Bilim - Teknoloji MateBook 16, AMD Ryzen 7 işlemciyle geldi
Paylaş
MateBook 16, AMD Ryzen 7 işlemciyle geldi

Huawei MateBook 16, AMD’nin Ryzen 7 5800H işlemcisiyle geliyor. 16 inçlik ekrana sahip bilgisayar, MacBook serisinde görülenlere benzer ekosistem faydaları da sunuyor. Onur Binay/posta.com.tr

Oyun yerine gündelik kullanım için tasarlanmış 16 inçlik taşınabilir PC'lerin geri dönüşünü gördüğümüz gibi, büyük dizüstü bilgisayarlar yeniden moda oldu. Huawei MateBook 16 da bunun örneklerinden biri. MateBook 16, MateBook serisinin geri kalanına benzer bir tasarıma sahip ki bu iyi bir şey. MacBook Pro'ya benzer estetiğe sahip ince kasa ve yapı kalitesi, bunu şu anda piyasadaki en iyi görünümlü dizüstü bilgisayarlardan biri yapıyor. Cihaz katlanabilir bir yapıda değil ama menteşeler ekranın 130 dereceye kadar geri gitmesine olanak sağlıyor. Metal tasarım ve 1,9 kg ağırlık ile cihaz sağlam olduğunu hissettirse de  bir dereceye kadar taşınabilirlik sunuyor. Çantanız yeterince büyük olduğu sürece, MateBook 16'yı birincil iş dizüstü bilgisayarınız olarak kullanmakta herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Tabii ki, taşınabilirlik sizin için önemliyse, o zaman çok daha hafif 13 veya 14 inç dizüstü bilgisayar alternatiflerine da bakabilirsiniz. Alüminyum kasa, dizüstü bilgisayarın temiz ve leke tutmaz görünmesini sağlamaya yardımcı oluyor. Özel Uzay Grisi rengi, raflarda sıralanan diğer dizüstü bilgisayarlarla karşılaştırıldığında göz alıcı olmasa da, MateBook 16 şık görünümlü olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Klavye, ilk başlarda biraz dar gelebilir ama iyi geri bildirim sağlıyor ve sessiz. Klavyenin anahtar mesafesi ve tepkisi, rahat ve hızlı yazmada yardımcı oluyor. İzleme paneli ise geniş ve duyarlı. Bağlantı noktası olarak iki adet USB-C, iki adet USB-A, HDMI ve ses jakı var. Cihaz USB-C üzerinden şarj olduğundan, portlarına yerleşimleri tek bir yer yerine bilgisayarın her iki tarafında olabilirdi. HD kamera klavyede yer alıyor ve bir düğmeye basıldığında açılıyor. Kameranın yerleşimi nedeniyle görüntülü görüşmelerde karşı taraf sizi aşağıdan bakıyormuş gibi görüyor. Yerleşik mikrofonlar, herhangi bir arka plan gürültüsünü filtrelemek için AI gürültü önleme özelliğine sahip olduğunan kalitesi iyi. Zoom üzerinden yapacağınız görüşmelerde sesiniz konusundan herhangi bir şikayet almayacaksınız. Hoparlörler, bir dizüstü bilgisayar için etkileyici bas seviyesi ve yüksek ses sunuyor.

Haberin Devamı

Huawei MateBook 16'nın en iyi yanı ekranı. 16 inç ve 3:2 en boy oranı, aynı anda birden fazla sekme açıkken kolayca çalışabileceğiniz anlamına geliyor.İnce çerçeveler, %90 ekran-gövde oranı sağlıyor. Bu, özellikle kalın çerçevesi nedeniyle modası geçmiş görünen Surface Laptop 4 ile karşılaştırıldığında, ona şık ve modern bir görünüm kazandırıyor. Buradaki 2520 x 1680 çözünürlük de Full HD ile sınırlı ekranlara kıyasla daha net görüntüler anlamına geliyor. Burada 4K veya OLED seçeneği yok, ancak bu fiyat noktasında bulmak inanılmaz derecede nadir. Parlaklık açısından bilgisayar 300 nite kadar çıkabiliyor., kontrast değeri ise 1734:1. Bu sayede Netflix ve Disney Plus’taki içerikleri ideal kalitede izleyebilirsiniz. Renkler de doğal görünüyor ve ekrandaki saf beyazları bozan belirgin kırmızı veya mavi tonlar yok. sRGB’nin %98’ini ve AdobeRGB gamının ise %73'ünü kapsayan cihaz aynı zamanda dünyanın ilk TÜV Rheinland renk doğruluğu sertifikalı dizüstü bilgisayarı olarak geçiyor.

Cihaz AMD Ryzen 7 5800H işlemciyle geliyor. Bu da MateBook 16’nın fotoğraf ve video düzenleme gibi profesyonel seviyedeki işleri de verimli biçimde yapmasına imkan sağlıyor. Birden fazla Chrome sekmesi, Spotify ve Zoom açık olduğunda da sessiz kalabiliyor. Buradaki entegre AMD Radeon grafik kartı, Photoshop, 3D animasyonlar oluşturmak veya oyun oynama konusunda size yardımcı olabilir. Ancak bu oyunlar AAA oyunlar değil. Çünkü Minecraft'ı 1080p'de yaklaşık 43 FPS ile çalıştırabiliyor. Aynı anda birkaç uygulamayı rahatça çalıştırmak için 16 GB DDR4 RAM alıyorsunuz. 512 GB SSD depolama alanı ise dosyalarınızı kaydetmek için yeterince büyük. Pil ömrü konusunda cihaz PCMark 10 testinde ortalama 12 saat 35 dakika sonuç verdi. Döngü video oynatırken alınan sonuç ise yaklaşık 12 saat. Sentetik sonuçlar bir yana buradaki 84Wh kapasiteli pil, AMD'nin güç açısından verimli yonga setiyle birleştiğinde tam bir iş günü için yeterli. Şarj da oldukça hızlı, çünkü 135W USB-C şarj cihazıyla birlikte geliyor. Bu, cihazı 45 dakikada %0’dan %50'ye çıkartabiliyor. 15 dakikalık şarjla da 3.5 saate varan pil ömrü elde edilebiliyor.

Haberin Devamı

Apple'ın cihazlarının birbirleriyle nasıl çalıştığına benzer şekilde, Huawei'nin de kendi cihaz ekosistemi var.  Örneğin Huawei Share aracılığıyla fotoğraf, video veya diğer dosyaları kolaylıkla cihazlar arasında paylaşabilirsiniz. Çoklu Ekran İş Birliği sayesinde MatePad Pro gibi bir HarmonyOS tabletiniz varsa, onu cihazı yanında ikinci bir ekran gibi kullanabilirsiniz. Yazılım konusunda bunlara ek bir de PC Manager var. Bununla MateBook 16’nın performansını arttırabilir ya da bazı fiziksel birimlerinin durumunu kontrol edebilirsiniz.

Haberin Devamı