlarda 1080p’de 30fps’nin üzerinde performans elde edebilirsiniz. Yoğun yük altında fan sesi de ortalamanın üstüne çıkmıyor. Pil konusunda ise normal kullanım ve optimum ekran parlaklığında bilgisayar, tek şarjla ortalama 6,5 saatlik bir çalışma süresi sunuyor. Bilgisayarın kutu içeriğinden çıkan 65 watt gücündeki adaptör bilgisayarı 30 dakikada yüzde 50’nin üzerinde şarj ediyor. Adaptör aynı zamanda mobil cihazları da hızlı şarj edebiliyor.  Wi-Fi olarak en üst modellerde Wi-Fi 6 kullanılırken burada 802.11 AX değil, 802.11 AC yani Wi-Fi 5 kullanılmış.

Haberin Devamı

Cihaz kendine has bazı özelliklere de sahip. PC Manager adlı uygulama, bilgisayarın Huawei Ekosistemi içindeki diğer cihazlarla uyumlu biçimde çalışmasına yardımcı oluyor. Yine Huawei marka bir akıllı telefon kullanıyorsanız fotoğraflarınızı bilgisayara hızlı bir şekilde kablosuz aktarabiliyorsunuz. Ayrıca bilgisayarın üzerinde yer alan Huawei Share logosuna uyumlu bir Huawei telefon yerleştirildiğinde ekran paylaşımı da yapılıyor. Bu sayede bilgisayarın ekranı üzerinden telefon kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı