Bilim - Teknoloji İki saatte Ankara-Meksika
Paylaş
İki saatte Ankara-Meksika

Süper hızlı uçuş yarışına katılan Çin, saatte 6 bin kilometre hıza ulaşacak yolcu seferlerine hazırlanıyor. 2030’da Ankara-Meksika seferlerini iki saatte tamamlayabilecek teknoloji yakalanacak.

UZAYA ÇIKMAK GİBİ

Haberin Devamı

Uzay sınırına yakın giden süper hızlı (hipersonik) jetler ile uçuşların kısaltılması yarışı hızlandı. ABD’li ve Rus şirketler ile rekabet eden Çin de yeni hedefini açıkladı. Buna göre saniyede 1600 metre hızda uçacak jetler, 11 bin 851 kilometrelik New YorkŞanghay uçuşunu 14 saatten iki saate düşürecek.

Bu mesafe, 11 bin 564 kilometrelik Ankara-Meksika uzaklığına denk. Pekin merkezli Lingkong Tianxing ulaşım teknolojisi şirketi, ‘uzay uçuşları’ denilen yeni seferlerin nasıl görüneceğini yayınladı.

SESTEN 5 KAT HIZLI

Buna göre hipersonik uçuşlar ses hızından 5 kat daha hızlı, yani saatte 6 bin kilometreden daha hızlı yol alıyor. Jet, uzay sınırına doğru roket fırlatıcısı ile itilecek. 7 bin kilometre hıza erişebilecek. Test uçuşlarının 2025’te, seferlerin 2030’da başlaması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Yolcular uzay seferlerinde kullanılan özel kıyafet veya ekipmanlar kullanmak zorunda kalmayacak. Ticari uçuşlardaki konfor sağlanacak. Ancak jetler yatay değil dikey iniş yapacak. Sesten hızlı uçan Concorde, azami olarak saatte 2 bin 179 km hız yapabiliyordu.